Betraktelser · Familjeliv

Oroande trender på sociala medier

Igår drog jag i de stora vokabulären eftersom det är lite spännande att dra i dem ibland [skakar en plåt fast inte lika våldsamt som igår] och idag tänkte jag att jag ska skriva om en sak som oroar mig. Det är en ganska vanlig sak, nämligen ungdomars beteende på sociala medier.

Jag har sett så mycket skit där på sistone att jag inte vet var jag ska börja. Så jag skriver en lista rätt upp och ner på vad jag kommer på just nu.

 1. Ungdomar kör nåt som heter “a-f” och det innebär att folk ska skicka en bild på sig själva som sedan ska betygsättas av mottagaren från A till F, där A betyder att personen är snygg och F att personen är ful.
 2. Det finns en app där man kan skicka frågor anonymt och där skriver folk inte sällan hur ful, töntig och vidrig personen är, samt att sexuella, intimkroppsliga frågor ställs till till exempel flickor i 12-årsåldern. Och det är inte helt ovanligt att de här flickorna svarar. 
 3. Barn och ungdomar lägger upp bilder på sina ansikten när de gråter. Tårarna rinner och man ser att den här personen inte mår bra. Ofta med någon kryptisk text till.
 4. Folk får skicka in bilder på två personer, och sen ska mottagaren bestämma vem av personerna som får en sopkorg under sin bild, och vem som får ett hjärta. Man måste alltså välja vem av två personer som man tycker bäst om.
 5. Barn och ungdomar lägger upp traumatiserande bilder på djurplågeri. Typ sälar som får tarmarna utdragna, hundar som blir flådda levande och för ett tag sen såg jag till och med en som lagt ut en bild på ett litet barn som blev slaget. Det finns ingen specifik avsändare av filmerna, ingen organisation som söker gåvor eller liknande, det är bara “kolla vad hemskt”. Och det är såna bilder som kanske aldrig riktigt kommer försvinna från näthinnorna.

Det finns egentligen ingenting som inte redan har sagts angående det här som behöver sägas igen. Vi försöker alla redan att hålla reda på allt som våra barn gör på nätet, grejen är bara att det är näst intill omöjligt att hänga med i svängarna. Det bara väller in ny dynga varje dag från den fronten.

Det bästa jag kan tänka mig att göra är att försöka ge barnen ett sunt sociala medie-förnuft så att de själva kan göra en bra bedömning, och det gör man enklast (tycker jag) genom att ha lite koll på vad för trender de håller på med så att man kan diskutera problemen och hur man eventuellt kan delta på ett schysst sätt. Ofta kan ju den kunskapen användas senare när nya trender bubblar fram.

Men det är att hänga med i allt som händer som är det svåra, , ofta blockar de här smarta ungdomarna alla torftliga vuxna som visar tendenser till goda råd.

Jag önskar att det fanns en sida där man kunde få uppdateringar och tips på vad som är “inne” på sociala medier just nu. Till exempel “aktuellasnaptrender.se” eller liknande. Och där skulle man kunna se exempel, få en beskrivning, och så ett förslag på hur man kan prata om just den trenden på ett bra sätt med sitt barn.  Det tror jag skulle kunna hjälpa oss vuxna att navigera lite i det här träsket som barnen lever stora delar av sina liv i.

Nej jag är verkligen inte avundsjuk på människor som växer upp idag. Tack gode Gud för att jag får vara 33 år 2018.

 

0 thoughts on “Oroande trender på sociala medier

 1. Tror faktiskt aldrig jag mött en man som inte spelar GTA! Den äldre generationen kanske inte är så insatt, men princip alla under 40 år.
  Folk blir upprörda när jag nämner det – men det har aldrig varit så poppis att köra i 250 km/h, knarka och beundra nakna kvinnor som det är idag. Avskyr det spelet…
  Vet även kristna män som sitter 24/7 och spelar GTA.

  En annan oroande faktor är att kvinnor fullkomligen öser ur sig på Internet hur de ogillar sina egna barn. Det är som en trend numera, uttrycka hur onödigt det är med barn och hur jobbiga de är.
  Klart det är jobbigt med barn ibland, men att öppet skriva på sin blogg att “barnen inte gjorde dem glada” och att de nästintill önskar dem ogjorda. HEMSKT!

  1. Det hänger väl ihop med abort också antar jag.
   Man blir uppmuntrad och nästan tvingad av närstående och diverse folk att göra abort.

 2. Känner igen en del av det där men en del är nytt för mig. Det låter dock som framför allt lite yngre gör, upp till 14-15 kanske? Så att begränsa sociala medier för de som är yngre (upp till 13 är ju det mesta inte ens tillåtet) borde vara en lösning. Jag skaffade inga sociala medier förrän jag var 14 (även om det är mycket vanligare att yngre har det “nu för tiden” så var det rätt vanligt för 5-6 år sedan sedan också). När man är äldre kan man ju i alla fall göra lite bättre bedömningar.

 3. Håller med Anna ovan också. Nästan alla killar spelar ju typ massa olika tveksamma spel… Är ingen expert men en hel del verkar vara rent pornografiskt. Usch!

 4. Mänskligheten kan sjunka hur lågt som helst, och allt detta är bara början. Människan är INTE redo för den teknologiska revolution som nu pågår. Det är verkligen “Pandoras box”. Jag tror inte vi kan på något sätt “tame the beast”, internet är till 99% ett väldigt smutsigt ställe. Hade jag haft barn idag, ja hur skulle man skydda dem från detta, att inte ha en smartphone är nog en bra början. Kanske helt otänkbart för vissa.

  Och ja det finns många spel som unga idag spelar som är väldigt beroendeframkallande och smutsiga. Naiva människor talar om hur barnen tränar sina reflexer m.m, men dem sågar samtidigt zombies med motorsåg. En sådan blindhet. Jag var själv beroende av dataspel, men i Jesu Namn blev jag fri.

  Usch som det ser ut, nä vi får sprida ljuset så mycket vi kan. Och denna bloggen är ett bra exempel.

  Guds välsignelse.

 5. Hej Sonja!

  Jag är en läsare som följt dig länge, och som precis som du blivit kristen i vuxen ålder. Jag döptes när jag var 27.

  Om du har tid och ork skulle jag vilja be dig att be för mig. Jag har gett Gud ett löfte idag, jag sa det högt flera gånger. Jag undrar om du skulle vilja be för att jag klarar att hålla löftet. Klarar jag inte detta går jag under. Det handlar om missbruk. Jag använder en pseudonym eftersom ämnet är känsligt.

  Jag önskar dig och dina nära och kära en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år!

  1. Absolut! Missbruk är något som kräver mkt bön för det är så starkt, men vi har en Gud som är så mkt starkare. Vad det än är så ber jag frihet över dig, välsigne dig och fortsätt vänd dig till Jesus, hör av dig om det är något mer! Pseudonym är helt okej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *