Betraktelser · Illustrationer · Motstånd

När vaccinet var som tjat-sex

Så här skrev jag i ett inlägg 2018 om när jag blev erbjuden influensavaccin 2017:

“När jag fick rekommendation och en broschyr om influensavaccin på MVC i början av graviditeten så slängde jag broschyren ganska omgående. Dör jag och mitt barn av influensa så må det ske, då är det så som Gud får hämta oss. Så känner och resonerar jag.” – Länk till inlägget

På den tiden var det helt odramatiskt att uttrycka sig så här men under det psykologiska coviddramat ändrades det.
Folk som tackade nej kallades “antivaxxxxxers” och dessa var helt anti vetenskap fick man höra. Hur kunde man vara en sån foliehatt och “det är väl bara att ta”, för gamlingars och astmapatienters skull. Och ibland möjligtvis för Adam Alsings skull.

Man framställde vaccinet som att det var som att låta en ängel blåsa i ens hår för att rädda de svagaste av de svaga:
1. Totalt riskfritt 2. Helt härligt 3. Mycket hjältemodigt

Jag tyckte att det kändes som att ha en galning i hasorna.

Tänk dig att en kvinna gärna ligger med en man. Hon vill det jättegärna, men jag vill inte.
“Men man mår jättebra av det”, säger hon då. “Och undersökningar visar att sexet med honom boostar immunförsvaret och hälsan”. Nej tack säger man igen.
“Vadå är du anti sex? Är du anti expertjuryn som utnämnde honom till Sveriges Sexigaste Man 2020?”
Hela tiden sitter denna man bredvid och fuktar sig om läpparna och man blir mer avtänd för varje gång man måste avböja. Dessutom lägger man ju märke till, ju mer tiden går, att han inte verkar leva upp till de våta löftena.

Kvinnan växlar ständigt taktik. Hon frågar vänligt och omtänksamt. Hon frågar uppfodrande, för att “det är bäst för alla”. Sen blir hon arg, börjar anklaga en för att bidra till en dödlig samlagsbrist i samhället. Sen lugnar hon sig, rättar till kläderna som hamnat i oordning, blir vänlig igen. Börjar om. Om och om och om igen.

Min liknelse är halvdan eftersom få som tog vaccinet kan tänka sig att ligga med mannen jag beskriver, men det jag vill peka på är att ett fysiskt intrång inte är ett övergrepp om det sker fullt frivilligt och utan tjat, press och hot. För de som villigt säger ja och ser en ängel, kan det verka som världens mest enkla och positiva sak. De kan ha svårt att förstå de som ser en sliskig gubbe av tveksam karaktär.

I andra länder såg man hur människor tvingades. Folk förlorade jobb, fick böta, blev inlåsta, hånade. Människor blev deprimerade, dog ensamma, man fick inte samlas för andlig uppmuntran och budskapet om hopp. Vi såg en ökning av självmord. I Sverige var man rätt softa i jämförelse med många andra länder, väldigt glad för det, men man pratade också om hårdare tag. Man införde ett pass. Detta med brett folkligt stöd.

Sen försvann allt plötsligt och hela saken var förbi, och skönt var det, men jag har fortfarande dålig eftersmak på grund av saken inte är bearbetad i stor skala.

Vad var psykologin och politiken bakom, och vad kan det leda till om man inte är vaksam? Vad kan vi lära oss av det som hände i Sverige och det som hände och fortfarande pågår på en del andra håll? Är det allmän kännedom vad som pågick/pågår i till exempel Canada, Australien, Österrike, Tyskland, Kina? Kommer vi att känna igen det när det händer igen?

8 thoughts on “När vaccinet var som tjat-sex

 1. Jättebra skrivet!!!!
  Och då är jag ändå själv en person som utan bekymmer eller tvekan har vaccinerat mig mot covid.

  Men jag skräms ändå av den här samhälleliga tvångsmentaliteten som förkläs till ”ja, men det är väl inget problem. Krångla inte nu… var inte en egoist”-jargongen. Att människors strävan att få tänka lite själva möts av enormt kollektivt ifrågasättande och utan vilja att problematisera det minsta lilla. Eller viljan att försöka förstå oliktänkarna.

 2. Tänkte avstå både sex och vaccin.
  Säkrast så!
  Borde vara en åldersgräns på sexuellt umgänge, så man inte kunde ha sex förens vid 25 års ålder iaf.
  Önskar alla gick i luftiga och icke-sensuella mormors-kläder och var som barn i sinnet.

 3. Oj, jag tror att jag totalt missuppfattade blogg-inlägget…
  Detta hade inte alls med saken att göra eller hur? Nu sitter jag här och skrattar.

  1. Haha, ja, men ändå! Gå omkring i icke-sensuella mormorskläder är jag på! Svårare skulle det väl bli för de, som till skillnad från mig, är något sånär fashion forward 😛 Hög åldersgräns för sex vet jag inte om det vore en så bra idé, däremot hög åldersgräns för rösträtt! Sätt den på 40 år och låt sedan det sluttande planet ständigt skjuta åldersgränsen till 50+ år!

 4. Hej, klokt skrivet och bra metafor. Inga metaforer är kompletta, och är inte menade att vara det. De är till för att skapa perspektiv, och ett bildspråk. Om detta du skriver håller jag med. Men med en liten varning, att den Socialdemokratiskt då sittande regeringen annonserade via Farmanbar att de skulle sätta till en “utredning” för utvidgat “vaccinpass” som kan användas “vid andra kriser” som han uttryckte det. För detta krävs en grundlagsändring. Och det är som sagt var under utredning, och inget parti jag frågat har ännu per definition sagt nej till ett sådant förslag, som nu ligger under radarn för debatt. Beroende på hur det utformas och om det går igenom, kan det innebära större möjligheter för staten att införa “undantagstillstånd” vd kris. Vid det anförandet av Farmanbar, specificerade han inte vad “kris” var, utan kunde lätt tolkas av tittaren som att det var godtyckligt, och upp till den sittande regeringen att avgöra.

  Så … håll utkik efter denna “utredning” och förslag till grundlagsändring. Jag är inte helt säker på att de vill göra det till en folklig fråga, då de som vanligt tänker att de bättre än oss vet vårt eget bästa. Mvh Tomas Lundin

  1. Jag tycker att hela händelsen bar tydliga spår av principen att inte kunna köpa och sälja utan märket. Det här var definitivt inte märket, men det följde som sagt principen. Jag tror att händelseförloppet kommer att cirkulera tillbaka, men med risk att det blir kraftfullare nästa gång, därför vore det så skönt att få det hela offentligt bearbetat.

 5. Anna, jag skrattar med dig! 😀 Men jag vet faktiskt inte om du missuppfattade inlägget 😉
  Sonja, du fångar verkligen känslan i vad vi fått smaka på. Och ja, här är också en som undrar när det ska bli dags att prata om galenskapen. Vad säger det om ett land/värld så villiga att bara sopa under mattan utan att till synes vilja syna korten. Och sorgligt är det att veta att de med makten att planera och genomföra, faktiskt inte släppt tanken på ett pass. Det finns väl så hiskeligt mycket pengar och mera makt att tjäna på genom att hålla rätt på alla “useless eaters”. Inte mina ord, men WEF:s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *