Betraktelser · depression · Jesus · Psykisk ohälsa

Lat och oduglig människa

I förrgår glömde jag bort att jag vart sjuk så när jag på eftermiddan blev så trött att jag inte orkade stå upp så trodde jag att det blivit något fel på mig. Jag låg och grät och kände mig som världens sämsta. Jag fattade inte ens att jag hade feber och jag tänkte inte på att smärta kan påverka, utan jag trodde bara att jag var lat.

Jag tror att det kan bli så efter att ha varit deprimerad hela sitt vuxna liv, man faller lätt tillbaka i gamla tankemönster att man inte orkar för att man är lat. Jag har väldigt ofta inte orkat göra saker på grund av min mentala ohälsa, men eftersom jag hade mått dåligt en så stor del av livet och inte visste något annat så antog jag att jag inte orkade saker för att jag är en lat och oduglig människa. Jag trodde att bara jag bestämde mig “ordentligt” så skulle jag orka, men eftersom jag inte bestämde mig “ordentligt” så var min trötthet nåt jag valt själv.

Så att jag är lat och oduglig är en sån där sak som har legat rätt djupt rotat i min självbild och jag glider rätt lätt tillbaka dit om jag inte är vaksam.

Hehe om ni bara visste hur ofta jag står och orkar göra saker och liksom är helt FÖRUNDRAD över att jag faktiskt gör saker när jag har kraft till det! Och att anledningen till att jag inte orkade förr var mer för att jag inte hade nån källa att ösa kraft ur, än att jag var lat. Och hela tiden så tänker jag på Jesus, för att det är han som ger mig kraften.

Kraften till att städa toaletten, kraften till att klä på mig, kraften till att gå ut och gå, att umgås med barnen, att möta människor (det är det svåraste men det har blivit mycket lättare), att möta LIVET.

Det är inte så ofta man pratar om det. Att Jesus ger kraft att städa toaletten.

Alltså – jag är inte direkt nån högeffektiv prestationsmaskin (LOLZ) efter att jag tog emot frälsningen i mitt liv och jo jag är bekväm av mig, det är jag – men om jag bara kunde visa er skillnaden på nåt sätt så skulle ni förstå! [riktar blicken på er som inte förstår] Förgrömmade ungar! [hytter med näven]

cleantoilet

0 thoughts on “Lat och oduglig människa

 1. Kämpat i 3 år med jesus, utan tvekan velat vara med honom. Men ju mer jag läser bibeln ju sämre mår jag.
  Jag är en dålig människa, men en stor orsak till min depression är mina händelser med män som enbart varit negativa, sedan tidig tonår.
  Jag är fruktansvärt ångestfylld och har blivit en manshatare. Skäms för att säga det.
  När jag läser bibeln så verkar kvinnan vara totalt meninglöst och jesus är god som accepterar kvinnan. Finns inte ett gott ord om kvinnan i gamla testamentet, tvärtom. Börjat överväga att överge tron och släppa taget helt.

  En man inspekterade min kropp ute och han förföljde mig. Då säger min kristna släkt: han tyckte nog bara att du var snygg.
  Jag börjar gråta för blir knäckt.

  Kan inte längre hålla mig till tron, det är för ångestgivande. Jag ger upp på riktigt.

  1. I Ruts bok tycker jag mig finna många goda ord både av och om kvinnor. Finns mycket att lära av både Noomi och Rut. Rahab i Josua blev, trots (eller kanske just därför?) allt elände hon varit med om, så viktig att även hon (liksom Rut) nämns bland alla fäder i Jesu släkttavla (Matt 1:5).
   Det gör ont att läsa om dina dåliga erfarenheter av män i denna trasiga värld. Ingen ska behöva råka ut för sådant.

   Kan tyvärr inte ge svar på alla dina frågor men trots att jag nu – utan egen påverkan – blev skapad till en sådan du hatar, en man, vill jag berätta att utan goda kristna kvinnor hade jag aldrig blivit den jag blivit. Inte heller kunnat vara den jag är. Förutom den självklara, min mor, har dessa kvinnor visat mig på den väg som leder till Jesus. Allt från barntimmen, söndagsskolan, grundskolan men även nu i vuxen ålder, både gamla och unga. Självklart har det även funnits goda män runt mig också men många av mitt livs hjältar har varit kvinnor. Inte minst deras förböner, både dem jag känner till och dem jag inte vet om. En del av kvinnorna är inte längre kvar, de har flyttat hem till Jesus men flera finns kvar och varje dag föds det nya. Det känns som att jag aldrig kommer att kunna tacka Gud tillräckligt mycket för de människor han sänt i min väg.

   I Bibeln finns massor av beskrivningar om elände, det har du rätt i. Men tänk om allt hade varit skrivet i “rosenskimmer”, hade det varit trovärdigt? Nej, knappast. Vi vet ju hur illa ställt det är i den här världen och om Bibeln inte skrivit om detta hade den inte kunnat vara sann. Däremot pekar allt som skrivits, både i gamla och i det nya testamentet på Jesus. På Jesus och det nya som han räddat oss till. Det är underbart.

   Jag är verkligen ingen perfekt människa men när jag tar på mig de nya jesusglasögonen, de jag fått av den helige Ande, då ser jag mycket som är vackert skrivet om kvinnor i Bibeln. Jag knäpper mina händer ikväll och ber att även du ska få se en skymt av det så småningom. Det vackra som står om kvinnor men också, framförallt, det vackra som står där om dig Anna. Jag känner dig inte men Jesus känner dig, hela dig och han tänker gott.

   “Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.”
   Jeremia 29:11

 2. Vet inte vem jag ska fråga, vet ingen längre….
  Det står ju i bibeln att den kvinnan som bär ett flickbarn är smutsigare än den som bär en son.
  Varför är kvinnan den smutsiga?
  Blir helt förstörd. Den enda som någonsin älskat mig är min egen mor, och både hon och jag är smutsiga. Hon var alltid hatad i kyrkan. Bibeln säger ju att kvinnan är värdelös 🙁

  1. Bibeln säger inte alls att kvinnan är värdelös! Förutom Noomi och Rut har vi i GT även Ester som räddade hela sitt folk, Debora som var kvinnlig profet OCH domare, kloka Avigajil som räddade sin dumma make och alla män i hans hus från döden (fast maken dog sedan ändå) med flera. Och se hur Jesus behandlar kvinnor, t ex samariskan vid Sykars brunn och “synderskan” som smörjde hans fötter med olja. Dessutom låter ju Jesus kvinnor bli de första evangelisterna! Bibeln är verkligen inte kvinnofientlig. Ett tips är att lyssna på Jesusfeministpodden, där sägs mycket intressant.

   Du är älskad och dyrbar och Gud är med dig, fortsätt kämpa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *