Betraktelser · Bibeln · Bilder · Illustrationer · Jesus · Kristendom · Stor Konst · Trygghet

Jämförelse: Guds rike och coronahotet

CA00DEF9-E30B-44C1-8D2D-A28E0C44D437
(Stor eloge till min lillasyster som gjort den här briljanta illustrationen)

Idag tänker jag jämföra coronaläget med Guds rike.  Guds rike är det som man blir medborgare i genom Jesus och det kan vara ganska svårt att beskriva det för någon som står utanför. Längst ned kommer jag infoga några liknelser som Jesus själv drog. De är nog trots allt bäst.

Men nu kör jag.

Likheter mellan Guds rike och coronasmittan: 

 • Allt är ungefär som vanligt men ingenting är längre som förr även fast det allra mesta till det yttre ser likadant ut. Så är det även med coronaläget. Som de sa på jobbet, “business as unusual”.
 • Förändringen går inte att se och ta på på något enskilt sätt, ändå är den där nästan som i luften man andas, som en färgförändring i atmosfären som är omöjlig att inte lägga märke till eller som en ande.
 • Detta osynliga men fullt verkliga manar till förändring i ens liv och saker man förr inte tänkte så mycket på och kunde göra obehindrat kan nu ge dåligt samvete om man slarvar, för man har fått en ny ansvarskänsla.

Olikheter: 

 • Coronahotet kommer utifrån och tränger sig in / Guds rike kommer uppifrån och tar sin boning inuti, för att sedan genomsyra större delar)
 • Coronahotet väcker fruktan, osäkerhet och panik / Guds rike ger visshet, hopp och frid.
 • Corona slår ut de svagaste / Guds rike reser upp de svagaste.
 • Coronaviruset gör att framtiden kan kännas mörk och osäker / Guds rike bär ett löfte om att allt kommer ställas till rätta, även om mörker förekommer efter vägen.

Fyll gärna på med likheter och skillnader bland kommentarerna om ni kommer på några!

När fruktan, förvirring och osäkerhet tränger in utifrån så är det ovärdeligt att ha en sann, trygg och oföränderlig källa som man kan ösa från. En god källa som inte är beroende av omvärldens eller ens egna tankar, känslor och idéer.

Med Jesus blir hotet från utsidan inte overkligt eller något som man kan ignorera eller hantera nonchalant, men hotet förlorar sin udd.

Guds rike, eller himmelriket, är inte något som vi väntar längre fram eller efter vår död. Det är ett vanligt, missvisande missförstånd. “Enda skillnaden” som blir efter tidens slut är såvitt jag förstår att Guds närvaro då kommer breda ut sig ostört och genomsyra allt.

‘Då Jesus blev tillfrågad av fariseerna när Guds rike skulle komma, svarade han dem: “Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. Inte heller skall man kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Ty se, Guds rike är mitt ibland er.”Lukasevangeliet 17:20-21 

Och där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. ‘ Matteusevangeliet 10:7 

Här får ni ett par Jesu liknelser angående himmelriket (finns fler i Bibeln, längre versioner)

‘Han framställde också en annan liknelse för dem: “Himmelriket är likt ett senapskorn, som en man tar och sår i sin åker. Det är minst av alla frön, men när det har växt upp är det störst bland alla köksväxter och blir som ett träd, så att himlens fåglar kommer och bygger bo i grenarna.” Matteusevangeliet 13:31-33 

‘Himmelriket är likt en skatt som är gömd i en åker. En man finner den och gömmer den, och i sin glädje går han och säljer allt vad han äger och köper den åkern. ‘ Matteusevangeliet 13:44

 

5 thoughts on “Jämförelse: Guds rike och coronahotet

 1. Kanske inte passar, då det inte gäller corona…
  Men detta med himmelriket, att det finns här redan nu och att det inte går att se med ögonen.
  Jag har grubblat på det förr och har stora funderingar.
  Eftersom jag är periodvis deprimerad och blev helt förtvivlad nu, eftersom jag absolut inte upplever något himmelrike och längtar efter det som ska komma längre fram.
  Om det inte finns en plats utan död, sorg och sjukdom.
  En plats i evigheten med frid och vackra blommor som luktar underbart. Alla drömmar jag haft. Min moster fick se himmelriket i en vision under ett besök i jerusalem. Alla upplevelser är alltså rent önsketänkande?
  Om det inte finns ett påtagligt himmelrike, inget påtagligt helvete. Varför ska man ens tro? Vad är meningen med allt detta?

  1. Jag förstår inte riktigt hur du menar. Vilka upplevelser menar du skulle vara önsketänkande? Det beror nog på? Himmelriket är redan här, men just nu är det som att det är en slöja emellan, som hindrar det från att bli fullt synligt i all sin glans för skapelsen är inte upprättad och förhärligad än. Det är en sak som kommer. Men Guds rike finns redan och vi kan som hans barn redan få en försmak på det. Men vi kan befinna oss på platser i livet när allt ändå verkar nattsvart och man bara upplever tystnad från Gud. Jag har inte behövt uppleva det än men jag har hört andra kristna berätta om det. Har du någon du kan prata med om det här? En själavårdare kanske?

 2. Fler olikheter. Corona eldar på och skriker ut oro och ohälsa, Guds rike viskar in i våra hjärtan sitt löfte om frid – oavsett omständigheter. Corona kan förvisso stjälpa ekonomier och människors hälsa, men Gud har all kontroll. Corona hotar och slår sönder, Jesus tröstar och helar… Kanske varianter på det du redan skrivit Sonja, men vem vill inte höra om kungarnas kung om och om igen, med vilka ord som helst 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *