Allmänt · Betraktelser · Bilder · Familjeliv · Kristendom · Vardag

Hoppas ni har haft en bra helg, även fast julen är skev!

Hej alla glada! Jag hoppas att ni har haft/överlevde en bra/kul/underbar/överkomlig högtidshelg!

Här var vi hos barnens farmor under julkvällen och åt god mat som hon lagat och så öppnade barnen några paket under ordnade och mysiga former. Det mesta handlar om de nya rummen nu och de fick grejer som behövs där.

Jag är inte så himla begeistrad över jul. Det är en skev högtid. Det är som att den är sjuk men år efter år ska vi sminka över den här sjukdomen och låtsas som att den är frisk och står för något sunt, heligt och vackert “I GRUNDEN”, och jag har inte någon lust att spela med i det även fast det alltid är lockande att go with da flow.

Inför varje jul kommer IOGT-NTO med en helt desperat kampanj som vädjar till folk att inte supa med barn. Människor mår dåligt, ekonomiskt svaga har ångest, främst kvinnor stressar ihjäl sig i köken, självmorden ökar, våldet i hemmen eskalerar och personal i butikerna bryter ihop pga att julmusiken är själadödande.

Det är ganska uppenbart att fundamentet i julen inte är Jesu födelse. För det första föddes han inte på jul och för det andra är det inte vad folk i regel firar vilket är helt uppenbart. Varför skulle man fira Jesus födelsedag genom att sitta vid ett pimpat barrträd och få x-box av en läskig bemaskad gubbe som helt uppenbart inte är ett helgon från 200-talet? Jag fattar inte hur man kan med att lura sig själv/andra att tomten skulle vara nåt fint. Keep away from my kids you horrible horrible man (yez, mina barn har fått klara sig utan tomte i alla dessa år, har aldrig lurat dem att “han finns”, jag avskyr detta kräkmedel till fantasifoster).

Och även om tomten nu skulle vara VÄLDIGT LIK denne gudsfruktiga “st nikolaus” som vissa håller fast att han baseras på (vilket han uppenbart inte är… ) – varför hylla den snubben just exakt på Jesu låtsas-födelsedag (som inte är på jul…)? Så det går ändå inte ihop.

Nu kanske inte kristna i regel firar på det här sättet, det vet inte jag nånting om eftersom jag aldrig har firat jul tillsammans med kristna. Men jag som inte är uppvuxen kristen är osäker på om namnet Jesus ens nämndes på julafton. Vad jag minns var att jag hade det obeskrivligt mysigt, var väldigt klädd i rött, att jag tyckte att tomten var obehaglig men ändå värd att ge en kram för att få julklappar som jag högg efter som rovdjuret hugger efter små spädgrisar (jag tror inte att det är särskilt sunt att lära barn att man ska krama såna man känner obehag inför, för att man ska få något i utbyte).

Julen är inte helig. Julens fundament är inte kärlek. Julens fundament är inte ens glädje. Julens fundament är splittrat, mörkt, gravt materialistiskt och laddat med tvångsmässighet, girighet och skuldkänslor. Men jag tänker att så länge man inte försöker utmåla julen till att “vara vacker i grunden” eller en “kärlekshögtid” eller  “en tid till då man stannar upp och är tacksam” (ofta folk gör det just exakt på julen?) så är jag faktiskt mycket mer okej med den.

Man kan träffa släkt, äta god mat, ha trevligt, älska sina vänner och sin familj,  förkunna de glada budskapet om Jesu födelse vitt och brett och ge sina barn en mysig uppväxt utan att tvångsmässigt klamra sig fast vid att nåt av det skulle vara särskilt förankrat i julen. Händer det något heligt och fint på jul och känner man frid och tacksamhet över exakt det man har så är det väl snarare trots att det är jul. 

Det tycker jag i alla fall. Jag har GÄRNA trevligt och fint på jul och längtar efter att träffa min familj och blir det på juldatumet som jag träffar dem så är jag bara glad, det är så sällan man har nån vettig chans att göra det. Men jag slipper gärna låtsas att högtiden vilar på något som den inte vilar på. Det vill säga något gott och fint som handlar om kärlek och Jesus.

Förstår ni vad jag menar, eller tycker ni att jag bara gått total Grinch?

20171224_191259

Jag postar sällan bilder på mina familjemedlemmar men här får ni en autentisk bild hämtad från min vardagliga vardag (eller högtid som det också kallas). Jag kallar bilden för “hund med mittbena tigger skinka”.

0 thoughts on “Hoppas ni har haft en bra helg, även fast julen är skev!

 1. Du har många poänger Sonja och jag tror att jag förstår det mesta av ditt synsätt. Däremot, eftersom jag tror att det inte är tvär-gjort att få alla, typ resten av världen, att acceptera en flytt av firandet/hågkomsten av Jesu födelse tänker jag att det kanske är lika bra att fortsätta att ha det den 25:e. Att få dra med släkt och vänner till kyrka eller bönhus och lovprisa Herren är trots allt något jag uppskattar. Samtidigt kan man ju försöka att i ”andra änden” minimera allt annat onödigt som riskerar lägga sig som ett mörkt skynke över Jesu tillkommelse – vilket såklart inte är tvärenkelt. Men att få samlas och fokusera på himlen, Gud och Jesus och att dessutom ett par gånger få sjunga psalm 122, ”Dagen är kommen, kärlek triumferar” är underbart enligt mig. Och på femte och sista versen tar man i så från tårna att det fladdrar i håret på bänkraden framför och när man ser någon ta sig mot örat, då vet man att det förmodligen hörs ända upp till himmelen ?

  1. Mitt inlägg handlar inte om att sluta med det som du beskriver. Det som du beskriver tycker jag gott att man ska fortsätta göra, att världens frälsare kom som ett barn är alltid vettigt att påminna folk om, och varför inte på julhögtiden, precis som jag skriver i inlägget. “Håll tyst om Jesus på julen!” är inte alls det jag försöker förmedla här.

   Men man kan ju sluta att påstå saker som att “julen är Jesus födelsedag” och att julen är kristen och att julen har sina rötter i kristendom, kärlek, generösitet och hej faderullan. Det bryter ned mer än vad det bygger upp eftersom det inte är sant. Bättre då att vara ärlig: En gång för några hundra år sen försökte kristna “kidnappa” julen från hedningarna men de lyckades sådär med det, så de hedniska dragen i julfirandet är fullständigt överhängande och det märks på hur julen ser ut och känns idag. Men Jesus finns (även om han inte föddes exakt på julen) och han är det bästaste som hänt mänskligheten.

   Innan jag blev kristen och sökte i annan andlighet så användes lögnen om att Jesus föddes på just julen som ett argument för att Jesus bara är en kopia av hedniska gudar och att kristendomen bara var en billig härmreligion som kopierade från de religioner som den påstod sig vara skilja sig från. Påståendena “jesus föddes på jul” och “julen är kristen” sänker kristendomens trovärdighet och höjer hedniska religioners trovärdighet. Helt i onödan.

   Men det betyder ju inte att man ska vara tyst om Jesus på julen/inte förmedla Jesu budskap på julen/inte sjunga lovsång på julen/inte dra släktingar till kyrkan på julen. Det vore jättedumt att sluta med det. Men som sagt, man kan ändå sluta låtsas att julen är nåt som den inte är och har sin rot i nåt den inte har sin rot i.

   1. Ja, fint, då stämmer det bra med hur jag försökte förstå att du menade. Såg även nedan den fina sammanfattningen av Em ”visst kan man ära Gud på jul, men högtiden i sig ärar inte Honom.”. Det känns klockrent!
    Det fanns inte i min tankevärld att du skulle ha menat ”Håll tyst om Jesus på julen!” för det kan du inte. I det fallet är det nog lättare för pappan (Jim Carrey) i filmen Liar Liar att skriva ”This pen is red” (https://www.youtube.com/watch?v=dAE7uOO_4v4)än för dig att skriva och mena en sådan sak… ?
    Nä, ändå bra med förtydligande så att missförstånd undviks. Många är vi som läser och var och en läser med sina egna ögon. Jag kikar från mitt håll (det jag har fått med mig genom livet) och det stämmer ofta mycket väl med hur du beskriver saker i nutid. Däremot är dina beskrivningar om hur du såg på samma sak för några år sedan ibland rena ”grekiskan” men tack vare fantastiska streckgubbar och en osedvanligt god pedagogisk begåvning går det oftast att förstå även för en så’n som jag…

 2. Alltså jag älskar din blogg!!! Du skriver så humoristiskt och samtidigt sätter du huvudet på spiken (säger man så…?) om och om igen. I citatet nedan till exempel.

  “Det är som att den är sjuk men år efter år ska vi sminka över den här sjukdomen och låtsas som att den är frisk och står för något sunt, heligt och vackert ”I GRUNDEN”…”

  Jag vet inte om jag själv tänker så, det är möjligt. Hjälper till att “sminka över”. Det kan i sådana fall bero på att jag fått uppleva fem jular i Nepal där Jesus _verkligen_ var i centrum och det var fantastiskt! Jag vet att julen på en del ställen i världen, exempelvis länder i Asien där kristna är minoritet, fortfarande firas till 95% för att upphöja Jesus. Men det förändrar inte att julen i Sverige sannerligen är sjuk… Jag vill ändå tro att Gud kan använda julen till Hans ära även här, och att människor ska börja ifrågasätta vad julen handlar om och söka sig till Hans kropp!

  (Tomten alltså- nej tack! Några av de vuxna i min släkt envisades med att vi skulle få ett besök av tomten, för “det är ju så roligt att se barnens reaktion”. Två av fem barn började storgråta och det blev ett enda stort fiasko.)

  1. Kan det ha något att göra med att den hedniska traditionen har varit starkare i Sverige runt just 21 dec, än vad den varit historiskt i Asien? Jag har ingen koll på asiatiska traditioner men i vår världsdels fall så är det verkligen tydligt att julen grundar sig i en mörk form av andlighet/tänkande/religion.

   Jag har intrycket av att det är många som redan ifrågasätter julen rätt rejält, att många uttrycker en känsla av att något är skevt och inte stämmer och att det är hetsigt etc. Något jag tror skulle vara bra vore om kristna helt enkelt slutar att skönmåla julen när skepsisen inför högtiden ifråga darrar i luften. Man skulle i stället kunna säga nåt i stil med “Ja, julen har sina rötter i en destruktiv religion och i ett osunt tänkande, det gör den och det märks. Men hör här: [berättar om Jesus, men inte att han “föddes på julafton” utan annat som faktiskt är sant]”

   (När det kommer till antal traumatiserade barn så tror jag på fullaste allvar att tomten står för fler trauman än självaste clownen – som man sjukt nog ofta anställer på tillställningar för barn. Jag fattar verkligen inte varför man sätter världens mest obehagliga maskerade varelser främst bland SMÅ BARN)

   1. Så kan det vara, jag är inte alls insatt i nordisk mytologi eller vad det nu är som man brukade fira i Sverige vid den här tiden. I exempelvis Nepal influeras man förstås sorgligt nog av ”kristna” länder som USA så även där kommer nog julen handla mindre och mindre om Jesus med tiden. Men just nu har många kristna nepaleser inte över huvud taget ekonomisk eller praktisk möjlighet att köpa presenter, äta god mat osv. Därför handlar julen mycket om Guds kärlek, som man inte bara predikar utan lever ut praktiskt. I min kyrka delade man t ex alltid ut en tallrik mat till alla som kom dit. Sedan har de ju inte heller massa traditioner som sitter i sedan barnsben, kristendomen är relativt ny och julen introducerades med den. Där hinduerna har sina högtider blir julen och påsken de kristnas egna högtider, där de firar sin nyfunna Gud i stället för att offra till de hinduiska gudarna. Det är så mycket vi skulle kunna lära oss av de troende i Asien, Mellanöstern, Afrika osv där man tvingas ta sin tro på allvar för att ens klara av livet. På många sätt tror jag de kristna där lever så mycket mer som Jesus predikade och de första kristna levde- trots att det är Sverige och USA mfl som är de ”kristna” länderna (väldigt betonade citationstecken!). Lite sidospår kanske men för mig blir det väldigt tydligt på julen, att för svenskar blir Jesus liksom en liten detalj vid sidan av, även för många troende.
    Klokt det du säger om att sluta skönmåla julen. För mig t ex handlar det nog mycket om att försöka förstå dem som inte har samma positiva upplevelser av julen som jag har. De som t ex avskytt julen för att deras föräldrar alltid druckit för mycket, som aldrig haft råd att fira som man förväntas fira… osv. Det hjälper ju liksom inte om någon har en sådan erfarenhet i bagaget och så kommer jag med min version av julen. Bättre att agera som du föreslår då!

    1. Jag är inte särskilt insatt jag heller, jag vet att det finns tex något som kallas midvinterblot, men oavsett vad man kallar det eller exakt varifrån det kommer (jag tror inte det kommer från bara en källa, jag tror att det är många bäckar små så att säga) så är vintersolståndet en riktigt stor dag inom soldyrkan (tempel och byggnationer har rests för att peka på denna dag!), och soldyrkan hittar man i alla världsdelar “oberoende” av varandra. Vintersolståndet inträffar runt 21 dec. Dess motsats, sommarsolståndet, firas på midsommar. Frågar man mig kan man se en del likheter mellan midsommar och jul 🙂

     Det finns en rad i Kanye Wests låt Jesus walks som är typ såhär (han rappar om alla som Jesus går med): “to the victims of wellfare cause we’re livin in hell here, hell yeah, Jesus walks for them”
     Vissa tolkar det som att det är riktat mot alla som får lida för västvärldens livsstil, men jag har alltid tolkat det som att vi som lever lyx i västvärlden är “victims of wellfare” och att vi “are livin in hell” utan att vi kanske märker det. Här är det så enkelt att tro sig inte behöva Gud “till skillnad från fattiga”, fastän så många lever med stora hål i sina hjärtan här. Vi är andefattiga och det är värre.

     Jag tror att oavsett hur julen har varit eller är för människor, jag har själv också bra minnen av julen trots att inte jesus nämndes :), så är det viktigt att inte luras att Jesus fyller år då och att julen är en kristen högtid. Det är väldigt många som ser och känner skevheten i högtiden. Jag tror att hade högtiden varit instiftad av Herren så hade inte julen präglats av en sådan lömsk skenhelighet som det faktiskt gör.

 3. Jag håller med dig! Jag har alltid firat jul tidigare och tyckt att det har varit en mysig högtid men när jag ser tillbaka har det varit hemskt mycket stress och press och inte så mycket fokus på Jesus. Det trots att jag är uppvuxen i ett kristet hem och alltid kallat mig kristen. I år är första julen jag har valt att inte fira den, helt enkelt för att Gud har visat mig att det inte är en högtid som ärar Honom. Som du är inne på; visst kan man ära Gud på jul, men högtiden i sig ärar inte Honom.
  Vi skulle ju aldrig få för oss att fira en närståendes födelsedag i en helt annan period än när personen är född med aktiviteter och saker som personen inte tycker om. Men med Yeshua (Jesus) verkar det vara okej att göra så. Har själv gjort så i alla år utan att reflektera över det.
  Ja mkt av julens aktiviteter härstammar ju från hedniska traditioner; tillbedjan av hedniska gudar. Jeremia 10 i Bibeln låter faktiskt som en beskrivning av julgranen och hur den används som avgudadyrkan. Gud är ju väldigt tydlig i sitt Ord med vad Han tycker om avgudadyrkan.
  Men sen är det ju så fantastiskt att Gud berättar i sitt Ord om högtider som faktiskt ärar Honom och som Yeshua själv firade när Han var här. Tänk vad välsignat om alla Guds barn kom samman och firade dem högtiderna; som sabbat, försoningsdagen och lövhyddohötiden. Jag tror såklart att Gud vill att vi firar Jesu födelse också (på ett sätt som ärar Honom) men det betyder ju inte att de äldre högtiderna har ”gjort sitt”.

  1. “visst kan man ära Gud på jul, men högtiden i sig ärar inte Honom.”
   – tack för att du så kortfattat och bra lyckades uttrycka vad jag försökte uttrycka i hela mitt inlägg! 🙂

   Jag har fått till mig exakt samma som dig, att jag inte ska fira jul som jag firade jul innan jag blev kristen (aka “som hedningarna”). Det känns till och med frånstötande att göra det. Inte så att jag måste behandla julen som rena giftet, jag är helt säker på att jag med gott samvete kan tacka ja om vänner eller familj som inte är kristna tex bjuder mig på sitt firande och att jag kan va glad tillsammans med dem.
   Men jag tror att jag bör visa att det finns en gräns mellan min tro och vad julen är om jag vill vara ett salt.

   Jag klistrar in stycket med Jesaja som du nämner:

   Ni skall inte ta efter hednafolkens sätt
   så att ni skräms av tecknen på himlen,
   därför att hednafolken blir skrämda av dem.
   Ty folkens seder är förgänglighet.
   Ett träd i skogen hugger man ner,
   och hantverkarens händer formar det med yxan.
   4Med silver och guld pryder man det
   och fäster det med hammare och spik
   för att det inte skall falla omkull.
   5Likt fågelskrämmor på ett gurkfält står de där
   och kan inte tala.
   Man måste bära dem, ty de kan inte gå.
   Var inte rädd för dem,
   ty de kan inte göra något ont,
   och att göra något gott förmår de inte heller.

 4. Ja ett firande vid den här tiden har väl alltid funnits. Och det BEHÖVS. Jag älskar julen. För mig har det inget alls med Jesus att göra, men det får gärna vara en del av det. Jag gillar det, mixen av anledningar att fira. Och helt uppenbart måste alla göra julen till sin, dvs skapa sin jul, annars blir det ju så där som du beskriver med ångest och hets. Man ska ha mysigt och roligt!
  Men du som kristen borde väl testa att fira julen i ett fint kristet sammanhang någon gång och uppleva den dimensionen rejält.

  1. Jag tror inte att julen behövs. Jesus behövs, men definitivt inte julen.. Det jag försöker säga är att julen och Kristus är två helt skilda saker. Julen upphöjer verkligen inte Kristus, snarare hans motsats, däremot kan kristna upphöja Kristus trots att det är jul. Och det kan man göra på många sätt och det vill jag göra, inte bara på jul utan året runt. Men på jul blir kanske bristen på Jesus extra synlig i samhället och då kan extra insatser vara bra. Att göra något för alla dessa människor som lider på jul vore till exempel att vara kristen på jul 🙂

 5. Pröva att gå på midnattsmässa nästa år, det är jättefint. Och se om din församling gör något fint för hemlösa, fattiga eller missbrukare. Att få hjälpa och älska varandra. Det är till stor del julen för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *