Bibeln · Kristendom · TV & film

Upprycket

Hej!

Idag har jag haft full rulle och så jag har inte haft tid att sätta mig ned ett sammanhängande stycke tid, utan det har varit tvätt, bebis, disk och hushållsgrejer non stop. Ja förutom när vi såg film. Vi såg filmen “Left behind” som handlar om upprycket, det var en vän som tipsade om den.

Det står om upprycket i Bibeln nånstans och det finns olika teorier kring hur och var i ordningen som det kommer att ske (det finns en rad saker som ska ske i yttersta tiden). Upprycket är alltså att Jesus ska komma och ta med sig alla som tror på honom.

Den stora vattenbrytaren brukar vara huruvida det kommer att ske “före eller efter vedermödorna”.

Jag har inte läst mycket om det, Uppenbarelseboken är för mig en gåta, och jag tar nog inte den här filmen som nån pitch perfect tolkning heller, men vad vet jag. Kanske blir det så att det överallt kommer ligga klädhögar där de kristna satt, med bilolyckor och kraschade flygplan som naturlig följd. Och kanske kommer världens högsta ledare bete sig som godtrogna skolrådsrepresentanter. Jag menar en flygvärdinna gick direkt från flygplanet till sitt “nya jobb” som anställd i maktens innersta rum i FN.  Jaja man ska väl inte vara petig hur exakt utsållningen i jobbansökningarna gick till.

Jag ser nu att de har gjort en remake av filmen med stornamn som Nicolas Cage och den där killen som var med i den där ungdomsserien där de populära killarna spelade basket.

Här är i alla fall en trailer på originalfilmen som vi såg:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wFu8cjaPmEA]

Förstår ej hur vår 13-åring kunde somna i soffan medan den pågick. Jag hoppas att hon är taggad på att se de två uppföljarna. Nä, nu ska jag gå och lägga mig. Men jag måste nog säga att jag inte känner att luckorna i min kunskap kring det här med upprycket känns jätteuppfyllda. Inte för att jag förväntar mig det från en film.

Ni som har varit kristna lite längre får gärna dela om ni har några tankar kring upprycket. Ni som inte är kristna måste väl hålla med om att det här är riktigt spännande grejer.

0 thoughts on “Upprycket

 1. Nä, klokt att inte ta filmen för någon absolut sanning – fast det skulle nog vara dumt avfärda den som något helt hittepå (eller hur man ska uttrycka det) också. Finns trots allt mycket som kan väcka eftertanke och en nyfikenhet att studera vidare. Vad gäller den nyare med Nicolas Cage anser jag den sämre och inte ens sevärd i jämförelse med den ni såg nu.

 2. Åh, den där filmen mådde jag jättedåligt över när jag var deprimerad fast jag inte ens sett den. Men frågan är hur biblisk den är? Det står inte mycket i Bibeln om “upprycket” som något där alla kristna plötsligt försvinner, det enda jag kommer på är det om två kvinnor som mal, den ena tas med och den andra lämnas kvar. Men det står inget om att resten av världen kommer fortsätta som vanligt vad jag vet. Och det står ju att alla ska se när Jesus kommer tillbaka. Så jag vet inte.

  1. Jag fick låna den av en person som studerat upprycket och haft det som ett specialområde sen ungdomen, så helt obiblisk kan den inte vara. Och med tanke på kvaliteten så har nog ingen sålt sin själ för att få producera filmen 🙂 Nej jag vet inte heller. Jag tänker just nu att han kommer väl när han kommer och till dess får man hålla ut.

   1. Okej, nej jag ska väl inte säga nåt eftersom jag fortfarande inte sett den hehe. Jag tänker också att detaljerna inte är det viktigaste utan att hålla fast vid Jesus, vi kan ju ändå inte vara säkra på exakt vad som kommer hända och när.

    1. Ja, att hålla fast vid Jesus, hans ord, och vara vaksam och vaken. Det står i Tess 5:4 och framåt att de som tillhör honom inte kommer att bli överraskade. Och nu när jag tänker efter fick de med denna aspekt i filmen 🙂 Alla blev jätteförvånade men när de tänkte efter lite så hade de kristna talat om det i flera år 😛

     1. Brukar du förvarna människor? När jag tänker efter så tror jag aldrig att jag har gjort det hittills. Men idag var domsöndag och jag beställde en bok, “Domen”, av Olof Edsinger, så nu kanske jag får inspiration till det 😉 (det kom upp en reklam på instagram med en rabattkod för boken ifråga. Har aldrig fallit för en reklam förut på så sätt, så de fick in en lyckträff denna gång med sina fördömda algoritmer:P)

 3. Jag har alltid kännt stark dragning till uppenbarelseboken och tidens ände. Tyckte förut att det var viktigt, jätteviktigt, att alla förstod att uppryckandet kommer ca 3,5 år in i vedermödorna (är fortfarande av den åsikten att bibeln är ganska klar på den punkten).
  Meeen som så mycket annat är det viktigaste numera Jesus. Inte hålla på att tjafsa om det sker innan, under eller efter vedermödan (å andra sidan så är det viktigt så man ej blir lurad men om man håller sig till gud och jesus så går det nog bra. Brukar hänga på apg29 ibland men där blir man bannad om man i kommentarerna påpekar att bibeln talar om mid-trib, medan sidans ägare är stark pre-trib och “inte tillåter villoläror” (bara sina egna uppenbarligen…)
  Nåja, på bibelfokus.se finns mycket intressant att hämta i ämnet, och naturligtvis vill jag uppmana alla att tänka kritiskt och för all del, lyssna gärna på youtube om olika argument för pre-trib, mid-trib och after-trib (trib=tribulation).

  1. Jag tycker att the end times är superintressant, jag blir alldeles pirrig när jag tänker på det ha ha, men det mesta av uppenbarelseboken är liksom inte öppnat för mig än. Jag har kollat många teorier men inget har hittills tilltalat mig som klockrent, så jag tänker att det kommer öppnas för oss när tiden är inne. Sen är det politiska läget i Israel etc helt obegripligt för mig tyvärr.
   Jag hade gärna velat höra mer om hur du tänker och har kommit fram till mid-trib! Tycker att det är superspännande, och vissa saker vill jag inte ha utslängt från nån youtubekanal.

   Jag är konspirationsteoretiker som det kallas, och har varit det i många år nu, och uppenbarelseboken dyker upp även bland de som inte ens är troende. Så jag är nästan förvånad själv över att jag inte är mer brinnande för att tolka just uppenbarelseboken. Men samtidigt så tycker jag att det är skönt 🙂

   1. Jag tycker dels med vad det finns att läsa i bibeln (kvj, folkbibeln samt bibel2000 ) talar sitt tydliga språk att det handlar om mid trib. Men, det är inte något jag hittat själv för en sådan god och duktig bibelläsare är jag inte att jag kan tillförskriva mig de skillzen liksom.
    På bibelfokus så minns jag nu inte om det var en ljud- eller textfil som beskrev det hela, men det pekar mycket på israel, på hur man skall läsa och tolka ett judiskt berättarsätt (uppenbarelseboken är skriven på ett typiskt “spiralberättande” sätt som ej följer en linjär tidslinje.
    Youtubern och vetenskapsläraren (enligt en biblisk skapelseberättelse)Dr Kent Hovind tar upp på ett bra sätt enligt mig varför mid-trib är det enda logiska.

    Naturligtvis gillar jag det jag hör när det passar in på min världsuppfattning men har faktiskt blivit mindre rabiat och det är ej så viktigt längre att ha rätt, exempelvis är jag 100% övertygad om att bibelns skapelseberättelse är sann, men om den inte är det så är det inte hela världen, det viktigaste är ändå Jesus och vad han gjort för oss.

    Nåja, och i Upp: de 1260 dagarna är ordagrant nämda, alltså ca 3,5 år av antikristlig världsordning innan Jesus kommer och hämtar oss. Därför jag (enkelt förklarat)tycker att midtrib är bäst.

 4. Hmm. Med förvarna menar jag nog mest att berätta för folk om Jesus så att de har chans att komma till tro, för det är ju det enda som får en att vara redo på den dagen. Men man borde nog prata mer om återkomsten (det gör jag sällan) både med troende och icke-troende. Jesus säger ju att många som säger att de känner Honom kommer kastas ut så även vi måste ju vara andligt vakna. Jag tror det är nyttigt på många sätt att ha perspektivet att vi inte vet vilken dag på jorden som är den sista.

  Spännande med boken, du får berätta om det står något bra i den ☺

  1. Jag kom på att jag nog faktiskt förvarnat här på bloggen när jag har skrivit om att jag tror att det kommer vara en del genmanipulering innan Jesu återkomst. Dels djur och grödor men förmodligen även mänsklig genmanipulering. Det kanske man kan se som en förvarning 🙂 men jag har aldrig varnat om den eviga domen. mer om att befrias här och nu, från det som binder nu. Ja vi får se om boken ifråga är nåt att ha!

 5. Jag kan rekommendera en bok av Jonathan Welton som heter Raptureless. Tar bort en del av den otäcka skrämselpropagandan till förmån för en trevligare (och som jag tror, sannare) gudsbild. Boken finns gratis på nätet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *