Abort · Bilder · Skärmdumpar

På “att se”-listan – Domstolen om Barnmorskefallet #SVT

Jag såg att det har kommit ett avsnitt av Domstolen med barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen och deras kamp om att få utöva samvetsfrihet. Avsnittet släpptes i torsdags. Det måste jag se. Är det nån som gjort det? Var det bra?

Grimmark är en av mina förebilder, vilken kvinna! Är så tacksam för hur hon har vågat och orkat och orkar stå i mitten av denna kompakta och många gånger obehagliga känslostorm som ämnet rör upp.

Jag måste säga att jag många gånger har blivit helt förskräckt när jag har läst vad folk har skrivit om henne (och hennes ståndpunkt). Så ofta har det varit okonstruktiva och opålästa antaganden och anklagelser blandat med personangrepp inte sällan med en enorm skopa elak ironi, skeva liknelser, irrationell rädsla och måla fan på väggen-mentalitet.

En av anledningarna till att jag har blivit så förskräckt är för att jag vet att jag vill göra som dem. Inte bli barnmorska alltså, hujeda mig, men att vara öppen med vad jag har insett om abort. Jag vill vara frimodig och öppenhjärtig och jag vill tala om de ofödda och deras människovärde och hur abort på så himla många sätt inte bara tar livet av de minsta vi har utan i allra högsta grad skadar oss som är större i egenskap av kvinnor.

Men hur ska jag våga? Jag som är så kopiöst konflikträdd och ragglig på mina ben. Jag som ligger vaken på natten med hjärtat i halsgropen om nån tittar argt, ledset eller besviket åt mitt håll. Jag har skrivit hur jag tänker om abort tidigare här på bloggen (det var första gången jag satte ord på det ordentligt över huvud taget faktiskt) men blev så ledsen av en del reaktioner efteråt att det kändes som att jag skulle närapå dö om jag ska vara ärlig.

Det jag vill säga är i alla fall att jag är tacksam för alla som vågar stå upp för våra minsta och den inte alltid okomplicerade men viktiga uppgift vi har att på bra sätt skydda och ta hand om både dem och deras mödrar, ibland på ett så konkret sätt att det handlar om jobb inom förlossningsvården. Jag är tacksam för Ellinor Grimmark och Linda Steen.

Ja jag ser fram emot avsnittet i alla fall. Se den gärna ni med om ni inte redan har gjort det och säg vad ni tycker om det sen (på ett schysst och bra sätt, men det vet jag ju att ni fixar).

domstolensvtsv

Klicka här så kommer ni till Avsnitt 2 av Domstolen på SVT.se

0 thoughts on “På “att se”-listan – Domstolen om Barnmorskefallet #SVT

 1. Jag har sett avsnittet om barnmorskorna. Det är intressant att se hur folk skruvar på sig och är utan svar när de får frågan om när livet börjar. Jag har samma syn som dig angående aborter. Det är precis som du skriver att folk är så aggressiva och hatiska mot oss. Men vi har rätt till vår åsikt!

 2. ”…inte bara tar livet av de minsta vi har utan i allra högsta grad skadar oss som är större i egenskap av kvinnor.” Kan du förklara den sista delen av meningen? Är inte säker på att jag förstår.

  1. Det jag syftar på är att abort skadar oss som kvinnor, just för att vi är kvinnor, på ett sätt som män slipper.

 3. Hej fina Sonja!
  Tycker detta är så oerhört komplext. Tex om vi förbjöd aborter skulle kvinnor göra aborter (illegala) ändå. Hur påverkar vi i rätt riktning? Hur stöttar man alla kvinnor som behöver ekonomisk/praktisk hjälp om de blivit gravida?
  Jag har alltid varit mycket restriktiv i min inställning till abort, men ändå så har två vänner som var gravida och funderade på abort, pratat med mig och frågat vad jag tycker. Tänker att det är så viktigt med kärlek och inkännande och att inte döma, oavsett vad vi tycker.

  1. Ja precis. Hur påverkar vi i rätt riktning och hur tusan lyfter man de oföddas mänsklighet och värde och det skadliga med abort som ”lösning” på problem som vi som kvinnor ställs inför, just för att vi har dessa kroppar och denna förmåga att bära barn, utan att samtalet hela hela tiden måste styras över på hur mycket vi faktiskt behöver abort för att klara oss?

   Självklart ska vi vara inkännande och lyssnande och inte dömande , både när det kommer till de som funderat på abort o de som redan gjort abort, vilket många många kvinnor har gjort. De behöver inte hat och ska inget som helst hat ha!

 4. Åh detta glödheta ämne som är så svårt, så svårt! Tack för tipset om dokumentären, ska kolla in någon gång.

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Abortfrågan börjar tidigare än vid ett eventuellt barn, abortfrågan börjar redan vid det skeva och förstörda sexuella beteendet som vi är påtvingade och lever i. Bara för att vi kan ha sex med allt som rör på sig så betyder det inte att vi ska. (OBS här är en storsyndare som lever i samboskap med två barn, inte ens gift men väl förlovad…)
  Ibland om jag vill bli alldeles matt i huvudet går jag in på familjeliv och läser tråd nr 6373 om trådstartaren ska inleda en otrohetsaffär med den snygga kollegan/brevbäraren/främlingen för hela hens kropp och sinne bara skriiiker efter den personen. Nej det ska du inte. Titta inte ens på någon med begär i hjärtat.

  Skulle inte världen vara så förbannat sexfixerad skulle inte så många oönskade barn bli till. Sex leder (surprise surprise) till graviditet.

 5. Jag är absolut för abort. Däremot tycker jag inte att en barnmorska ska behöva utföra den mot sin vilja. Åh, vilken svår fråga ändå. I dagens samhälle kan vi dock inte (ja, enligt mig då) ta bort kvinnors rätt till sin egen kropp. Vi har så mycket hemskheter som borde bekämpas först.

  1. Det handlar inte om att “ta bort kvinnors rätt till sin egen kropp”. Och man kan bekämpa flera saker samtidigt!

 6. Jag tycker Gud säger det väldigt bra i 2 Mosebok 20:13

  “Du skall inte mörda.”

  Ska det vara svårt att följa? Är det svårt att inte mörda?

  Sedan att konsekvenserna av synden, oönskade graviditeter till följd av våldtäkt m.m är mycket svårhanterliga har jag full förståelse för. Men mord kan aldrig bli ursäktat.

  Vilken värld där livet ses som en börda…

  1. Alla Guds budord ser mer eller mindre enkla ut vid första anblick men sen händer det saker som skakar om våra liv som gör att det inte är lika enkelt längre. En graviditet och vad den innebär kan te sig otroligt skrämmande och svår för en kvinna i den här världen, trots att hon inte blivit våldtagen eller vad det nu kan vara. Att tro att det är “enkelt att inte mörda” hjälper inte kvinnor i denna situation. De behöver kunskap och hopp. Det var vad jag behövde för att ändra min syn på abort. Jag behövde veta hur älskad jag är och alltid har varit.

 7. Nej Sonja, nu blir jag faktiskt besviken på dig. Det handlar inte om vad man som person tycker om abortfrågan. Alla människor har rätt till sin egen personliga åsikt. Här handlar det om en kvinna som utbildat sig till ett yrke, som hon sedan inte vill utöva fullt ut. Hon har tagit upp en utbildningsplats, för någon som är mer lämpad för yrket. Dessutom har hon sökt sig till en arbetsplats där de utför aborter. Det finns andra platser inom sjukvården, hon kunde ha sökt sig till. Nej, om denna kvinna fått utbildningsbidrag, så tycker jag att hon ska betala tillbaka pengarna. Vi har en fri abort upp till en viss vecka i Sverige, det borde hon kunnat läsa sig till och istället utbildat sig till något annat. Lena ( som i vanliga fall gillar att läsa det du skriver)

  1. Hej! Det är det här jag menar när jag skriver opålästa antaganden och anklagelser. Hon var öppen med sin ståndpunkt hela tiden och hade blivit utlovad en anställning på sina premisser. En anställning på förlossningsavdelning. Att jobba på gynavdelning var aldrig aktuellt.

 8. Eftersom jag inte känner barnmorskan personligen, så består min kunskap i denna fråga det jag läst i tidningar. Eller det som Anna skriver i en kommentar på din sida “Det är intressant att se hur människor börjar skruva på sig, och är utan svar, när de får frågan om när livet startar” En ointressant fråga i detta sammanhang. Det var väl inte aborträtten som frågan handlade om, utan frågan var att barnmorskan inte utförde sitt arbete. Du skriver att hon alltid har varit öppen med sin ståndpunkt. Jag undrar om hon även var det när hon kom in på utbildningen. -Härligt att jag kom in på den här utbildningen men jag ska vara öppen med att jag inte tänker utföra alla arbetsuppgifter som ingår i arbetet. Det överlåter jag till någon annan. Lena

  1. Hm, har du sett inslaget? I vilket sammanhang frågan ställdes? (Om den nu ställdes i inslaget, jag tolkade det som så, men vet inte). Jag har inte sett den än men det handlar om samvetsfrihet och att kunna arbeta utan att måsta ta människoliv. Då är inte frågan när livet börjar ointressant.
   Och ja hon har tydligen varit öppen med sin ståndpunkt hela tiden.

 9. Det är en del av arbetsbeskrivningen, det är ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska. Passar det inte kan hon göra annat

  1. Abort var inte en del av hennes arbetsbeskrivning som hon hade kommit överens med arbetsgivaren om. Nu jobbar hon som barnmorska i Norge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *