Bibeln · Bilder · Skärmdumpar

Bra bibelplaner och dåliga

Screenshot_20171121-082702

Häromdan avslutade jag äntligen bibelläsningsplanen som jag haft senaste året + lite till och det är sååå skönt.

Det var en ettårig läsplan i ungefärlig kronologisk ordning.

Så här tänkte jag när jag valde bibelläsningsplanen:
Åh vad roligt att läsa Bibeln i ungefärlig kronologisk ordning!!! På så sätt får jag bättre koll på vad som hände när!!! Så spännande att få en känsla av Bibelns tidslinje!!

Så här kändes det en bit in i läsplanen: 
*uttorkad från nya testamentet*

Så här kändes det mot slutet av läsplanen: 
*uttorkad från gamla testamentet*

Jag kommer, om det inte händer nåt oväntat, aldrig mer hänge mig åt en bibelläsningsplan i kronologisk ordning. Aldrig!! Visst visst, man kan gå utanför bibelläsningsplanen och läsa det man behöver, visst kan man göra det. Men bibelläsningsplanen är det jag följer varje dag och det är läsplanen som ger min läsning struktur och rutin. Jag är tyvärr en rätt slarvig person och jag är enormt hjälpt av en plan. Och när planen inte riktigt fungerar så hamnar hela rutinen på sniskan.

Första gången jag läste Bibeln gick det på kanske nio månader. Nu andra tog det alltså över ett år. Och det är inte för att Bibeln är tråkigare efter att ha läst den en gång utan det är för att jag behöver alla delarna av Bibeln, helst skulle jag vilja ha ett finger i varje bok. Förut undrade jag varför det fanns en psalm (från psaltaren i Bibeln) varje dag i nästan varenda läsplan men nu förstår jag precis. En psalm är som balsam för själen. Det är som en vagga för hjärtat. En liten mjuk bädd för det som känns kantigt.

Nu har jag påbörjat en ny läsplan. Den var helt underbar att påbörja och det känns så roligt att börja om på nytt med något annorlunda.

Läsplanerna jag läst hittills:

Jag använder mig av läsplaner på youversion, en jättebra app där man kan lyssna på Bibeln som ljudbok också på en rad olika språk och översättningar om man vill – jättebra när man är ute på promenad. Jag brukar växla mellan att läsa i själva appen och i en fysisk Bibel, beroende på vad jag gör och vilket humör jag är på.

Bibeln på ett år
Den här planen påbörjade jag strax efter att jag tackat ja till Jesus 2015 och jag har ingenting att klaga på när det gäller den. Hela året bjöd på så mycket fantastiskt och jag vet inte om läsplanen bidrog till det eller inte. Rätt ofta följde jag dock inte själva läsplanen utan hoppade lite mellan dagarna när jag läste i den fysiska Bibeln och det funkade bra för mig. Jag är lite osäker på om boken Ruth var med i den bara? Men det kanske den var, jag minns det bara inte.

As it Happened
Denna påbörjade jag 2016. Bibeln i ungefärlig kronologisk ordning. Ingen höjdare och ingenting som jag rekommenderar. Det är inte lika roligt som det låter.

Read the Bible for life 4+1 Plan
Den här läser jag nu och har precis börjat, jag är på dag nio eller nåt sånt, så det är lite svårt att uttala sig. Den är i alla fall uppbyggt så att man läser sex dagar i veckan och så vilar man på den sjunde (eller läser ikapp det man har missat). Den innehåller lite blandat varje dag. Hittills tycker jag mycket om den! Men jag får återkomma om ett år eller så.

För er som inte är intresserade av att läsa hela så kan man ju välja att bara läsa delar också. Det finns mycket bra att välja mellan, och ofta så har de kortare läsplanerna små andakter (ord för eftertanke och reflektion) som ingår i läsplanen.

Hur läser ni Bibeln? Vilka är era bästa verktyg?

 

6 thoughts on “Bra bibelplaner och dåliga

 1. Jag har ett tygband i gamla, ett i psaltaren och ett i nya och så alternerar jag mellan dem. Fast det är inte hugget i sten, ibland gottar jag ned mig i nån bok. Allt är ju som en stor, nybakad limpa som man får glufsa i sig?skämt åsido, Guds Ord är Absolut Livsviktig Andlig Mat.

 2. Jag har haft länge svårt att läsa bibel, det som räddar mig är att lyssna på bibeln. Är så tydligt att bibelläsning är så viktig för min egna trosvandring tillsammans med Gud.
  Men tack vare din artikel så upptäckte jag nu att youvision helbibelplaner går nu att följa lyssnade ? ? läst/lyssnat nu i några dagar och ser fram emot att försöka lyssna igenom en hel bibelplan. Har faktiskt inte lyckas med det tidigare med att plöja igenom hela bibeln. Alltid fastnat efter någon månad ?
  Uppmuntrar dig att forsätta skriva i din blogg! Uppmuntrande att läsa om din resa som omvänd i vuxen ålder och din sköna teckningshumor.

 3. Jag börjar varje nyår med en läsplan – och fullföljer den aldrig! ? Men det tar jag väl inte så allvarligt, det blir ju läsning ändå liksom. Men nu sitter jag med You Version och bläddrar igen – jag måste inse att en helbibelplan funkar inte, det blir för.mycket och jag hinner inte. Hmm… svårt!

  1. Man måste ju inte läsa den på just ett år. Min andra bibelplan tog ett år + några extra månader. Det finns en funktion som heter “kom ikapp” om man kommit efter så hamnar man i fas igen. 🙂 finns kanske 2-åriga, annars kan man ju låta den 1-åriga ta 2 år.

 4. Jag har haft Youversion i typ 2 år och Dagens vers på min hemskärm på telefonen. OM den lilla versen hjälpt mig många dagar? Ojojoj. Jag har påbörjat 40 dagars fasta och nu läser jag Varför älskar Gud mig? men mest använder jag appen för att göra olika anteckningar. Den är fantastiskt bra och även om det känns oförskämt att sitta med smartphone under en Gudstjänst så är appen kanonbra för att slå upp bibelorden prästen läser under predikan och sätta bokmärken där.

  Tack för dina viktiga blogginlägg ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *