Allmänt

Ni som kan (i era församlingar): Håll undervisning i hur man matfastar

Nu är det fasta i 40 dagar fram till påsk.

Visste ni att kristna är extremt hemliga när det kommer till fasta? Så hemliga att det är jättesvårt som nykristen att ens veta att det finns kristna som fastar. För ingen pratar om det. Ja förutom prästen/predikanten när fastan inleds förstås. Och när den är slut.

fastan

 

Ja det är så jag har upplevt det i alla fall.

Kan det vara så att det var nån kyrktradition för inte så länge sen som var elaka med det här med fasta vilket gjorde att många kristna får ont i magen och ångest när de tänker på det? Jag vet ju att pingströrelsen hade nåt som kallades för “syndakatalog” för inte så länge sen som folk skulle följa annars blev de typ utfrysta och ansedda som kassa kristna. Så nu får många pingstvänner/fd pingstvänner ont i magen när de hör ordet synd. Kan det vara nåt liknande?

För man märker ju ibland att det blir dålig stämning när man tar upp vissa saker. Då kan man ana att man har råkat vidröra något infekterat. Som när man har råkat säga nåt i stil med  “ska vi inte ta nattvard hemma hos nån nån kväll?” och man märker hur luften plötsligt tjocknar en aning.

Annars misstänker jag att den hemliga hållningen kan ha med det här bibelstycket att göra?: 

“När ni fastar, se inte så dystra ut som hycklarna. De vanställer sina ansikten för att visa människor att de fastar. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön. Nej, när du fastar, smörj ditt huvud och tvätta ditt ansikte, så att människor inte ser att du fastar, utan endast din Fader som är i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig.”

Kanske tolkas detta som att fastan ska vara helt hemlig och 100% mellan sig själv och Gud? Men det finns ju ett stycke precis före om hur vi ska be. Och bön pratar man ju om. Och gör tillsammans. Och skriver böcker om. I tusental.

Eller är det “allmänt känt” att man “inte matfastar längre” enligt nån snillrik tolkning av nya testamentet?

Hm.  Ja jag vet inte. Jag postar i alla fall ut det här inlägget nu med min lilla uppmuntran att ni ska börja undervisa handgripligt och konkret om matfasta och fasta+bön i era församlingar. Alltså snacka inte bara om det, utan gör det också tillsammans, för de som uppriktigt vill och har möjlighet?

Om ni inte redan gör det alltså.

Börja prata om matfasta på samma sätt som man pratar om bön. Matfasta borde inte vara hemligare än bön.

Jag vill tillägga att jag även tror på fasta genom att avstå från sociala medier och tv-serier och sånt, det tror jag kan vara mycket mer fruktsamt i vissa lägen, men jag tror att kunskap om matfasta skulle berika många församlingar!

Trots allt lever vi i en kultur i idel frosseri. Inte bara i sociala medier utan även i mat.

4 thoughts on “Ni som kan (i era församlingar): Håll undervisning i hur man matfastar

  1. Så sant och viktigt! Vet att jag en gång hade ett litet häfte med praktiska riktlinjer för matfasta, är grymt sur att jag lyckades tappa bort det.

  2. Jag brukar fasta helt från mat enligt denna modell: från måndag kl 12 t o m torsdag kl 12. Blir på det viset ”bara” två dygn helt utan. Det är inget jag gör rutinmässigt, utan när jag känner att det behövs nåt mer än bön. Som Jesus säger till lärjungarna när de ska driva ut en ond ande:” att det här kan bara fixas genom bön OCH fasta”(parafras). Jag har ibland erbjudit fler att va me, men får ofta svaret att de inte skulle klara av det. Men det skulle ju inte jag heller om inte Jesus hjälpte mig. Visst är man hungrig från början, men sen är det som om kroppen går på spar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *