Allmänt · Bilder · Bröd och tillbehör · Mat · Recept

Det godaste brödet (recept)

Jag blir inte yngre och med åldern kommer bilder på hembakt bröd.

Varje enskild ingrediens (utom möjligtvis fiberhusken) är saker jag älskar, så det kan inte bli annat än succé. Tycker du illa om nån av ingredienserna så kan det finnas en risk att brödet inte blir samma succé för dig.

Andra familjemedlemmar (killarna) tyckte att brödet var konstigt och “geléaktigt”, kanske pga den höga halten ägg, men jag vet inte. Jag håller inte med dem. Det här är äkta bröd när det är som bäst.

Jag brukar ta 1-3 skivor om dagen, så ett brödbak räcker till en person i 1-2 veckor.

INGREDIENSER (se även till att ha en brödform och bakplåtspapper hemma)

 • 3 dl linfrö
 • 1 dl skalade sesamfrö
 • 0,75 dl solrosfrön
 • 0,75 ds sötmandel
 • 50g fiberhusk
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 krm salt
 • 50g smör
 • 1 dl creme fraiche
 • 250 g Keso naturell
 • 6 st ägg

TILLAGNING

 1. Sätt ungen på 175 grader. Smält smöret.
 2. Mixa alla frön till mjöl i en mixer (vi har en stavmixer med tillhörande mixersak, perfekt)
 3. Blanda alla ingredienser till en stor smet
 4. Lägg smeten i en brödform som du klätt med bakplåtspapper
 5. Grätta i mitten av ugnen i 1 timme och 10 minuter.
 6. Ta ut brödet ur formen och låt svalna.

Efter att brödet svalnat lite brukar jag skära upp det, sen lägger jag hälften av brödet i frysen, och hälften i kylskåpet. Det innehåller så mycket ägg så jag tror inte att det är bra att förvara det i skafferiet.

Jag hittade receptet på Tasteline, “LCHF bröd i form” är rubriken. Jag äter inte LCHF men ville testa ett bröd utan mjöl.

Jag har bytt ut hasselnötter mot solrosfrön eftersom jag är lite allergisk mot hasselnötter och det har fungerat alldeles utmärkt, är hur nöjd och glad som helst. Jag tror att man kan experimentera ganska fritt med sånt man tycker om. Jag funderar på att blanda i lite russin nästa gång.

5 thoughts on “Det godaste brödet (recept)

 1. Hembakt bröd är ALLTID gott. Växt välsignat upp med en mamma som då och då plötsligt kunna slänga ihop lite ingredienser och sen fick man smaka en skiva alldeles nybakat, underbart och gott bröd. Fortfarande lite varmt så smöret smälte ned i brödet.. mm va gott det var! Vilka fantastiska minnen det här väckte i mig. Samma mamma sådde även frön i mig, frön av tro och Jesus. Och de fick jäsa i mig tills de växt och börjat bli färdiga och kunde börja bakas ut så att jag verkligen kunde smaka det .
  Tyvärr tål jag inte mjöl, stärkelse och sånt längre. Men om jag äter mjukt bröd ngn gång så blir det ngn Lchf variant. Hade gärna bakat ditt bröd men det faller på keson.
  Men trons bröd tål jag. Känner hur nyttigt det är för mig på alla vis.
  Men slår gärna ett slag för hembakat bröd. Ett hem som doftar nybakat bröd är nog ett lyckligare hem. Vem kan sura och vara arg ngn längre stund när man känner foften av brödet och vet att man får smaka sedan.

   1. Jag tål alltså inte mjölkprudukter heller(förutom smör) det var därför keson inte funkade, trodde jag skrivit det.

    Det är väl bra att det finns smidiga recept som alla kan baka?

 2. Jag äter lchf, gjort i snart 10 år. Mår otroligt bra. Min mamma blev även av med sitt höga blodtryck, diabetessymptom och är inte längre i riskzonen för blodpropp. Alla i familjen mår superbra på lchf, alltså fett, kött och grönsaker. Men jag förstår inte hur det kan gå ihop med brödet i bibeln. Känns obiblisk att äta LCHF, vilket är ett dilemma för mig. Men jag tror på Jesus ändå.

  1. Jag tror att de överlag hade bättre och mer kärleksfullt tillagad mat förr samt hade en annan livsstil som inte gjorde bröd till ett problem för nån! Förutom glutenintoleranta förstås som borde ha funnits även då. 🙂
   Vad bra att du mår bra! Jag mår bra av att undvika mjölprodukter i stort men lite grann gör mig inget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *