Bibeln · Bilder · Illustrationer · Jesus · Kristendom · Läsarfråga

Bibeln – en orgie i kvinnoförtryck? (läsarfråga)

Jag fick den här kommentaren och jag tänkte att jag ska svara på den.

Hej!

Jag läste denna text och tänkte genast: ”undrar vad Sonja skulle tycka om denna text”.

http://www.dalademokraten.se/kultur/bocker/bibeln-en-orgie-i-kvinnofortryck

Skulle vara intressant att höra din åsikt!

Hej!

Vad roligt att du tänkte på mig! 🙂 Jaa vad ska jag säga? Här har vi en som har missförstått en hel del, även om hon förstått en sak rätt: att kvinnor har blivit förtryckta och illa behandlade genom historien, vilket i allra högsta grad syns i Bibeln och överallt.

Jag vill bara börja med att säga att jag ÄLSKAR Gamla Testamentet. Jag blir helt förälskad i Gud när jag läser den. Varför? Ja inte är det för vad olika människor gör i de olika böckerna, utan min kärlek för GT beror på vad Gud (YHVH) gör och vem HAN är. Folket är ofta en sorglig historia… även Guds särskilt utvalda nasirer, kungar och profeter beter sig inte alls sällan som riktiga praktrövhål, ofta eller bara vid nåt enstaka tillfälle. En ganska stor grej i Bibeln är just att hans utvalda folk blir värre än hedningarna som inte ens fått Guds lag och hjälp. Vi är alla förlorade och vilsna utan Jesus, jude och o-jude lika samma.

Det här med Maria från Magdala och hur hon har porträtterats av kyrkfäder vet jag ingenting om. Jag vet i princip ingenting om kyrkohistoria om jag ska vara ärlig.

Jag vet bara att när jag själv läste Bibeln efter att ha fått Guds Ande så talade Jesus inte till kvinnan vid Sykars brunn (Joh 4:4-34) – han talade direkt till mig. Och när jag efter ett par månader äntligen blev redo att bli offentlig med min tro och började berätta öppet att jag mött Jesus och att han verkligen lever – så kände jag mig  nära kvinnorna som mött Jesus återuppstånden – men utan att bli trodda.

Så samtidigt som författaren av boken “Guds olydiga revben” tycks beklaga sig över att Maria från Magdala inte har tagits på allvar av kyrkofäder och what not så kan jag undra hur allvarligt hon själv lyssnar på det angelägna budskap som kvinnan ifråga har. Ser hon själv henne som ett trovärdigt vittne? Tror hon på vad hon säger om att Jesus är Guds son, uppstånden från de döda? Tror hon själv att Jesus har makt att befria människor som plågas av onda andar, vilket Maria blev (sju stycken närmare bestämt). Tycker hon att Maria från Magdalas undervisning är något att ha? Vet ej, för det framgår inte ur recensionen.

viktigaord

Misstron som visas mot Maria från Magdala i Bibeln gav mig i alla fall tröst i början när jag förstod att det inte alltid är lätt att vittna om att man mött Jesus levandes. Det står inte mycket om henne men jag vet ändå att jag och Maria från Magdala är systrar genom och över tid och rum. 

För det är inte hur kvinnor behandlas av olika män som är vad Bibeln lär oss, det är hur Gud älskar oss och vad han ger oss.  Kvinna och man, förövare och offer och båda delar – Jesus dog för oss för att vi genom honom ska kunna få omskurna och förvandlade hjärtan och nya liv i relation till Gud och varandra. 

Bibeln, särskilt GT, behandlar snusk, äckel, perversioner, orättvisor och blod – men det Bibeln handlar om är Guds skapelse, dess fall och Guds plan för att rädda den från hans rättvisa dom som kommer i tidens slut. En räddningsplan som fullbordas genom Jesus. Så det är klart att det ljusnar så fort Jesus kliver in på scenen, eller hur? För helt plötsligt kan vem som helst ta emot förlåtelsen, få sina sår läkta, sina plågoandar bortjagade, få tillgång till det eviga livets källa och slippa undan domen.

Gällande våldtäkten i Giva så är den grotesk. På GT-tiden undrar man rätt ofta hur de kunde ha så svårt att se människor som människor emellanåt. De verkade så lätt kunna döda bröder och nära släktingar, skicka arga björnhonor efter retsamma pojkar eller bära mördade snubbars förhudar kring halsen som om det vore något att skryta med.

Israeliterna behövde (tydligen) gång på gång få höra att man inte ska offra sina barn till Molok eller vem det nu kunde vara, för TYDLIGEN (!!) så var det här ett beteende som både ledare och folk periodvis lätt föll ned i om inte nån fick kraft och mod från Gud att strängt säga åt dem att låta bli (inte sällan så blev de mördade som följd då folket inte ville höra). Det var som att så fort de fick möjlighet så kunde de inte motstå frestelsen att bränna upp sina egna barn på eld (på grund av sederna från folket runt omkring). Läser man Bibeln så är det inte konstigt om man ryggar tillbaka då och då och bara frågar Gud WHYyYyY för det var nasty times indeed. 

sjalensboning

moraliserandeiknow

Hur som helst så utplånades nästan hela Benjamins stam bort från Israel efter våldtäkten i Giva (våldtäktsmännen var därifrån) och bara en spillra blev kvar. Men inte utan att asmånga från Israels övriga stammar också blev dödade i samma strider. Jag tycker att det hela, från min synvinkel, behandlades väldigt märkligt från början till slut. Inget snack om den saken. Men våldtäkten gled inte obemärkt förbi utan båda sidor fick betala ett högt pris och den satte spår i hela världens historia. Sen att den inte kommenteras med nån tydlig moralisk röst i Bibeln som pekar på våldtäkten och dess efterdyningar och säger “aja baja”, det är sant, men Bibeln är inte skriven på det sättet. Bibeln beskriver ofta händelser och skeenden okommenterat samtidigt som den hela tiden, uppenbart eller underförstått, pekar på Gud YHVH och på Jesus som vi uppmuntras att tro på – för att vi genom honom personligen ska få reda på vad Gud menar och vill (vilket ibland kan vara en kamp ändå så klart). Och det är jag övertygad om är mycket bättre och mycket mer respektfullt mot oss som läsare än att vi blir opersonligt skrivna på näsan. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen (jag kanske tjatar?): nyckeln till att förstå Bibeln ligger i att tro på Jesus, så att han, genom att man frivilligt vill ta emot vad han vill ge oss, kan låsa upp den åt en. Naturligtvis kan man läsa den ändå, det tycker jag att man ska göra. Jag hade Bibelord när jag fortfarande föraktade kristendomen som var väldigt viktiga för mig.  Men djupare förståelse får man genom Hjälparen.

Det känns hur som helst som att jag måste läsa boken Guds olydiga revben för att kunna uttala mig särskilt om själva boken. Den länkade recensionen på Dalademokraten är ju bara en recensents röst och den kanske inte lyfter fram vad författaren vill säga med sin bok på ett rättvist sätt – det vet inte jag. Men är kanske inte jättesugen på att läsa boken…

Jag vill i alla fall säga att kristendomen och Bibeln i allra högsta grad är för kvinnor, alldeles oavsett de värsta kvinnoödena i GT (det finns ljusare berättelser också, om än kvinnorna i regel arbetade från ett tydligt maktunderläge) eller vad gamla kyrkfäder och predikanter kan tänkas ha gjort för klavertramp genom tiderna. Jag har aldrig varit så fullständigt tillfreds med att vara kvinna som sen jag tog emot Jesus och började läsa Bibeln. Den ger fantastisk uppmuntran och styrka som jag inte i närheten hade tidigare. Jag är Guds älskade dotter som han hjälper och stöttar genom allt och bara så att ni vet (ni som inte vet) så är min arvedel precis samma som hans söners.

 Visste ni förresten att den som är minst bland människor är störst i Guds rike? Vilka tror ni det är som generellt sett är minst, utöver barnen? Nån på allvar som tror att det är män eller? *fniss fniss*

“Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem. Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er ska vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav” -Jesus (Matt 20:25-27)

(dock att jag själv ligger rätt dåligt till med att vara stor i Guds rike… men men)

Sen det här som står i recensionen att Bibeln lär att Eva inte är människa, det är kort och gott inte sant.

Finns många fler saker man kan säga men nu har jag sagt mitt för denna gång.

gtchefen

PS. Såg att idaelisas bloggat lite häromdan om hur GT ska läsas, jag har själv inte lyssnat på predikan som hon hänvisar till men de som vill kan ju spana in. DS.

7 thoughts on “Bibeln – en orgie i kvinnoförtryck? (läsarfråga)

 1. Hej!
  Jag gillar dig skarpt Sonja och blir så glad varje gång du skriver något! Jag är uppvuxen i kyrkan och hade jättesvårt i min tonår och ett tag efter detatt försonas med hur kvinnor har och i vissa fall fortfarande har haft det i kyrkan. Hur jag förväntades vara osv.
  Var väldigt arg på det mesta och vände min bakgrund, gud och allt som hade med det att göra ryggen. För några år sedan hittade jag och min man tillbaka till Jesus och vi är nu med i en församling där vi trivs bra ( även om jag fortfarande har svårt för när det blir för likt som när jag var liten pga. många dåliga erfarenheter) Men jag jag tycker att det går bättre och bättre. Det som jag ville tipsa om är en podd som heter ”myter och mysterier”. Det är två trevliga män som pratar om allt ifrån gamla egypten till taoism Den ena är kristen den andra är mer sökande men det är väldigt intressant på många sätt.De pratar utifrån ett filosofiskt perspektiv men också historiskt och resonerar kring vad det är att vara människa utifrån olika traditioner. I ett avsnitten ”Den kvinnliga hemligheten”( obs. cheesy namn!! men bli inte för avskräckt) så diskuterar de just den ”guds olydiga revben” och jag tycker att Erik som den ena heter gör en ganska spännande tolkning av hur han ser på kvinnans roll i bibeln.. som kortfattat går helt emot det som den nämda boken gör. hej hej

 2. Hej!
  Åh vad kul att du svarade på min fråga, och så utförligt! Dina illustrationer är bäst också, haha. Jag tycker det är väldigt intressant att läsa dina texter om den kristna tron, även om jag själv inte är troende. Önskar ibland att jag var det, det verkar typ nice.
  Ha det fint!
  Julia

 3. Alltså sååå bra du är Sonja! On point alltihop!!

  Har hört om den här boken och det gör mig väldigt ledsen att den lägger fram Bibeln på det sätt den gör. Olof Edsinger skrev en artikel/recension om “Guds olydiga revben” i Dagen för ett tag sedan, länkar till den. Superbra tycker jag och han har ju dessutom läst boken ?

  http://www.dagen.se/kultur/gunilla-thorgrens-guds-olydiga-revben-bidrar-till-mer-forvirring-1.1040969

  Kul att du länkade till mitt inlägg också, i predikan nämns faktiskt just våldtäkten i Giva (han går dock inte in på detaljer vilket kanske är lika bra!). Då påpekar han i alla fall att den här berättelsen finns i Domarboken, vilken handlar om hur det går när folket får klara sig själva och följer sin egen vilja i stället för Guds. Domarboken slutar på följande sätt: “På den tiden fanns ingen kung i Israel. Var och en gjorde vad han själv fann för gott.” (Dom 20:21). Alltså rättfärdigar inte Bibeln den här groteska handlingen på något sätt- hela GT visar ju egentligen människans synd och hur det går när vi går vår egen väg. Thomas nämner också i predikan att Bibeln är en berättelse om människor som oss alla med goda och onda sidor (tänk David t ex, mannen efter Guds hjärta som ändå var otrogen, ljög och mördade…). Och Bibeln skriver oss inte alltid på näsan med vad som är rätt och fel, det får vi själva avgöra utifrån det vi läser om Guds befallningar och Hans natur. Det är en väldigt värd predikan att lyssna på faktiskt, kan länka här också så fler kan läsa! ?

  http://www.korskyrkan.com (scrolla ner till “Lyssna på det senaste” och välj “Thomas Fryxelius- Nycklar till Gamla Testamentet”)

 4. Hej Sonja,
  Så klokt, morsomt og personlig du skriver om dette (3 i ett som et tasty kinderegg, ikke alltid like lett å få til den kombien med vanskelige touchy temaer ? ) – du har virkelig en gave til å formidle noe sterkt og sant inn i ulike samfunnsdebatter som berörer alle mennesker i dag (leste med stor interesse dine innlegg & div. svar på kommentarer om abort)
  Stor varm klem til deg fra en norsk söster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *