Betraktelser · TV & film

Serien “The Swarm” borde heta “Uppenbarelseboken men utan Gud”

Jag har hört om en tv-serie som heter The Swarm och den har fått ganska bra recensioner. Jag är alltid skeptisk och tycker inte om att följa serier då det mesta är ögonspya men jag gav det ändå en chans. Detta eftersom jag alltid har älskat katastroffilm där världen sprängs och går under.

Under seriens första inledning sa jag till min man “bara de inte gör något som visar att dom hatar Gud” (det är vanligt att de gör den markeringen tidigt i filmer och serier). Sekunden efter så fick vi se en målning av vad vi lärt oss att tolka som Jesus. En enkel fiskare ber katolskt inför bilden innan han ger sig iväg på fisketuren.

Då visste man att den fiskemannen var dödens. För så här gör de – ofta. De visar att en person är troende och sen dödar man dem som för att så ett frö i tittarna: “Gud kommer inte att rädda dig”. Det kommer han dock. Alla som tagit emot hans liv som gåva, i utbyte mot sitt eget, och som följer honom, kommer bli räddade. Det är en garanti. Men såna här filmer och seriers syfte är inte att föra människor till sanningen.

De attackerade Bibeln väldigt specifikt i scenen med fiskaren: Han gav sig ut på en primitiv båt, och så var han klädd på ett sätt så tankarna fördes till en tid för 2000 år sen, samtidigt som det är tydligt att det utspelar sig i modern tid. När han kastar ut nätet på höger sida av båten, så blir det så tungt att han inte orkar dra upp det.

“Jesus sade: ’Kasta ut nätet på högra sidan om båten, så skall ni få.’ De kastade ut det, och nu orkade de inte längre dra upp det för all fisken.”
Joh 21:5-6

Vad som i Bibeln är förknippat med fiske, är att Jesus säger att lärjungarna ska bli människofiskare, och göra alla världens folk till lärjungar. Och när det kommer till hav, så är Gud känd för att föra människor upp eller genom vattnet. Den här scenen hånar detta helt öppet, för fiskemannen far ner till bottnen, och blir omringad och dödad av fisk. Det här är första scenen, och den scen som sätter tonen för resten av avsnitten.

I ett annat avsnitt, i en annan katastrof, tronar tydligt en staty på Maria och Jesusbarnet upp mitt i kaoset. Var det en referens till Uppenbarelseboken 12:1 och framåt?

Egentligen tycker jag att de borde byta namn på serien till “Uppenbarelseboken – fast utan Gud”. Referenserna haglar. Inlägget blir för långt om jag ska skriva ned allt jag tänkte på plus att jag inte direkt satt med ett anteckningsblock medan jag kollade.

Men här ett par som jag tänkte på:

  • Serien handlar om en kraft som verkar ha makt att dirigera vilda djur i havet. Den tycks också ha makt att göra gräsliga smittor. Så här står det i Uppenbarelseboken 6:8: “Och jag såg, och se: en gulblek häst. Och han som satt på den hette Döden, och Hades följde honom. Och åt dem gavs makt över en fjärdedel av jorden, makt att döda med svärd och med svält och med pest och genom jordens vilda djur. “
  • I Uppenbarelseboken finns ett välkänt odjur som kommer upp ur havet. I serien kommer allt elände hittills ur havet. Ett avsnitt kallas för “Abysses (avgrunderna)”. Det är från avgrunden som Appolyon (fördävaren) kommer att komma, enligt Upp 9:11.
  • Båtar sjunker och havslivet verkar må, eh, mindre bra. Det står i uppenbarelseboken att 1/3 av båtar sjunker och 1/3 av djurlivet i havet kommer dö.
  • I serien åker en person till Geneve för att prata med en rik och inflytelserik affärsman. Affärsmannen presenteras som Mycket Mäktig och som en Potentiellt God Nyckelfigur (de sa nåt i stil med “en del personer är både rika och gör gott, huruvida han är det är ej klarlagt ännu). Jag sa till min man: “En del tror att det är i Geneve som Satan bor 🙂 “. Detta pga Uppenbarelseboken 2:13: “Jag vet var du bor – där Satan har sin tron” osv. Strunt samma om det är i Geneve som Satan bor, jag har själv inte orkat studera detta djupare. Det visar sig i alla fall snart att affärsmannens namn är… Mr Sato.

Finns mycket mer än så som jag har hajat till över.

Jag skulle säga att serien är en riktig Klimatkris-“Mänskligheten-är-den-verkliga-pesten men vi kan också komma samman-och-rädda-världen”-smörja.

Jag är ju övertygad om att det som står i Uppenbarelseboken är sant. Jag tror att det redan börjat och att vi lever i vad Jesus benämnde som födslovåndorna. Det betyder att det som pågår kan lugna sig i episoder, men att det kommer att komma mer, och bli mer och mer intensivt och tätare och tätare smärtor, precis som… ja precis som födslovärkar.

Serier som dessa planterar in felaktiga idéer och styr människors tankar bort från vad som stått i Bibeln i många tusen år. Så när de ser de hemska sakerna som står där hända, så lyfter de inte på huvudet i spänd förväntan på att Jesus kan komma när som helst för att hämta oss, så som vi som är Bibeltroende kan göra. I stället blir det skräck och panik och dåliga sk lösningar (som tex när alla skulle panikmassvaccineras mot covid).

“Tecken skall visa sig i solen, i månen och i stjärnorna, och på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån. Människor skall ge upp andan av skräck, i väntan på det som skall komma över världen. Ty himlens krafter skall skakas. Då skall man se Människosonen komma i ett moln med stor makt och härlighet. Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning”. Lukas 21:25+

Hon syftar inte på Gud.

Mitt råd är att läsa Bibeln. Ni vet Johannes 14 och Lukas 21 och allt det andra.

Sen vill jag understryka att jag inte tror att vedermödorna kommer att se ut som i The Swarm. The Swarm är en ganska larvig serie.

Jag tror också att jag kan gissa hur serien kommer fortsätta, baserat på mönster och Bibeln. Men det kan jag inte ta nu för inlägget är för långt som det är. Kanske någon annan gång, kanske aldrig. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *