Betraktelser · Bibeln · Bilder · Högtider · Jesus · Kristendom · Ockultism

Julen handlar inte om Jesus

Nu har det varit första advent och det nalkas jul igen och jag är, som ni som läst min blogg ett tag vet, inte skönt avslappnad när det kommer till julfirande.

Julen är inte kristen. I grund och botten så är den inte det. Julen handlar inte i grund och botten om Messias och Guds kärlek eller kärlek över huvud taget.
Det är inte bara jag som ser det, märker det, känner det, att julen inte är en Gudsfokuserad högtid som handlar om kärlek och godhet och skönhet eller upprättelse.

Julen är, under det fina, väldigt ångestfylld.

De kristna som lyckas sätta Jesus i fokus på ett sunt sätt skulle jag säga är undantag.

Många kristna påstår att Jesus föddes på julen, och att de är hans födelse som man vill hylla och prisa. Då kan jag undra, bara för att ta ett exempel ur högen av saker i firandet som är tvivelaktigt, varför så många till synes oreflekterat äter julskinka under högtidens crescendo.
Är fläskkött ett bra sätt att hedra födseln av judarnas konung? För judar är som bekant fläskkött orent och anses oätbart.

Jag tolkar Bibeln som att vi genom det nya förbundet är tillåtna att äta alla av djur.

Men jag tycker att det är en smula magstarkt och ger hånfulla vibbar att fira födseln av judarnas konung, juden über alles, med att särskilt göra poäng av fläskköttet på matbordet, under en tid på året då Jesus inte ens föddes, utan snarare den tid på året då soldyrkare hedrar pånyttfödelsen av solen och traditionellt har offrat till solguden.

Jag tycker att sammanblandningen mellan heligt och oheligt är olustig och jag kan inte med att säga att det känns okej att okritiskt ta del i det.

Har sagt det förr, men att påstå att Jesus föddes på julafton är gravt vilseledande för människor som djupsöker andligt (länk till gammalt inlägg, läs gärna).

Jesus_as_the_sun_in_a_sun-falskt

Jag tycker att julen är jättemysig på många sätt. Jag älskar lamporna och glittret och det röda och mönstren och julbaket. Det ligger djupt rotat i mig och jag som hade världens mysigaste pynt-mamma förknippar så mycket av julen med en varm, kärleksfull och pysslig mamma som såg till att vi skulle ha det så bra och mysigt som möjligt.

Det är fina minnen som jag värdesätter väldigt högt. Jag kan inte se på det här svart/vitt. Men jag kan inte med gott samvete omfamna julen så som den är, nu när jag är kristen.

Det jag försöker säga är att jag har svårt att se hur julen, som tradition, så som den är (och alltså inte så som enstaka kristna gör den helt annorlunda mot det vanliga sättet), är en helig högtid inför Gud.

0 thoughts on “Julen handlar inte om Jesus

 1. Förstår förvirringen och nog är det sant att det är många som inte firar julen till minne av Jesu födelse men det kan också – i så fall glädjande – vara fler än du tror 🙂 Kanske lever jag i en bubbla men jag upplever mig inte träffa många kristna som påstår att Jesus föddes exakt i juletid. Lika lite som att Johannes döparen föddes exakt vid midsommar och lika lite som att vi hävdar att djävulen blev utkastad från himmelen exakt i månadsskiftet sept-okt (Den helige Mikaels dag). Däremot säger vi att vi firar åminnelsen av Jesu födelse. I det sammanhanget har vi bestämt att vi firar födelsedagen den 25:e, alldeles oavsett vilken dag det egentligen hände. Och det är klart, att om vi uttrycker det så “på juldagen föddes han”, utan att samtidigt måla upp hela bilden om hur kyrkoåret är uppbyggt över tre årgångar för att hjälpa oss att komma ihåg, genom att traditionsenligt gå igenom stora delar av Bibeln under tre år för att sedan börja om igen, då kan det förstås tolkas som att det hävdas att det var just exakt denna dag han verkligen föddes. Jesus, som själv var jude, tycktes i allt väsentligt vårda de goda judiska traditioner som hjälpte folket att föra kunskapen vidare från generation till generation. Påsken är en ännu större högtid och där är vi ju till och med direkt uppmanade av Jesus själv att ofta och återkommande påminna oss om detta genom nattvarden.

  Det finns mycket att bli ledsen över när vi ser det hedniska julfirandet runt omkring. Stressade människor som tror sig göra sina närmaste glada genom att tömma börsen och sätta sig själva i skuld för att köpa saker som inte behövs för att kunna leva. Ett sätt att bemöta detta kan vara att bojkotta allt vad jul heter, ett annat kan vara att verkligen sätta Jesus i centrum i de små och stora sammanhang jag själv har möjlighet att påverka – alldeles oavsett hur det stormar runt om. Skinka eller inte kan diskuteras men utifrån Bibelns “allt är tillåtet men allt är inte nyttigt” kan det nog få slinka ner en och annan skinkbit också, förutsatt att den inte blir för central och att den absolut inte blir föremål för avgudadyrkan.

  Du skriver om något som är jätteviktigt att reflektera över och det väcker till verklig eftertanke – tack! Var våra reflektioner i slutänden landar kan nog bli lite olika från person till person, men allra värst är det nog när vi inte reflekterar alls. När vi bara gör för att vi “alltid har gjort”.

  Ibland brukar jag vända på tankemönstret i mitt eget huvud och tänka: Så underbart härligt att mina hedniska förfäder, för länge sedan en gång i tiden, tillslut lyssnade till förkunnelsen och hörsammade talet om Jesus som världens frälsare så pass att de, trots enorma kostnader av spott, spe och död, vågade bryta med midvinterblot- och andra grymma traditioner. Vågade lämna en blot-tradition som även innehållit offer av människor, för att så sakteliga få traditionen att tippa över till något så vackert som att sätta Jesu födelse i centrum av vintermörkret istället. Denna omvändelse har varit allt annat än smärtfri (åt alla håll) genom historien, men tänk ifall “om inte” varit, då hade jag kanske själv stått där på någon blotplats i ljuset av en fackla och slaktat mina släktingar… Tack käre, käre Jesus för att så inte är fallet och jag böjer mig inför den högste och instämmer i den gamla vedertagna frasen: God Jul

  1. Ja, jag tror att du lever lite i en bubbla, och jag kan tyvärr inte själv ha samma överslätande attityd (har försökt och viljat). Kanske är det mer självklart för någon som är uppvuxen med kristen tro men för mig som inte är det, och för människor som står utanför bubblan, så är det verkligen inte tydligt att Jesus inte föddes i tiden kring julen. jag har hört även i år påståendet om att det är “24 dagar till Jesus födelsedag”. Tydlighet från kristet håll och att inte friskt blanda heligt med oheligt vore hjälpsamt.
   Jag anser att det är respektlöst/ologiskt att fira judarnas konung på det sätt som jul generellt firas. Men jag tror inte att de flesta firar honom. Det är något annat som man firar.

   Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att räkna ut ungefär när han faktiskt blev född. Judiska traditioner var ofta “genrep” fram till viktiga händelser, som Jesu död, uppståndelse, pingsten osv. De vise männen kunde uppenbarligen räkna ut att en Konung var född. Jag tror säkert att det finns människor som har räknat ut det där, om man undersöker feast of Trumpets så kanske det visar sig att det är rimligt.

   Jag kan som sagt inte se det här som svart/vitt, bojkott/omfamning.

   Jag är tacksam för alla som gått före. Julen är en högtid som kristna kan använda för att sprida ett annorlunda budskap, precis som alla andra dagar på året. Men julen är inte en kristen högtid.

   1. Jo, minsann. Visst är det grått. När jag var ung var det lättare på något vis. Då var det mycket som var svart/vitt men med åren blir det bara mer och mer av grå nyanser i livet (även håret). Mycket gör mig sorgsen men då och då glimmar det igenom, det där “annorlunda budskapet”. Det skänker glädje och det värmer så välsignat!

 2. Jag har tänkt som du, och många andra att Yeshua inte är född runt julafton men så såg jag det här för några dagar sedan, https://youtu.be/lRUUEU9ck7U där han ger argument för att Yeshua är född runt den 25 december genom man med hjälp av dokument får dödahavsrullarna kan räkna ut när Sakarja fick tilltal från Gud att de skulle få en son, Johannes döparen vilket han menar ägde rum 25 september och sedan räkna därifrån, när Maria fick tilltal om att hon skulle bli havande sa ängeln att Elisabeth var i sjätte månaden, vilket i så fall skulle betyda att det var mars och så räkna nio månader därifrån, vilket ju blir 25 december.

  Tycker det verkar trovärdigt. Men vad vet jag, har inte kollat upp det mer. Själva kanalen är bra iaf, tycker jag, brukar ha bra innehåll och är vettiga.

  1. Jag har läst en teori av Mark Biltz om att det skedde på första dagen av Lövhyddohögtiden (feast of tabernacles). Sökte påyoutube och hittade en video där han beskriver den https://www.youtube.com/watch?v=b-qNixZrcyE. Nåt jag undrar över är dock var Augustus skatteskrivning tagit vägen i hans teori. Sen finns det teorier vet jag om att han föddes vid påsk. Jag tycker att det är olikt Gud om han inte gjort någon form av “genrep” (aka judisk högtid) inför Jesu födelse i alla fall, så som han gjort såna för andra stora händelser.

 3. Tycker du har en sådan sorglig syn på julen. Den kristna högtiden blandas med andra traditioner så är det väl ofta. Det är väl inget som säger att du måste äta skinka på jul

  1. Jag säger att det är tvärt om, att en okristen högtid har blandats med kristendom. Nej men julskinkan är en ganska central ingrediens av julen skulle jag säga och jag nämner det som en liten indikation på att högtiden kanske inte har sin grund i att fira judarnas kung.

   1. Det är ju ingen annans fel än kyrkan att julen blandats ihop med kristendomen. Så det borde vara kyrkan du är besviken på.

 4. Hör det ord som Herren talar till er,
  ni av Israels hus.
  Så säger Herren:
  Ni skall inte ta efter hednafolkens sätt
  så att ni skräms av tecknen på himlen,
  därför att hednafolken blir skrämda av dem.
  Ty folkens seder är förgänglighet.
   Ett träd i skogen hugger man ner,
  och hantverkarens händer formar det med yxan.
  Med silver och guld pryder man det
  och fäster det med hammare och spik
  för att det inte skall falla omkull.

  Jul är inte kristet alls. Men jag skulle sitta med avund och bitterhet om jag inte fick fira jul, och det hade inte gjort mig till en bättre kristen. Därför gör jag det felaktiga och firar – men har i åtanke att det är lika fel som att gå en krogrunda.

 5. Att blanda religioner, att vara diffus och luddig i sin tro, det är en av satans lögner. Tänker på påven och det tredje templet.

  Julskinka äts ju inte lika flitigt i andra länder. Exempelvis usa är det ju mer kalkon. Men hedningar har ju också olika firande i olika länder.
  Men oavsett tro, så finns det olika säsonger för slakt.

 6. Vad tänker du om att advent & jul är den tid då flest icke-kristna går i kyrkan? Jag ser det som en jättebra möjlighet för fler att höra evangeliet.

  1. Om de kommer till kyrkan och får höra evangeliet där så är det naturligtvis jättebra! Jag hoppas att det är tydligt att jag inte är emot delande av evangeliet, utan det luddiga, halva, uppblandade, otydliga, urvattnade, och det rent ut sagt falska när det kommer till firande av julen.

   1. Jag fattar. Tänker väl mer att skulle vi kristna sluta fira jul skulle vi förlora många möjligheter att dela evangeliet. Jag ser hellre att fler och fler tröttnar på konsumtionshetsen och vänder sig till Jesus under julen.

    1. Och jag hävdar att om kristna gjorde det tydligt att Jesus inte föddes på julen, och slutade fira på ett sätt som gör att skillnaden blir så luddig och otydlig över vem eller vad det egentligen är som man firar, så skulle sikten till Jesus bli bättre under julen.

 7. Jag kan förstå vad du menar men tror anledningen till sammanblandningen sitter i inkarnationen… den kristna tron har i alla tider och kulturer klivit in i tid och kultur och riktat fokus mot det sanna ljuset. Många gånger återanvänt traditioner och seder men med nytt fokus. Med tiden kan det dock bli svårt att se och förstå detta i synnerhet när vi tappat kontakten med kärnan i evangeliet.

  Att den kristna högtiden att fira Jesu födelse sammanfaller med ljusets pånyttfödelse är logiskt eftersom Jesus är världens ljus, en som ska ge alla människor ljus. Vi firar att Jesus föds till en jord som är desperat efter ljus och hopp och får göra det i en tid då vår längtan och hunger efter ljuset är som störst.

  Håller med dig däremot om köttet. Likaså att julklappar fått sådant stort fokus under dagen. Själv har jag sedan många år haft som ambition att öka grönsakerna på bordet och minska på köttet. Av flera olika anledningar. Att vi i Sverige äter just skinka har väl med slakt att göra och att det var ett av de kött vi haft gott om här. Inget varken heligt eller oheligt i sig själv men det behöver reflekteras över! Vi lever ju här i Sverige och behöver omfamna vårat ursprung samtidigt som vi i vårt lands rötter också på nytt behöver upptäcka kraften i evangeliet! Det i sin tur skapar en ny kultur- en Guds rikes kultur!

  Jag gör en adventskalender på http://www.entropalandet.se där jag varje dag ger vägledning och undervisning om adventstid och vad det är julen handlar om! Tack för ditt inlägg ska vara noga med att få in denna reflektion i kalendern!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *