Betraktelser · Bilder · Illustrationer · Jesus · Kristendom

Räta på er när ni ser kaoset

Jag tycker att alla nyheter bara flyger och far. Det är massa larm och/eller propaganda hit och dit om klimatet, konflikter, globalisering, avhumanisering av våra mest sårbara, ryssar och kineser som flåsar oss i nacken och normalisering av det bisarra och snuskiga. Och nedrustar man inte jordbruket lite väl?

Samhällsdebatten har blivit antiintellektuell. Våra smarta och bildade människor måste sitta och bemöta “kan män ha mens?”-frågor dagarna i ända.

Är det fler än jag som är leds på dessa talking points? (samtidigt som man förstår varför de behövs…)

Jag längtar efter klarsyn och vishet. Men, det verkar som att det är svårt att få så mycket av det i det i nyhetssorlet. För även om det finns stycken av sanning där så är det en tilltagande röra utan förankring i någon fast grund. Ledstjärnorna tycks vara “allt är relativt”, “följ ditt hjärta”, “lev din sanning”.

Jag vill uppmuntra er som tycker att det är snurrigt, att läsa om Jesu liv, som det står om i Bibeln. Läs om när hans lärjungar bokstavligen gick sida vid sida med honom. Saker han sa (bland annat om det som vi kan se idag, i människor, i samhället, i oss själva), saker han lärde, saker han gjorde, människor som han mötte. Det finns dokumenterat i evangelierna.

Läs ur Matteus kanske? Kanske ska du säga, om du är osäker på om Gud finns: “Gud om du finns, visa det för mig. Och så ber jag, ge mig en fast grund som aldrig skakar eller förändras”. Och så börjar du läsa. Lägg din Bibel / nya testamente där du inte kan låta bli att ögna i den. På toan kanske. Läs om skinkhalvornas skapare medan du sitter toa.

Visste ni att jag slängde mitt enda exemplar av nya testamentet, ungefär två månader innan jag blev frälst? Jag slängde den för att jag trodde att jag liks aldrig skulle läsa den. Man kan vara närmare tro än vad man tror.

Här är Jesus ord:
“Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig. I min fars hus finns många rum. Om det inte vore så, skulle jag då ha sagt er att jag går bort för att bereda plats för er? Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så ska jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att ni ska vara där jag är. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni”. Joh 14:1-4 (jag som markerat kursiv)

Jag hade mycket ångest över världens tillstånd förr i tiden, ända sen jag var barn. Jag tänker ibland på hur jag skulle ha känt idag, om jag inte hade fått min oro stillad. Jag vet att många bär en sådan oro. Jag önskar att jag kunde visa dem, att det finns en trygghet som är större än all oro.

5 thoughts on “Räta på er när ni ser kaoset

 1. Hej och tack för din blogg! Du som verkar vara väldigt intresserad av eskatologi borde läsa “Raptureless” av Jonathan Welton. Han har gett ut en pdf där det saknas några kapitel. Annars går det ju att köpa boken om man vill läsa hela. Länk till pdf: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.nove-stvoreni.cz/files/downloads/external/Raptureless-1st_Edition-Online_Version.pdf&ved=2ahUKEwik5JiwwNCBAxWcVfEDHf2DDaQQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw1PKJ-Z0jiN6dV-CNxeS4-A

  Jonathan Welton räknas som kontroversiell i vissa kretsar, men jag tycker att vi ska pröva allt.
  Ha det fint och var välsignad!

  1. Hej, tack för tips! Och vad roligt att äntligen få en kommentar som inte är spam, haha. Får så mkt spam.
   Den boken har jag köpt och börjat läsa, men det var mycket i den jag var tveksam till / inte höll med om. Det var länge sen som jag läste den nu, men vad jag kommer ihåg på rak arm så påstod han att intagandet av Jerusalem redan skett och inte kommer att ske igen. Så där har vi en sak jag inte riktigt kan tolka på samma sätt.

   1. Okej, varför går det inte att tolka på det sättet? Jesus säger ju i Matteus 24 att denna generationen (som han pratar med) inte ska gå under förän allt det han nämner händer, bla templets förstörelse. Han säger ju det ca år 30 och 40 år senare (en generation) förstörs Jerusalem i det värsta blodbad som skådats. Menar du att det ska upprepas igen och varför då isåfall?

    1. Han säger massor av saker mellan det att han säger att allt ska rivas ned, och det om generationen. Efter det om att allt ska rivas ned, frågar lärjungarna “och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?” (matt 24:3)
     Jesus har inte kommit tillbaka ännu och denna tidsålder är inte slut. Hans svar, som är långt och utförligt, har inte slagit in till fullo än.

     1. Fast Jesus har väl ändå kommit tillbaka? Många har ju sett Jesus med egna ögon, han har ju “kommit tillbaka” många gånger, bland annat till doms över det Judiska offersystemet år 40 e.Kr. Det är ju den Mosaeiska tidsåldern som tar slut och döms, eftersom de inte tog emot Guds nåd utan ville fortsätta att följa lagen genom sina egna gärningar. Himmel och jord ska förgå, det är ju Judarnas benämning på templet, där himlen och jorden möts. Men Guds ord kommer ju aldrig att förgå. Det makear ingen sense att Jesus ska varna den generationen han pratar med, för något som inte gäller dom. Det är ju väldigt specifika råd som Jesus ger, som att fly vid precis vid rätt tidpunkt, vilket gör att alla kristna i Jerusalem hinner fly upp i bergen och undkommer domen över Jerusalem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *