Betraktelser · Bibeln · Bilder · Böcker · Illustrationer · Jesus · Kristendom · Recensioner

En kurs i mirakler – den ondaste bok jag haft

Tänkte jag skulle skriva om den där boken som jag hatar.

Jag har varnat om boken förr. Jag har varnat om den i inlägget “Så blev jag frälst” och i inlägget “Varning: hypnos och andliga guider”, och nu vill jag göra det igen.

2931931944

På engelska heter boken A Course In Miracles och förkortas ACIM (på svenska EKIM).

Boken ACIM är inte vanlig allmänt men jag kan våga påstå att den är vanlig bland  de som plöjt/plöjer igenom new age/nyandlighets-sfären. I USA finns en hel rörelse kring boken, i Sverige tror jag inte att den är lika upphöjd som enskild lära utan de som läst/läser den bara har den vid sidan av.

Har du den hemma? Fundera på om du inte ska ta den, riva dess sidor i strimlor och slänga den.

Vad är En kurs i mirakler för bok?

En ohälsosam och skadlig bok.

Den är skriven av/genom en kvinna vid namn Helen Schucman. En dag började hon höra en röst och kände sig manad att börja skriva. Hon var ett ofrivilligt medium kan man säga. Detta ser en himla massa människor som ett tecken på att det hon skrev kom från en högre makt som är upphöjd och superdupervis och att det gör rösten i boken värd att lyssna på.

Och nog tror jag också att det är en makt som gett Schucman orden till boken. Men jag önskar att fler kunde fråga sig är hur god den här makten kan vara när den använder en kvinna utan hennes samtycke, en kvinna som dessutom kände obehag under hela processen och som inte tyckte att det hon skrivit var tillräckligt vettigt för att tillämpa på sitt egna liv. Jag säger så här: Att hon kände obehag inför processen och inte tillämpade läran på sitt egna liv är ett tecken på att både läran och läraren bakom det här är ena riktiga sopor.

Rösten i ACIM kallar sig för Jesus fastän det uppenbarligen inte är Jesus

Boken är skriven i jag-form och “jaget” kallar sig för Jesus. Det här fick mig att rycka till när jag läste boken men eftersom jag inte trodde på Bibelns Jesus så fanns det ingen anledning för mig att fastna för mycket på den detaljen, så jag skakade av mig känslan av att det skulle vara fel.

Alla andemakter som kallar sig för Jesus är inte vår Messias. Det här är jätteviktigt att understryka för de som rör sig i New Age-sfären, för i den sfären stöter man på namnet ganska ofta. Många där blir tyvärr lurade genom “andeguider” och annat bråte som kallar sig för Jesus (och ibland med nåt extranamn, typ “Jesus Mozozobiz”, påhittat exempel).

“Ty de är falska apostlar, ohederliga arbetare, som uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över, Satan själv uppträder ju som en ljusets ängel. Inte underligt då om hans tjänare uppträder som om de tjänade rättfärdigheten. Men de skall få ett slut som svarar mot deras gärningar.” – 2 Kor 11:13-15

Är du kristen och håller dig till endast Bibelns Gud så behöver du definitivt inte oroa dig. Utan det här är riktat till de som är andligt sökande och intresserade, får goda vibbar av Jesus, men som inte känner Jesus utan tror att han finns “i många religioner”.

Du känner igen Jesus på att allt som han gör eller säger går i linje med det som Jesus gör och säger i Bibeln.
Säger figuren som kallar sig för Jesus att det finns “många vägar till Gud” eller att du måste förlåta först för att själv kunna bli förlåten (som i ACIM) – eller mumbojumbo om att saker som hänt dig inte är verkliga och att du finner frid genom att inse det (som i ACIM) – inse då i stället att du har haffat en ondskefull och mycket ful Jesus-imitatör som inte har något som helst intresse av att rädda dig från förvirring och kaos.

Riktiga Jesus (Kristus) har till skillnad från ACIM lärt mig att 
– Jag är förlåten helt utan att jag måste göra något först.
–  Jag inte behöver förlåta andra av egen styrka, utan att jag får hjälp att förlåta (genom till exempel helande av sår som andra orsakat)
– Tar det tid att förlåta så tar det tid, det straffas du inte för utan du är förlåten och överöst av kärlek även om det tar tid för dig att förlåta och lära dig att älska andra.
– Ondska finns och är verklig och inte bara en “reflektion av mitt inre” (varseblivning tror jag att det kallas i ACIM)
– Allt ont som hänt mig är verkligt och är värt att tas på största allvar.
– Min personlighet är viktig och värdefull.
– Mitt unika liv och allt som har hänt i det är värdefullt och alla människor som finns i det är värdefulla.

Med mera.

Vad står det i En kurs i mirakler? 

Boken är väldigt lång och repetitiv och den säger samma sak om och om igen fast på olika sätt. Det var väldigt länge sen som jag läste boken så det mesta har jag glömt.

Men jag skulle nog sammanfatta bokens innehåll så här: Det du inte förstår är verkligt och det som du förstår är overkligt. Du förstår ingenting och när du förstår det så förstår du allt som är värt att förstå.

Så här står det i boken, det är bokens ledord (på riktigt):
“Ingenting verkligt kan hotas. Ingenting overkligt existerar. Häri ligger Guds frid. ”

Det här beskriver inte Guds frid, det här är ett ledord som, om något, leder människor djupare in i mörker, kaos, förnekelse, verklighetsfrånvändhet och förvirring.

nosebleeesss.jpg

I boken ingår en kurs och övningarna i den kursen går ut på att man ska förneka allt. Förneka saker, förneka sig själv, förneka sina vänner (den kallar vänskapsrelationer för “speciella relationer” och det ska man helst inte ha, det tyder på omognad).

Vad är miraklerna?

Det finns inga spår av mirakler i boken. Bara massa tjat om att det man bär inom sig ser man i världen och ser man krig så betyder det att man har krig inombords och blablabla. Jag minns att jag läste på nätet att nån tyckt sig se ljussken runt träd efter att han läst boken.  Det måste vara definitionen av ett värdelöst mirakel.

Om ni undrar hur sökare kan gå på en så här dålig bok så vill jag säga att sökare går i regel inte på allt de läser, de testar det för att se om det håller. Jag gjorde så att jag sökte och plöjde och sparade det som “verkade kunna stämma” och skakade av mig det som jag tyckte verkade falskt.
Jag till exempel behövde testa om något i ACIM gick att stå på och för att få reda på det var jag tvungen att pröva det som står i den någorlunda uppriktigt. För en person som letar efter mening, verklighet, sanning men kanske framförallt ro för själen så är det väldigt dåligt att pröva tanken huruvida allting är en illusion och projektion som styrs av ens tankar.

ACIM presenterar ingenting som går att stå på. Där finns ingen sanning, mening eller verklighet att hitta där. Tvärt om.

Första boken som jag “brände på bokbålet” 

I juni 2015, cirka två månader innan jag tog emot Jesus (och jag hade verkligen ingen aning att det var så nära), så flyttade vi till en ny lägenhet (i flytten slängde jag mitt enda ex av Nya Testamentet pga dödvikt enligt mig). I den nya lägenheten började helt plötsligt just den här boken att störa mig. Jag hade inte ens rört den på länge och inte tänkt på den heller,  men helt plötsligt tålde jag inte att den fanns i lägenheten.

Jag blev illa till mods när jag såg den i bokhyllan och varje gång jag gick förbi den fick jag en känsla av obehag. Det var som att den gav ifrån sig ett dovt lågfrekvent brummande och till slut stod jag inte ut med den längre – den var tvungen att ryka.

Efter det hann jag åka och bo hos en nära vän till familjen som jag är uppvuxen med som sysslar med spådom, healing och att tala med döda. Nåt jag för stunden tyckte var kul. Men efter det dröjde det inte länge förrän jag var så nedkörd på andlig botten att jag ropade på Bibelns Jesus. På något sätt fick jag en bok i händerna där det stod om honom och hur han räddat oss, och att allt man behöver göra är att ta emot räddningen. Jag valde att tro på att det var möjligt och så kom Jesus och hämtade upp mig. Och här sitter jag nu, skrivandes på det här inlägget.

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst” – Rom 10:9-10

Till er som är i sökartagen och letar efter er förlorade pusselbit och som vill ha något att stå på: Jesus är svaret!
Men inte Jesus som “allmän kraft” eller “medvetenhet” utan som den person han är. Inte en av många! Inte som en som “förstått hemligheten” i nån osynlig universalkraft! Inte som nån som åkte till österland och lärde sig meditera så att han kunde manipulera materia och gå på vatten!
Utan personen Jesus som föddes av Maria och levde på jorden för ca 2000 år sen och som dog ordentligt som straff för våra snedsteg, återuppstod, lever ännu idag och som hör om just du ropar på just honom.

Om du känner dig redo att genuint be om förlåtelse för dina synder och säga att du vill ha honom hos dig, vänta inte med det.
Har du bjudit in andliga guider och gått till medium eller spåtanter och talat med döda, be om förlåtelse för det för enligt Bibeln så är det synder (och det har sina skäl), befall andarna att lämna dig i Jesu namn, och bli ett barn till Gud.

Det kan bli hårt första tiden eftersom det onda kan vilja rycka tillbaka en, så var det för mig. Men det gick bra för jag hade hört Jesus röst vid det här laget och i kontrast med Hans röst blev de onda rösterna så uppenbart onda, och de skrämde mig inte längre. Men var beredd på att det kan hända. Jag skulle rekommendera dig att kontakta nån/några kristna för hjälp, men vet att alla inte har så många kristna i sitt liv förrän efter de blivit frälsta. Jag fick uppmaning att söka mig till kyrkan efter att jag blivit kristen.

Jesus är vägen till Gud och Gud är klippan som aldrig rubbas och som aldrig någonsin glider iväg under dina fötter. Honom kan du lita på och han kommer att lära dig massor. Men bara om du vill.


Om du har några frågor så får du gärna höra av dig. Du kan skriva en kommentar, eller så kan du maila, så svarar jag så snart jag kan.

Kram!

16 thoughts on “En kurs i mirakler – den ondaste bok jag haft

 1. Tror på jesus och tänker på honom 24/7. Han är mittpunkten. Vad som än händer så reflekterar jag över hur jesus har haft en del i händelsen. Det gör det lättare att släppa saker.
  Släpper verkligen inte honom ur tanken. Kan gå runt och mumla böner ute, så folk undrar vad jag är för en dåre.

  Men går runt med fruktansvärd skuld och ångest. Hör inga riktiga röster, men känns som min inre röst talar om för mig att jag är värdelös och inte duger för jesus. Kan inte acceptera tanken på att jag skulle vara förlåten för vad jag är.
  Och jag har svårt för att förlåta andra.
  Exempelvis så avskyr jag pedofiler, otrogna och kvinnohatare. Svårt för att förlåta mitt ex som hatade kvinnor, var otrogen och kollade porr, som även bad mig göra abort (vilket jag inte gjorde).

  Men läste om Stefan eller vad han hette i bibeln, som blev stenad. Han bad om att mördaren inte skulle behöva stå till svars.
  Det är över min kapacitet att önska mina “fiender” gott. Även om jag tror att det vore det enda rätta att förlåta och välsigna dem.

  1. Jesu försoningsoffer och blod räcker för Gud och är det enda som håller att lita på för vår frälsning. Det är en solid grund och den ligger utanför oss själva. Det han gjorde, det är nog och det är genom detta som vägen är öppen och fri till Gud.

  2. Har ibland samma tankar själv, men jag får lägga allt i Herrens händer och acceptera det faktum att om det står att Hans blod renar från all synd, ja då renar det från all synd. Men förlåtelse kan vara svårt, tror mycket på det Sonja skrev här att vi har sår som måste läkas också, det tar tid. Men självfördömelse är aldrig från Herren, så mycket vet jag.

   Gemenskapen är också mycket viktig, med andra syskon i tron. Att vara rotad i en församling.

   “Men om vi vandra i ljuset, såsom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu Kristi, hans Sons, blod renar oss från all synd.” – 1 Joh 1:7

   Guds frid.

  3. Det vi kan konstatera med säkerhet i det här fallet är att din inre röst ljuger. Sån fördömelse talar inte Jesus. Jag brukar också få så ibland och det man kan göra är att börja tala sanning till den här rösten. Säg till den att du tillhör Jesus eftersom du bekänt honom, att du är älskvärd , att du är barn till Gud som är Gud över allt som finns, att du är sedd och att du inte behöver vara perfekt. Det här kan ingen säga emot för det här är absolut sant.

   Och tyng inte dig själv för att du inte spontant älskar varenda brottsling och våldsverkare här i världen. Det är som att ha skuldkänslor för att man inte står i nåt fjärran land just nu och hjälper sjuka medan man evangeliserar. Börja med den som står dig närmast, ditt ex. Du kan göra så här att du säger att du förlåter honom, sen ber du och säger till Gud att du inte menar det just nu, men att du vill att han ska göra förlåtelsen sann i ditt hjärta. Så gjorde jag en gång, och så bad jag regelbundet om det, och en dag så var det sant. Det tog ganska lång tid.

   En av alla grejer jag tycker är så himla härlig med Jesus i jämförelse med annat är att man inte behöver förneka sina känslor , inte ens sina fulaste känslor. Det enda man behöver komma ihåg är att uppriktigt och ärligt lägga fram allting inför Jesus och låt honom ta hand om det.

   Är du gravid just nu?

 2. Fy vad obehagligt, är verkligen inte insatt i detta men det är ju tydligt att det är en andlig verklighet det handlar om. Tack och lov för den sanne Jesus!

 3. Mycket bra skrivet, läste nyligen om en annan kvinna vid namn Sandemo som också “skrev” otaliga böcker, därav många för barn, på liknande sätt. Alltså hon var bara en kanal för djävulen själv. Mycket sorgligt.

  http://flammor.com/?p=1240

  Men Jesus är namnet över alla andra namn.

  “20 Med denna kraft verkade han i Kristus, när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, 21 över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande. 22 Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, 23 som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla.” – Efesierbrevet 1:20-23

  1. Det där är ganska vanligt, att kända författare och låtskrivare m.m. har ”musor” eller att artister har konstiga alter egon.

 4. Det verkar som du inte förstått den djupare mening i denna bok, och tar det som står bokstavligt. På samma sätt som många gjort misstaget i allt Jesus sagt, t.ex att man tror att himlen är en fysisk plats, när det snarare är en känsla som alla kan känna redan idag. Läs boken ”the power of now” av Eckhart tolle så förstår du mer.

  1. Vad är det mer specifikt som du inte instämmer i, och anser att jag har missförstått?
   Bokens djupare och dolda mening är att föra människor bort från Bibelns Jesus, Guds son, som är vår enda väg till Gud.
   Jag har läst Eckhart Tolles bok, för många år sen innan jag mötte Jesus. Även där ska problem förnekas. Det är självbedrägelse. Livet är fyllt av problem. Vi lever i en värld full av synd, olyckor, sjukdom och död. För de som inte tror på Jesus är döden evig. Livet är fullt av slit men med Jesus får vi kraft att hantera det och bli tröstade.

   1. Om jag säger att Jesus kristus inte är en fysisk person, utan ett medvetandetillstånd, håller du med mig då? Samma med gud och himlen.

    1. Absolut inte. Det där är New Age och det kan man absolut inte kombinera med lärjungaskap och gemenskap med Jesus som är Messias. Det du föreslår kräver att man avfärdar hela Bibelns budskap och beskrivning av verkligheten.

     Kan tillägga att när man bekänner Jesus och följer honom (sådan som han beskrivs i Bibeln, ingen falsk New Age-Jesus) så får man Helige Ande, och genom Helige Ande får man länk till Gud (man blir hans barn) och blir del av Guds rike. Man kan säga att vi som är födda på nytt får en försmak redan nu, men en dag kommer både Jesus och Guds rike att komma fysiskt.

 5. Det var många år sedan du skrev detta, men jag vill ändå skriva en kommentar.
  Du skriver om hat, och spyr din galla över något som du inte tycker om. Är detta att vara en god kristen? Är man det, så ska man leva på samma sätt som Jesus Kristus. Då dömer man inte, eller kritiserar på ett sätt som är tämligen så osmakligt.
  Detta är bara en bok, och du lägger så mycket energi på hat. Det är inte att vara kristen, då har du helt missuppfattat dig själv. Pratar du illa om andra? Är du dömande? Då är du inte kristen. Knäpp dina händer, och be Jesus Kristus om förlåtelse för dina mörka energier som du verkar ha inombords. Be att han förlåter dig för att du är så dömande. Endast Treenigheten har alla svar, och vet vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt. Inte du. Jag hoppas att du sedan respekterar andras åsikter och val i livet. Det är mycket viktigt för att vara en god kristen. Jag gissar att du är pingstvän? Eller Livets Ord?

  1. Ja, jag hatar en kurs i mirakler. Det är en helt avskyvärd bok, och detta står jag för alla dagar i veckan. Det är _inte_ Bibelns Jesus som talar i den boken, det är snarare djävulen. Om man vill ha kontakt med Bibelns Jesus, bör man genast göra sig av med EKIM och vända sig till Bibeln i stället. Läs exempelvis Lukasevangeliet, och vänd dig till den Jesus som beskrivs där.
   Det är helt rätt att som kristen avslöja ondska och peka mot Bibelns Jesus i stället.

 6. Hej där!
  Skönt att någon vågar ta bladet från munnen!
  Har läst den avkodade varianten av ACIM ett par gånger, nja tycker jag.
  Jag har tro på och förtröstan till Gud, Jesus och helige Ande sedan en religiös upplevelse för några år sedan. Gud är, Jesus är och helige Ande är och vi ska fullfölja Guds arbete på jorden. Vi finner trygghet i vårt uppdrag utifrån Efesierbrevets direktiv och tilltro i att Guds ansikte lyser över oss. Vi behöver inte leva i tvivel och mörker utan vi är älskade av Gud.
  Simple as that.
  🩷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *