Allmänt · Bilder · Skärmdumpar

När trevliga personer har gjort hemska saker

Jag läste den här artikeln om en präst som utnyttjat konfirmander sexuellt och som nu får arbeta med konfirmander igen, helst som om ingenting har hänt. Det tycks som att arbetsgivarna i den nya församlingen tycker att frågorna och funderingarna om mannen ifråga är både påträngande och obekväma, ja kanske till och med orättvisa? Och jag undrar hur de resonerar och vad de har för kunskap om sexuella förövare/förövare i allmänhet.

Män som manipulerar och utnyttjar kvinnor, ungdomar och barn är inte dåliga på att inge förtroende. De är inte dåliga på att vinna människors tillit. Tvärt om så är det något som de i regel är väldigt bra på, ja man skulle kanske till och med kunna kalla dem för proffs. Jag tycker att det är så fruktansvärt omdömeslöst att ange en persons förmåga att inge förtroende som ett bra skäl att lita på någon i ett sånt här läge.

prest

Förstår de inte att det förmodligen var hans charm som gjorde att tjejerna ifråga släppte honom nära inpå livet från första början. Det är ju så det fungerar. De förstår hur man får människor (även vuxna män),  att tycka om och lita på dem.

Men det där inre giftet, det sexuella begäret, det får knappast överordnader, beslutsfattare och kollegor känna av och se eftersom de inte är, ptja, ungdomar i en slags beroendeposition till exempel.

Jag är all in för förlåtelse och andra chanser. Människor kan förändras och det händer ständigt, och jag tror verkligen på förvandlingens kraft. Mördare, våldtäktsmän och pedofiler kan befrias från sina begär och omvända sig och avstå återfall för resten av sina liv, det tvivlar jag inte en sekund på.
Men lika lite som man bör låta en befriad och omvänd pedofil arbeta och verka bland barn så bör man inte slänga samman en charmig karl med en historia att ge efter för gravt omoralisk sexuell synd bland en massa unga konfirmander. Det är inte schysst mot vare sig honom, som har en erkänd svaghet på just det området i just den miljön och som kommer dömas strängare än andra eftersom han är lärare – eller ungdomarna som ska vara trygga och lära sig det viktigaste som finns – vem Gud är.

“Mina bröder, inte många bör bli lärare. Ni vet ju att vi skall få en strängare dom.” – Jak 3:1

Jag menar är han så trevlig som de nya arbetsgivarna säger att han är så kommer det ju garanterat finnas flickor som söker sig till just det som arbetsgivarna gillar och som så väl går att se hos honom bara man kastar en kopp och en kaka åt hans håll. Eller tror arbetsgivaren att han var kafferepets stora obehag år 2008 när han utförde övergreppen? Att om man hade tagit en fika med honom då så hade man minsann sett i hans ögon och hört på hans röst och sett på hans kroppsspråk att han hade tänkt utnyttja några konfirmander sexuellt under några års tid?

“Men man måste ju förlåta” kan man ju tänka. “Hur länge ska en människa behöva bära gamla synder”. Ja synderna är inte vårt ansvar att plocka bort, det är Jesus ansvar och det är något som sker inom personen, och man kan faktiskt förlåta en människa och ge den personen fler chanser utan att för den sakens skull slänga in den i situationer som tidigare inneburit enorm fara för både personens egna själ och andras. En fortsatt fysisk begränsning från frestande inslag kan vara till enorm välsignelse och stöd för en persons fortsatta vandring i helgelse med Gud. För att inte tala vilken välsignelse det är att som ung få växa upp utan sexuella flåsanden från ungdomsledare i kyrkan som är där för att leda människor till Jesus och det eviga livet. Jag mår illa när jag tänker på alla människor som har sökt sig till kyrkan och blivit illa behandlade av dåliga Gudsfrånvända ledare.

Nu vet jag inte vad Gud har för plan för just den här prästen. Men jag tänker mig att om han nu är genuint omvänd från sina problem så vore det väl bättre om han arbetade med män som har problem med sexuell synd och som är slavar under sin lust? Det finns gott om såna män i samhället och de behöver hjälp ASAP. Läget är akut.

Jag antar att det som stör mig mest med den här historien är den återkommande övertron på charm. Visst, det är hemskt att en person som är rolig, snäll. varm och som kan säga de rätta orden kan bete sig ruttet i en annan situation, med en annan människa. Men nu är det så det är och har varit i alla tider och i de fall där någon har vågat larma och förövaren dessutom har erkänt så kan det vara på sin plats att inte skaka av sig det som om det inte är något värt att ta hänsyn till för allas bästa. Även fast 10 år har passerat.

Nä jag undrar hur de kommer att göra i den här församlingen och jag undrar om de har kommit på något bättre att trygga föräldrar och konfirmander med än det faktum att prästen ifråga är lätt att fatta tycke för och lita på.

0 thoughts on “När trevliga personer har gjort hemska saker

  1. För att vara en som här om dagen “levde på kanten”, med jordens huvudvärk, svaga ben och misstänkt läckage i huvet är du förvånansvärt klok måste jag säga. Har heller inte någon insyn i det aktuella fallet och man kan såklart inte veta det man inte vet men generellt sett placerar du huvudet på spiken, precis där det ska sitta.

  2. Håller med dig helt! Viktigt att komma ihåg att man kan förlåta någon och samtidigt stänga ute personen från situationer som riskerar att hen begår samma synd/misstag igen. Gällande pedofili finns ingen andra chans att jobba med barn, den är förbrukad, för barnens bästa! Jag ifrågasätter om han ska jobba som präst överhuvudtaget? Gud har ju en massa andra uppgifter till honom som är precis lika viktiga. Läste just att kyrkan tagit bort honom från konfirmanderna, det är bra.

    1. Det tycks vara väldigt frestande att vilja agera som att förlåtelse är = låtsas som att det felaktiga aldrig har hänt, vilket är respektlöst både mot den utsatta och utsättaren. Ibland är förtroenden förbrukade alldeles oavsett hur förändrad man blivit efteråt.
      Vad skönt att höra att han har tagits bort från konfirmanderna!

  3. Bra rutet, Sonja och Rebecca! Kunskapen om hur begär fungerar, i detta fall pedofili, och även betydelsen av ordet kristen förlåtelse tycks vara ringa och skrämmande grund. En man som Gud lyckas rädda från ett missbruk måste fortsättningsvis hålla sig ifrån det som frestar. För självklart frestar mörkret i första hand en där man har sin största svaghet, var annars? Sedan är det också alltid “intressant” att konstatera att när folk/församlingar/ledare släpper igenom en man som denna, så är det alltid andras barn, andras ungdomar som får fungera som försökskaniner. Inte de egna barnen. Jag menar, om de nu verkligen är totalt trygga med att pedofilen har tillfrisknat, men allmänheten har en annan insikt, så kan ju mannen få börja med ett prövoår hemma hos de säkra. Kort och gott få uppdraget att med sin charm och förmåga att knyta relationer träna på församlingsledningens privata barn så att säga. Och först därefter ges förtroendet att öva avhållsamhet på övriga församlingens barn och ungdomar. Ledsen för cynismen, men bara tanken att låta en pedofil få erbjudandet att jobba med unga igen är så galet ovist och respektlös. Helt ovärdigt Guds församling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *