Allmänt · Bilder · Jesus · Kristendom · Kyrkoliv

Därför är det viktigt att inte påstå att julen är “Jesus födelsedag”

Om någon undrar varför jag, den 22 december, ännu inte skrivit något inlägg om att julen i grund och botten inte är kristen (det börjar bli lite av en tradition) så är det för att jag inte har tänkt så mycket på julen i år.

Dock har en av mina favoritkanaler på youtube tagit upp ämnet. Ni kan se avsnittet här (eller här nedan).

Jag tycker att de tar upp ämnet på ett enkelt och nyanserat sätt.

En bra fråga som ställs i slutet av avsnittet är: Vem eller vad är det som vi vill hylla under julen? Och gör vi det på ett sätt som hedrar objektet för vår hyllning?

Det märks att det här är ett känsligt ämne och ibland tycker jag att det verkar som att man är rädd att såna som jag ska försöka förbjuda folk att fira jul. Ja, jag tror att det kan vara bra att reflektera över vem ens firande hedrar och möjligtvis kanske det kan hända att man då börjar ändra riktning något, på något sätt. Men alla delar som pekar på vad Jesus betyder är alltid bra delar och julen är en utmärkt tidpunkt för detta, kanske just för att jultiden är så djupt märkt av historiens soldyrkan.

Varför tycker jag att det här är viktigt?

På grund av sanningen. När jag sökte efter sanningen så var lögnen om julen som “Jesus födelsedag” en av anledningarna till att jag kunde avfärda kristendomen som osann och jag vet att jag inte är ensam om detta. Många människor är fortfarande kvar i den uppfattningen. Tänk på dem.

Min uppfattning är att det bara är människor uppvuxna i kristna hem som anser att julen är naturligt kristen. Nästan alla andra firar jul utan att nämna någonting bibelrelaterat över huvud taget och det går hur bra som helst att fira julen så. Det bibliska är inte inflätat i julens konstruktion mer än väldigt ytligt, om än jag är övertygad om att förvandlade hjärtan är anledningen till att julen blev en såpass nykter och barnvänlig tillställning som den är idag.

Men inte fattar folk sånt. De tror att vi har det nyktert och barnvänligt pga att vi är så himla smarta, naturligt barnkära och intellektuellt evolverade. Det är när människor börjar slå sig själva för bröstet och glömma Gud som det brukar gå åt skogen. Så tona för Guds skull inte ned att Frälsaren är född, låt folk höra att han lever än idag. Jag yrkar inte mot evangelisation på jul på något sätt, jag yrkar bara för en mer sanningsenlig sådan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

God jul 🙂

0 thoughts on “Därför är det viktigt att inte påstå att julen är “Jesus födelsedag”

 1. Hej Sonja
  Håller med om att det måste vara omöjligt att pricka in exakt dag och månad när Jesus föddes.
  Jag är däremot tacksam att man en gång i tiden fattade ett beslut att man skulle fira de viktiga ögonblicken i hans och kom fram till denna ordning över året. Men inser också att den passar norra halvklotet bäst. Vi möter ju ljuset efter julen medan man längst mer på södra halvklotet går mot mörkare tider, haha.
  God jul!

 2. Vad jag förstått så är julen väldigt okristlig. Det står i jeremiah att man INTE ska fira som hedningar, hugga ner ett träd och spika upp för att klä med guld och silver. Finns inte många fler alternativ än att det handlar om julgran.

  Men jag firar jul. Har haft fighten inom mig, att jag ägnar mig åt någon form av avgudadyrkan som firar en högtid utan någon som helst koppling till Jesus, och den som firar något annat än Jesus… vad firas då?

  Men jag skulle skapa sååå mycket bitterhet hemma om jag förbjöd julen. Hade blivit så mycket konsekvenser i familjelivet. Jag kan inte krossa familjen. Så granen står där och julklapparna ligger där. Maten kommer stå på bordet.
  Men jag är inte längre fanatisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *