Allmänt

Ölands tråkigare  “sevärdigheter” #semester 

Min familj visar ingen entusiasm inför gamla ekar, skeppsvrak och skogspromenader, och det tycke jag är märkligt, men igår besökte vi “sevärdheter” uppmärkta på kartan som även jag ställer mig MYCKET frågande till.

Först var vi på ett ställe som kallades för “järnåldersbyn”, och det var säkert bra. Det var det nog. Så det ska jag inte säga nåt om. Men det kostade 300 spänn i inträde. 


Vi stod länge och stirrade på järnåldersbyn på avstånd. 300 spänn. Vad fanns det i järnåldersbyn som var värt 300 spänn? Vi såg ett stenhus med grästak. Vi såg några utspända djurhudar. I en inhängnad såg vi en skock getter. Skylten utlovade även en mammut vid namn “Ulle”.  Var det värt 300 spänn? Går järnåldersbyn ens i linje med familjens intressen? Efter en stund sa vi, lika snåla allihop, att nä nu vi drar till nåt annat märkt på kartan. Nåt som är gratis eller kostar endast korvören. Det blir kul! 


Men först nyttjade barnen en kostnadsfri hinderbana. 

Vi åkte till Lunnebodarna. 


Och det var precis vad det låter som: Bodar. Och det är som att märka upp nåns stängda och låsta garage på en karta och säga “det här är sevärt”. Det är inte sevärt att se på bodar!! Ändå såg vi att människor parkerat sina bilar för att vandra till bodarna flera hundra meter. 


Och här står jag med vind i byxorna på  “Neptuni åkrar”. Tydligen namngett av Carl von Linné enligt en info-skylt. Okej att neptuni säkert är namnet på nån gammal “havsgud” men är det nånsin okej att kalla en fnasig klapperstensöken för åkrar? Vad tänkte Linné att Neptuni odlade på dessa åkrar? Bronkit? 

Det klapprade inte ens när man gick, vilket jag ändå förväntar mig att klappersten ska göra. Det krasade snarare torrt. Ändå satt det turister både här och där,  förmodligen ditlurade av kartor som kallar platsen för sevärd. 

Vi orkade inte ens låtsas. Vi gick ut ur bilen, skrapade lite med fötterna som trängda hästar, och sen åkte vi därifrån. Jag antar att lapplänningar har för mycket björksav och skägglav i ryggmärgen för att stå ut med sånt här. 


På delar av Öland är de så utelämnade åt torr sten att de bygger stentorn till döds. Denna skylt är från Ölands nordvästra udde. Lägg märke till hur någon desperat har försökt ändra skyltens budskap till “bygg stentorn”. 


Eftersom vi tjänat 300 spänn på att inte gå in på järnåldersbyn så hade vi pengar över att äta Fish & chips hela familjen i fantastisk mysiga Böda hamn. Det är första gången jag äter det. Jag har alltid trott att Fish & chips är chips med räksmak. Tanken på det har varit motbjudande.  Men jag hade fel! Fish & chips är värdig mat och det smakar helt ljuvligt.


Här är en bild från dagen före när vi besökte fyren Långe Erik. Den var jättespännande!! Tyckte jag i alla fall. Det kostade 80 spänn för oss att gå upp (maken och hunden fick stanna på marken) och det tycker jag att det var värt på nåt sätt. Barnen har dock i efterhand sagt att de tyckte att det var överpris. Men jag har tystat dem. Jag har sagt “det är det värt för en once in a lifetime experience” vilket inte ens behöver stämma för för min del var det andra gången som jag var där. Kan tänka mig att återvända en tredje gång. 

Det positiva med att lämna maken på marken var att 1. Man sparade i inträde och 2. Han fick tid att läsa infoskyltarna på marken. Så när vi kom ned tog han med oss på en guidad tur helt gratis.  

Idag är en ny dag öppen för nya äventyr och nya upplevelser!! Jag är entusiastisk. Hittills tycker jag att denna semester är den bästa jag haft sen barnsben. 

0 thoughts on “Ölands tråkigare  “sevärdigheter” #semester 

  1. Haha! Ja, alltså, det känns ju ofta som att turistiga ställen försöker suga ur pengar på vad som helst. Jag är som du: älskar gamla ruiner, vrak och sånt som andra verkar tycka är aptråkigt!

  2. Ja, det är inte alltid så enkelt att avgöra vad som är vad. Det finns säkert dem som tycker att låsta bodar också är en “once in a lifetime experience” fast jag vet inte jag… Enligt din beskrivning ser jag framför mig hur alla som lämnat bilen och vandrat dit står tyst och tittar på hur alla andra reagerar och så länge det inte dyker upp någon Sonja (läs “barnet från Kejsarens nya klädersagan”) som spontant utbrister Vad gör vi här?, tjaa, då går de runt och njuter precis som alla andra tycks göra och fyller Instagram med bilder ur alla vinklar på bodar, ha, ha, ha.

  3. Va kul att ni har en sån fin semester, även om det är trist att titta på bodar så har ni gjort det tillsammans, och alla tyckt att det var lika trist. Det är gemenskap på hög nivå 🙂 Jag kommer ihåg när ni pratade om att ni varit på Långe Erik men kommer inte ihåg vad ni tyckte om det då. Ni ser ut att ha det så bra! KRAM

    1. Ja vi trivs jättebra allihop, och det är så nära till allt så det var inte som att vi slösat halva dan utan det var ju bara en kvart från “baslägret”. Jag kom ihåg att jag gillade att va på långe Erik! Vi besökte ju även Långe Jan. Tror vi var ca överallt på hela Öland den skolresan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *