Abort · Betraktelser

Det är sunt att sätta gränser för vad kvinnor får göra med sina kroppar #abort

Såg det här klippet delas på Fb tillsammans med ord som “så smart” och “enda argumentet som du behöver i abortdebatten”.

Jag håller inte med. Jag tycker att klippet är fördummande.

Man kan helt uppenbart inte jämföra kvinnan och mannens kropp i den här frågan. Kvinnans kropp är kapabel till att bära barn och även här i Sverige har vi lagar som bestämmer över våra kroppar vid graviditet. Vi får inte göra abort efter v. 18/22. Vi får inte ens sätta igång förlossningen i förtid trots att det är våra kroppar och fostret har chans att klara sig utanför magen. Vi har inte den bestämmanderätten eftersom det inte bara handlar om vår kropp och hälsa utan även ett barns kropp och hälsa. Den gravida kvinnokroppen är unik på det sättet och därför går det inte att jämföra den med en manskropp på ett vettigt sätt.

Visste ni att det i flera delstater i USA (där klippet utspelar sig) är lagligt att göra abort ända fram till förlossningen? Är det okej, eller är det kanske sunt att sätta gränser på vad vi kvinnor får göra med våra kroppar när det kommer till graviditet? Vad tycker ni? Är videoklippet spot-on?

malebody.jpg

0 thoughts on “Det är sunt att sätta gränser för vad kvinnor får göra med sina kroppar #abort

 1. Men var enormt vanligt med dödsfall vid abortförsök för 100 år sedan exempelvis. Som fosfor förgiftning. Förekom nog nästan lika ofta då som nu. Skillnaden är nog att kvinnor tvingades till sex då; men nu är det frivilligt.
  Klart man ska behålla sitt barn som man “råkat” skapa.
  Abort är inte rätt men tycker inte att precis alla kvinnor ska behöva bära ett barn för då kommer nog självmorden att öka…
  Elakt att frånta all rätt från kvinnan.
  Exempelvis en liten flicka på 11 år som blir gravid med sin egen pappa mot sin vilja. Klart hon ska få slippa undan.

 2. Roten till problemet med de extremt höga aborttalen tänker jag är samhällets ohälsosamma inställning till sex. Ända från högstadiet uppmanas man att prova sig fram och ta för sig. Sex handlar om mig, en eventuell graviditet handlar också mest om mig. Då är det klart att man gör abort om man inte vill vara gravid. Om vi skulle börja se sex som något som handlar mer om kärlek än om egen njutning tror jag antalet aborter skulle sjunka drastiskt. Om man älskar pappan till sitt barn är det ju åtminstone lite större sannolikhet att man vill behålla barnet än om pappan är en random snubbe man låg med på fyllan.

  1. Jag upplever att vi som kvinnor får lära oss att svävande sexuella relationer är något som tyder på styrka och frigjordhet också. Att om man kan ligga med folk utan djupare känslor då är man minsann på samma nivå som en traditionellt lösaktig man. Vilket av nån anledning ses som ett positivt framsteg.

   1. Ja så är det verkligen. Jag skulle sluppit så mycket smärta om jag inte vuxit upp i ett samhälle som trycker på en att man helst ska ha sex utan känslor. Känslor är vekt och nästan äckligt. Kan inte minnas att vi fått lära oss något om avhållsamhet alls. Sex utan kärlek kan nog endast vara skadligt.

    1. Jobbigt att höra! Nej avhållsamhet är ju inte direkt ett populärt ord. Har knappt ens hört från skolan/RFSU/ungdomsmottagningar att man ska vänta tills man är redo, deras budskap är ju typ att med en kondom är allt lugnt… Det är så mycket om det praktiska och tekniska och i princip inget om det relationella och känslomässigt. Sorgligt verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *