Abort · Bebis<3 · Bilder · Gravid

Abort lagligt fram till födseln

Visste ni att man i Canada får abortera sina barn ända fram till förlossningen?

Ni som tycker att abort handlar om “kvinnans rätt till sin kropp”, vad tänker ni om det? För där har vi ju ett land som verkligen lever ut den frasen fullt ut. I Sverige har ju kvinnor bara “rätt till sin kropp” fram till v18, senast till v22.

Anser ni att Canada är ett föredöme när det kommer till kvinnors rätt till sina kroppar?

Jag personligen blir helt förfärad när jag tänker på det. När jag nyss fött Stig tänkte jag på alla barn som är i precis samma fas i livet som honom men som helt lagligt får dödas i Canada. Hur kan ett samhälle ens få kallas för civiliserat där sånt tillåts?

Men jag tänkte mycket på abort under graviditeten också. Ända fram till v18 tänkte jag på att jag skulle kunna döda Stig när jag ville, no questions asked. När jag kom in i v18 kändes det som en seger, fast inte lika mycket för mig som för mitt barn, för äntligen fick han ett egenvärde även i samhällets och vårdens ögon. Om jag sökte abort efter v18 så skulle det finnas människor som försvarade honom, som skulle tala kärleksfullt om honom och kanske erbjuda mig som mamma alternativ, uppmuntran och hopp. Det känns bra när även andra ser ens barns värde och att det finns folk som skulle kunna hjälpa både mig och barnet om vi skulle hamna i nån slags kris.

För hamnar en gravid kvinna i kris på något sätt, ja då är barnet automatiskt också i kris. Så är det bara.

IMG_1221

Min pojke i vecka 12 och redan så söt. Svårt att se på bilden men han låg där inne och kickade och viftade med sina små paddlar till händer.

Jag har tänkt på allt som kan pressa en kvinna till abort. Omständigheter, rädsla, ovisshet, ekonomi, psykisk ohälsa, missbruk, familjemedlemmar, tabun, egoistiska våldsamma manipulativa kärlekslösa män, . Bristen på alternativ. Jag har tänkt på kvinnors utsatthet, på de krav som kvinnor lever under, på normer, ideal och längtan. Jag har tänkt på alla aborter som sker på grund av ren okunskap.

Jag har tänkt på det kalla och elaka språket som många tyvärr använder på ofödda. På skällsorden, skällsord som “tumörer”, “parasiter”, “inte levande”, “inte mänskliga” och “cellklumpar”.

Kan inte ni som använder er av såna ord när ni pratar om ofödda bara sluta med det? Ni måste kunna bättre än så.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kps6e-IyCFQ&w=560&h=315]

Bonusläsning för intresserade: “Canada hides from its embarrasing abortion statistic”

14 thoughts on “Abort lagligt fram till födseln

 1. Vaaa??? Hur är det möjligt?? Jag mår illa… Vem vill arbeta med detta inom den kanadensiska vården? Helt sjukt!

   1. Ja tack och lov så är det ovanligt! Men inte tillräckligt ovanligt. 8% av aborter i Kanada skedde i andra trimestern eller senare, och enligt statistik så föddes 491 barn levande mellan år 2000-2009 i misslyckade aborter. Det som är synd med den statistiken är att det inte står hur många som var levnadskraftiga och i övrigt friska och hur många som var alldeles för sjuka för att överleva ens fullgånget.

    I flera delstater i USA är också sena aborter tillåtna, i Washington fram till födseln, och i USA finns det rätt gott om människor som överlevt deras mödrars aborter och här är en som heter Gianna Jessen: https://www.youtube.com/watch?v=nh-z4COwP9o
    Och man kan inte låta bli att undra vad människor som är för dessa abortlagar tycker att man bör göra åt detta. Mer effektiva aborterings-metoder så att människor som Gianna Jessen verkligen har noll chans till överlevnad?

  1. Antagligen skulle antalet aborter gå ner om det blev olagligt. Om vi tar USA som exempel så har antalet aborter ökat 15 ggr efter att det legaliserades. Som exempel på ett land där abort var lagligt och sen förbjöds har vi Polen, och där har det gått riktigt bra.
   Här är en länk som jag googlade fram lite snabbt, men finns säkert mer och bättre läsning om detta exempel: https://prolifecampaign.ie/main/poland-a-pro-life-turnaround/

   “The amazing thing was that Polish abortions declined sharply long before the 1993 legislation made it compulsory. They dropped steadily from 123,500 in 1987, 59,500 in 1990,11,500 in 1992, 1,200 in 1993, 559 in 1995 and 491 in 1996. Some commentators forecast that it would lead to a surge in births, more illegal abortions posing as miscarriages, more maternal deaths, more infanticide and child murder. However Polish social statistics showed no significant change in any of these; on the contrary there was a a marked decline in hospitalisation after miscarriages and maternal deaths. And admissions for complications of pregnancy dropped from 178 to 144 per 10,000 women.”

   Hur ser sjukvården i övrigt ut i El Salvador? I USA skedde tex de allra flesta aborter inte i mörka gränder innan legaliseringen, utan de skedde hos läkare på kliniker.

   Sen vad jag tycker att man ska göra så måste jag säga att jag faktiskt är osäker på vad som är allra bäst. Jag har ingen tvärsäker åsikt när det kommer till abortlagstiftning och mitt mål när jag skriver om abort och de ofödda är inte att propagera för förbud utan det är för att upplysa om vad ofödda är för några för tyvärr är det väldigt många som inte har nån aning. Vill också väldigt gärna tala mer om vad som ligger bakom kvinnors upplevda behov av abort och hur man kan förebygga.

  2. Man måste börja från början och försöka förstå att sex leder till barn. Alltså= förespråka avhållsamhet till äktenskapet= inga oönskade graviditeter (nåja, det finns ju trots allt de som ej vill bilda familj)
   Som världen ser ut nu och hur impopulära sådana åsikter är, så kanske det inte är ett alternativ heller, men avhållsamhet är ett betydligt bättre alternativ än en abort. Så först och främst skulle det behövas ett sätt att avsexualisera all översexualitet vi ser dagligen, överallt och från alla håll.

   1. (Obs; jag själv har två barn och är ej gift på ”pappret”, däremot är mina intentioner att stanna med min karl och jag menar att vi är ”gifta” eller ”ett kött” i Guds ögon:) )

 2. Visste du att antalet aborter är lägre i Kanada jämfört med Sverige och andra i-länder som tillåter abort?
  I El Salvador är det totalförbjudet med abort även vid fara för kvinnans eller fostrets liv. Av dödsfallen bland gravida tonåringar är 57 procent
  självmord. Trots den hårda lagstiftningen utförs många illegala och osäkra aborter,
  vilket utgör en stor risk för kvinnors hälsa. Det är en av de största orsakerna till den höga mödradödligheten i landet. I Rumänien var det förbjudet med abort under kommunisttiden men aborterna minskade inte, det blev i stället fler illegala ingrepp. Mödradödligheten ökade enormt i Rumänien, och till slut utgjorde dödsfallen kopplade till abort närmare 90 procent av alla mödradödsfall. Mer än 100 000 barn hamnade på barnhem.
  I Polen åker kvinnor till grannländerna där det är tillåtet att göra abort eller så utförs de illegalt: “It is though less than 2,000 legal abortions take place in Poland each year, while there are no statistics on how many illegal terminations take place. NGOs estimate annually up to 150,000 women travel to neighbouring countries such as Slovakia and the Czech Republic to have the procedure.”http://www.euronews.com/2017/10/17/how-women-s-rights-have-still-been-hit-despite-abortion-ban-climbdown-in-poland

  1. El Salvador verkar svika sina medborgare riktigt grovt. Sjukvård i övrigt och hur man tar hand om sina kvinnor och barn spelar enorm roll. Inte bara abortlagar. Vad är det som gör att unga kvinnor tar livet av sig när de blir oplanerat gravida?
   Och vad var det i Rumänien som gjorde att kvinnor drevs till abort trots att risken att dö var så stor? Vad hade de för val? Vad hade de för förutsättningar att klara sig som kvinnliga medborgare? Och hur tar landet hand om sina barn?

   Och det där tar ju inte bort det faktum att det fungerar bra i Polen. Det är för övrigt en torftligt skriven artikel. Den framställer tex att abort pga våldtäkt skulle kunna vara vanligt “men de vet inte hur vanligt”. Abort pga våldtäkt är extremt ovanligt. Och vad tänker du om den här formuleringen i artikeln: “But activists claim women’s rights have still been hit over the last year as the government introduced more subtle changes to discourage abortion. They include women being offered a financial incentive of 4,000 złoty (936 euros) to go ahead with giving birth even in the knowledge the baby will be disabled”. Sista meningen. “even in the knowledge the baby will be disabled”. Vad har artikelförfattaren för människosyn? Jag blir illamående av att läsa såna där uttryck. Och vad exakt är det för fel med att erbjuda uppmuntrande insatser för att kvinnor ska behålla sina barn i magen?

   Som sagt så tycker jag inte att abortförbud vs. aborträtt är det mest intressanta att diskutera i abortfrågan. Jag vill hellre belysa och kolla på andra saker.

 3. Att framställa det som att man är oroad över liv och hälsa i länder där abort är förbjudet genom att förespråka mord är inget annat än hyckleri.

  Men man kommer alltid att söka med lus och kam efter någon anledning för att man ska kunna försvara sina onda gärningar.

  Mord i alla dess former borde vara förbjudet, men det har man inte gjort, och det ena leder till det andra och nu är det dödshjälp m.m som är på agendan. Och jag tror inte vi sett slutet. Dock så vet jag vem som segrar till slut, LIVET!

 4. Tycker att abort är hemskt, men vid vissa tillfällen är de nödvändigt. Soc hade tagit mitt barn efter förlossningen om jag ej gjort abort eftersom jag är utvecklingsstörd och gått särskola . Hade inte velat ge bort barnet åt nån annan . Så jag gjorde abort i vecka 10. De är inte jag nånsin ångrat. I stället för tvingas föda ett barn åt nån annan. Titta bara hus soc gör, de tar barn på löpande band. Mår illa av att vissa religiösa ska tvinga en till detta hemska .

  1. Jag förstår att det var ett tufft beslut för dig. Men jag ser att varje graviditet gäller ett oskyldigt människoliv och jag anser att det är fel att avsluta oskyldiga människoliv. Många anser idag att det är bättre att barnet i magen dör, än att det hamnar hos någon annan. Jag menar att det rätta och bästa är att barnet får leva. Och när det är möjligt , att det får stanna hos sina föräldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *