Betraktelser · Bibelcitat · Bibeln · Bilder · Illustrationer · Kristendom · TV & film

Den gången Pocahontas var antikristlig

För nåt inlägg sen skrev jag lite om disneys animerade film Tingeling (här), och när vi liks är inne på disney så kan jag fortsätta med Pocahontas. Den kom 1995 och då var jag 10 år gammal. Pocahontas var filmen om en indian som sprang omkring med markerat käkparti och var extremt akrobatisk och tråkig hela dagarna. Men hon var något mer också – Pocahontas var andlig.

Förstå vad, Gammelmor Pilrot? Tala ur skägget, din gamla trollpacka! Alltid när det gäller dessa andar, så kan de inte säga svart på vitt vad svaret är. Hela tiden detta diffusa sökande utan slut.

Pocahontas sjöng om hur allt har ett liv, en ande och ett namn, och så brukade hon tala med ett gammalt träd som sa att det finns andar överallt som visar vägen, och att man ska söka efter dem i vinden med hjälp av hjärtat. ”Hör med hjärtat ditt så ska du förstååååå” sjöng det gamla trädet.

Pocahontas var fri, akrobatisk och vacker. Hennes andlighet var nära naturen, tog hänsyn till helheten, respekterade liv och hade skönhet.

Så kom de stela och pansarklädda spanjorerna, som fällde träd och sköt mot folket som redan bodde på platsen. De kallade indianerna för ”vildar” som om de inte vore människor. Bilden av de pansarklädda spanjorerna blev i mitt sinne en bild för förtryck , andlig förstoppning och våld. Och i efterhand förstår jag, om än det var undermedvetet, att det lades till i min bild av västvärld. Knutet till västvärld är kristendom.

Man kan skratta när man säger att disney är satanister för det låter så extremt. Jag kan känna: är jag en vanlig norrlandskvinna på 38 år när jag säger att disney är satanister, ellerrrr är jag en svettig Livets ord-pastor från 60-talet? Men säger man i stället att disney upphöjer och uppmuntrar till annan andlighet än Gud fader allsmäktig, så vet alla som inte bär sitt huvud under en sten, att det är sant. Disney uppmuntrar till sådant som Gud fördömer.

Vart vill jag komma? Nä jag ville nog bara berätta om Pocahontas som uppmuntrade barn att söka andar i vinden en gång i tiden. Och så ville jag rita en bild på Pocahontas, visst blev den fin? Och så vill jag uppmuntra till att sluta höra med hjärtat för att på så sätt försöka förståååå. Sök Jesus (sök och du skall finna, knacka och dörren skall öppnas) och läs Bibeln. Börja med…. Lukasevangeliet. Ja och varför inte 1 Mosebok också. Öppna upp dig för möjligheten för att det som står där, är sant. Läs för allmänbildning. Mycket i vår (västerländska) kultur bär spår från Bibeln och man går fattigare genom livet när man inte har läst den. Läs den för att Bibeln ger svaret på vem du är, var du är och varför, och vart du är på väg.

Angående hjärtat:
”Bedrägligare än allt annat är hjärtat, det är obotligt sjukt. Vem kan förstå det?” Jeremia 17:19

Angående att förståååå :
”Att frukta HERREN är början till vishet, att känna den Helige är förstånd”. Ordspråksboken 9:10

Angående att söka efter svar i vinden:
”Den som spejar efter vind får aldrig så, den som skådar efter moln får ingenting skörda. Liksom du inte vet vart vinden far eller hur benen bildas i moderlivet, så förstår du ej heller Guds verk, hans som gör alltsammans.” Predikaren 11:4-6 (läs mer predikaren för att höra mer om jagande efter vind)

En kommentar på “Den gången Pocahontas var antikristlig

  1. Det finns en bok om New Age, ”Satans plan för världsherravälde” (originaltitel ”Dark Secrets of the New Age”). Den går igenom vad New Age handlar om. Boken finns inte längre att köpa annat än på antikvariat, men det går att läsa ett utdrag här, https://funderingar.nu/satans-plan-for-varldsherravalde/

    Som synes backar den upp det du skriver!

    Det kan också vara intressant att se att FN inte är någon andligt neutral organisation, https://funderingar.nu/sagt-i-forvag-2-utvikning/

    Kristna som har en självklar okomplicerad tro på Jesus som enda vägen till frälsning, kommer att få det trångt i framtiden, och har redan börjat få det. Men i slutänden kommer denne – av så många – förnekade Jesus att visa sig vara den verklige Herren.

    Gilla

Lämna en kommentar