Betraktelser · Bilder · Illustrationer · Youtube

Tecken på vår kulturs undergång

Jag vill helst inte dra i de stora spakarna och använda ord som “nu är undergången nära” samtidigt som nån skakar en stor plåt i närheten så att det låter som åska, men just när det kommer till ASMR på youtube så vill jag verkligen göra det.

Vår kulturs undergång är nära [ljud av någon som skakar en plåt] och ASMR är ett av tecknen. Och för en gångs skull så har nåt jag skriver inte direkt koppling till min tro eller till någon text i Bibeln (såvitt jag vet) utan det är bara en logisk konsekvens av en befolkning som har tid och utrymme att fylla sitt huvud med saker av denna karaktär.

pexels-photo-321552.jpeg

Vad är ASMR?

ASMR är videor där människor viskar och gör ljud in i micken samtidigt som de filmar. Ljuden kan bestå i att kvinnor med långa naglar pickar och river på ett bokomslag och gurkor, eller så kan det vara nån som äter låt säga honung. De smaskar och slickar sig om läppar och fingrar så att det blir tydliga och distinkta men ändå lösa ljud. Många av ASMR-videorna är pornografiska även fast ingen är naken och jag blir förfärad när jag ser att även barn spelar in, för de vet ju inte vad de håller på med. Hos barn kan man se kommentarer från män som till exempel: “Viska mer”.

Människor beter sig helt svagbegåvat framför kameran och det här sitter alltså tusentals människor och tittar på och njuter av, av någon anledning.

Ja för jag blir bara irriterad. Nej irriterad är fel ord. Jag blir arg och illa till mods varje gång jag råkar se eländet. Vad i hela friden. Är det det här som händer när man bor i fred och trygghet länge? Är det det här man gör av sin tid när man inte har ett potatisland att skörda, en matta att tvätta och piska i timtal eller en ko att vakta och mjölka?

Idag kom barnen och sprang med datorn och skrattade och visade mig mig en ASMR på en ung kvinna som satt fast ett plastöra på micken som hon stod och slickade och sög på så att kletiga saliv-ljud bubblade fram i högtalaren. Barnen tyckte att det var det dummaste de sett då kvinnan var vuxen och uppsminkad och borde veta bättre (det var lite som att se en vuxen person söla vid matbordet som en bebis, vilket säkert också kommer bli video-trend snart, kom ihåg var ni hörde det först) och barnen såg inte det jag såg, nämligen att det den sliskande kvinnan gjorde var sexuellt.

Man kan se en kulturs undergång på många sätt. Det finns många intellektuella teoretiker som har skrivit böcker om det här på ett bildat och begåvat högskolebaserat sätt. Till exempel “man kunde se att Romarriket var på väg att lösas upp när…” och “Mongolernas kejsardöme började verkligen falla sönder när… ” . Jag säger att ett säkert symtom får vår västerländska kulturs sista refräng är ASMR.

Finns annat också som får mig att tänka “vår kulturs kollaps är nära” så klart men ASMR är det här lilla lilla exemplet på en mycket utbredd tendens som visar att vi är ett förvirrat, gränslöst och vilset omkringflackande folk.

En annan av sakerna är att det finns en rätt långt gången diskussion om att införa könsidentiteter som fungerar som nån slags volymknapp där man själv får välja var man befinner sig på en ickedefinierbar “könsskala” där “man” och “kvinna” finns med nånstans på skalan, men man kan inte säga exakt var. En sådan fundamental gränslöshet kan kanske kännas bra för några enskilda individer men det kan aldrig vara bra när man bygger ett samhälle.

(Vill säga att jag själv var anhängare av “könsskalan” tidigare och jag vill be om ursäkt för att jag har varit med att sprida dessa förvirrande idéer)

Vad ser ni för tecken på vår kulturs upplösning eller tror ni att den kommer att hålla ihop länge än? I så fall varför?

0 thoughts on “Tecken på vår kulturs undergång

  1. Oj! På den här bloggen får man minsann lära sig nya saker om mänskligheten. Hade inte hört talas om fenomenet (om det nu kan kallas fenomen. Styggelsen?) ASMR förut. Inte ens min youtubande arbetskamrat, som har åtskilliga timmar framför denna videogemenskap, hade hört talas om det. Sökte lite och fick snabbt upp massor av klipp, somliga flera timmar långa. Klickade lite här och lite där. Det gick fort att komma till känslan av att “nu vill jag rensa titta-historiken så ingen annan kan se vad jag har sett på”. Delar din analys. Det känns ganska lämpligt att du fortsätter skaka på den där plåten ändå…

    1. Jag hade förmodligen inte vetat vad det är om det inte vore för mina barn. Och ja, man kan helt klart kalla det för fenomen! Det är jättestort. Det finns förmodligen människor som försörjer sig på det.

  2. Avskyr ASMR. Tycket det mest är obehagligt och konstigt. Dock har jag vänner som lyssnar på det (videos när någon läser upp typ en bok viskande) för att det får dem att somna lättare, så alla som lyssnar gör det nog inte p.g.a. att det skulle vara sexigt.

    1. Det är rysligt obehagligt. Jag tror att det kanske kan vara nån avstickare till “satisfying”-videor som spårat ur. Nej alla lyssnar inte för att det skulle vara sexigt, med tanke på hur stort det är bland de stackars barnen.

  3. Usch jag ogillar ASMR så otroligt mycket. Tycker det är bara så obehagligt,, Speciellt när de ska smaska, hålla på med sina långa naglar,, osv. :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *