Allmänt · Bilder · Jesus · Kristendom · Musik · Youtube

Min musiksmak, profan musik och vad jag inte gillar med den lättillgängliga kristna musiken

Idag tänkte jag att jag skulle svara på lite fler grejer i samma inlägg

“Vilken musik gillar du? Hemma och i kyrkan?”

Generellt så lyssnar jag inte så mycket på musik, jag tycker att det är ganska ansträngande och jobbigt för hjärnan för det verkar vara så att jag inte bara kan låta saker vara utan jag vill helst ta in och analysera allt, vare sig jag vill eller inte. Jag föredrar brummandet från frysen eller diskmaskinen framför musik oftast.

Men tidigare i livet så har jag helst lyssnat på musik som har sångtexter som handlar om djupare värden än alkohol, droger, sex, förälskelse och att köpa grejer (på tal om hjärntvätt i det här inlägget så innehåller musik rätt mycket hjärntvätt) (och jag har lyssnat en hel del på sån musik med). Eller djupare och djupare. Jag lyssnade mycket på Kenneth and the Knutters och Svenne Rubins när jag växte upp. De sjunger om att köra vespa, jaga älg och köpa bröd. Det gillade jag! (gillade inte låtarna om att dricka öl)

Annars har jag lyssnat mycket på blandad musik. Jag tänker sponant på Imagine Dragons. De har låtar med dold andlighet bakom textraderna och det uppskattar jag ju alltid när jag är en *andlig person* och jag relaterar mycket till Dan Raynolds som skriver många av låtarna. Hur det var innan jag blev utkallad från Egypten alltså. Jag brukar säga att “the satan is strong i this one”, lite på skämt, mycket på allvar.

O7mZOIg.jpg

Jag har inte lyssnat så mycket på kristen musik hemmavid heller. Det mesta som finns omedelbart utan att man måste gräva låter ungefär likadant och det är svårt att hitta något som är originellt. De påminner väldigt mycket om låtar om förälskelse vilket jag aldrig haft nånting för. Det är liksom “Jesus du är störst och vackrast” hela dagen lång med suckande röster – vilket är sant och bra mycket vettigare än vanligt förälskelseGNAGANDE (som gärna uppföljs av nån låt hur man på bästa sätt lämnar den där personen som tydligen var en skithög?) – men jag skulle uppskatta låtar som handlar mer om bibliskt innehåll. Typ dramatiskt, svåra citat, hyllningar på specifika mirakel, specifika exempel på Guds kärlek! Fick ett tips på en sån låt för ett tag sen här på bloggen:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WQgl12_btSQ&w=560&h=315]

(Hosea var en profet som Gud sa åt att gifta sig med en prostituerad. Hon var otrogen och lämnade honom men gång på gång så hämtade han tillbaka henne, förlät, och fortsatte att älska henne. Hans fru var en bild för Israel – Guds förlovade folk)

I kyrkan är det en helt annan sak. När två eller fler möts i Jesu namn så är han där och då blir typ all musik som upphöjer honom plötsligt bra. Särskilt såna man känner igen och kan texten eller åtminstone melodin på. Psalmer, Segertoner, nya, gamla lovsånger, det spelar ingen roll. Skulle nog säga att jag föredrar gamla. I kyrkan skulle sån musik jag önskar ett stycke ovanför kanske inte ens göra sig bra?

En sak har ändrats sen jag fick Stickan i alla fall. Jag har i princip helt slutat lyssna på profan (alltså okristen) musik för jag orkar verkligen inte med det. Inte ens för att analysera och ta tempen (vilket jag annars har gillat som nån form av hobbyverksamhet). Jag får huvudvärk och blir tjock i halsen av avsky vissa gånger. Imagine Dragons har gett ut nytt nyligen och även fast deras låtar inte brukar vara så himla hårda känner mig noll intresserad av att höra om Dan Reynolds inre elände. Stackarn behöver hjälp. Och så känner jag för ungefär alla populära artister. Beyoncé inräknad. Fattar inte hur man kan lyssna på hennes sångtexter utan att bli seriöst orolig för henne.

Jag lyssnar mest på barnmusik och kristen musik nu, jag har kanske blivit mjukare och känsligare sen jag födde. Lyssnar just nu mest på Pelle Karlsson. Jag har aldrig gillat “My Way” med pompöse Frank Sinatra men “Jag håller hans hand” med Pelle Karlsson – [gestikulerar som en italiensk kock som just smakat bästa pastan] – moah! Och jag gillar hur fräck han törs vara i “Han finns där” där han sjunger att de som tror enbart på vetenskap “lever helt mekaniskt”. En sån provokatör!

Så det blir en del lyssnade tillsammans med lillen. Hans favorit är “Han är min glädje och lovsång”. Nej jag skojar bara. Hans favorit är “Dansa mina fina fötter” tätt följt av “Huvud axlar knä och tå”. Jag förstår honom. Tänk att upptäcka att man har fötter, huvud, axlar, knän.. och till på det, TÅR!

Men för det mesta får det vara tyst.

0 thoughts on “Min musiksmak, profan musik och vad jag inte gillar med den lättillgängliga kristna musiken

 1. Tystnad är underbart.
  De flesta identifierar sig med musik och genre. Går nästan inte att vara kompis med människor när man själv inte har en musiksmak. Musiken är grundpelare för de flesta. Begränsande 🙂

  Jag tror på Jesus och kan förstå en hel del.
  Men förstår inte gamla testamentet speciellt bra. Det som finns att läsa om Hosea och horeri förstår jag inte riktigt.
  Hur ska man tolka?

 2. Jag har många gånger sagt till min mor:
  Om gud ej vill att jag ska ha andra gudar, för det vore otrohet, då borde han förstå känslan när min egna make är otrogen mot mig. Alltså sveket jag behöver uppleva bör inte vara en främmande känsla för Gud.
  Jag har tröstat mig otaliga gånger med den tanken.

  Men när jag läser gamla testamentet, tolkningar och bland annat detta med Hosea.
  Då framgår det att mannen får lov att ha sexuellt umgänge med kvinnor så länge kvinnan inte är gift. Men mannen begår inget brott, varken mot gud eller sin egen fru som han bedrar.
  Detta väcker frågor, och jag försöker verkligen hålla mig sansad för tappat lätt hela förmågan att tänka utan ilska och gråt gällande den frågan.

  Men faktum är att kvinnan är byggd och skapt högt mänsklig och känslomässig. En otrohet svider minst lika hårt i en kvinna. Och hela min tro vacklar fram och tillbaka på grund av just denna detalj. Bör inte mannen och kvinnan ha lika stor plikt till trohet och lojalitet? För mig är det en viktig fråga.

  Ursäkta för en novell, men folk hjälper mig aldrig finna ett svar. Jag frågar Gud men blir bara mer och mer förvirrad. Jag försöker förstå bibeln.
  Jag behöver bara en sak utöver Gud: familjen.
  Och för mig är det helt omöjligt att agera kvinna och hustru till en man som är otrogen. Helt omöjligt.

  1. Men kära, var har du fått det här struntpratet ifrån? Bibeln är väldigt tydlig med att mannen inte ska ha sex utanför äktenskapet och Gud är också tydlig med att han vill att mannen ska hålla sig till en enda kvinna och inte gifta sig med flera. Men precis som israeliterna önskade en kung som de andra folken trots att Gud sa att han skulle vara deras kung, så började de gifta sig med flera kvinnor, trots att det var lägre än den ribba som Gud satt åt sitt folk. Gud ville inte heller att människor skulle skilja sig, ändå tilläts det.

   Jesus är väldigt tydlig om var ribban ligger när det kommer till äktenskapsbrott: “‘Ni har hört att det är sagt: “Du skall inte begå äktenskapsbrott.” Jag säger er: Var och en som med begär ser på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta. Om ditt högra öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig! Det är bättre för dig att en av dina lemmar går förlorad än att hela din kropp kastas i Gehenna. Och om din högra hand förleder dig till synd, så hugg av den och kasta den ifrån dig! Det är bättre för dig att en av dina lemmar går förlorad än att hela din kropp kommer till Gehenna. Det är sagt: “Den som skiljer sig från sin hustru skall ge henne skilsmässobrev.” Jag säger er: Var och en som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt, han blir orsak till att äktenskapsbrott begås med henne, och den som gifter sig med en frånskild kvinna begår äktenskapsbrott. ‘
   Matteusevangeliet 5:27-32
   https://my.bible.com/bible/160/MAT.5.27-32
   Det står också i nya testamentet att det är bättre att gifta sig än att vara ogift om man inte kan hålla sina fingrarna i styr som ogift.

   Snälla kan du inte försöka få tag i nån vettig kunnig person att prata om dessa problem med? Nån utanför ordinarie församling kanske? Jag är blott en rätt nybliven kristen med en enkel blogg och jag är rädd att jag inte är rätt person att svara på så här djupa personliga problem.

   Jag hoppas du hittar de svar du söker så att du kan få nån slags ro!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *