Allmänt · Bibeln · Läsarfråga

Läsarfråga: Vad är din synpunkt på bibel 2000?

“Hej! Hittade precis hit, underbar blogg! Jag undrar om du skrivit något om den obehagliga ”nyöversättningen” bibel2000? Tycker den är så obehaglig med sina små faktarutor och försök till vetenskapliga förklaringar… Samt dess urholkande av det sanna budskapet (börjar redan från första versen).

Skulle du kunna länka isf? Eller skriva din synpunkt på bibel2000?”

Svar:

Hej! Jag har inte så bra koll på bibel 2000. Men jag kan berätta en anekdot *slätar till en pläd över benen samtidigt som brasan i den öppna spisen sprakar*:

När jag precis blivit frälst och skulle beställa min första Bibel så beställde jag just en bibel 2000. Jag tänkte att det bästa är väl om den är “lite modern” så att “även jag kan förstå den”.

Men sen när den väl kom så gillade jag den inte. Den bara låg där uppackad på bordet och “såg ful ut”, utan att jag riktigt kunde sätta fingret på varför. Så jag skickade tillbaka den och beställde en annan.

Så som svar på din fråga så är jag alltså inte särskilt förtjust i bibel 2000.  Men det är inte baserat på några rigorösa efterforskningar utan det beror mest på att jag helt enkelt inte gillade den första bibeln som jag beställde, sen tänkte jag inget mer på det förrän en kompis sa att han inte gillade bibel 2000 pga massa orsaker.

Så jag googlade och bläddrade lite i den här onlinefoldern och tänkte att jaja ¯_(ツ)_/¯.

Jag valde en folkbibeln-översättning i alla fall och den har funkat väldigt bra även om jag gärna läser andra översättningar också. Jag tycker att det är både klurigt och kul med olika bibelöversättningar. Jag tänker att läser man med helige ande så talar han ändå genom texten, alternativt ber en att BRÄNNA DEN (moahahah).

*Rättar till pläden som ligger över benen*

Så är man osäker på bibelöversättningar så tänker jag att det säkraste är att be Gud om helige ande och om hans personliga vägledning och hjälp att skilja mellan grejer. Det här att *hitta den perfekta översättningen* kan ju göra en helt paranoid annars, tänker jag. Och det är inte bra om man blir det.

0 thoughts on “Läsarfråga: Vad är din synpunkt på bibel 2000?

 1. Jag kände mig ledd att läsa King James inte många veckor efter jag kom till tro. Det kan ju vara så att det gick bra för mig då jag har lätt för engelska, även om det då och då kommer upp krångliga ord. Så det finns många som fått stå ut med mina thou’s och thee’s.

  Sedan har jag använt folkbibeln ett bra tag när jag använt en bibel på svenska. Men tyvärr måste jag säga att för mig har den alltid känts…urvattnad på något sätt. Kraftlös.

  Sedan jag börjat läsa Reformationsbibeln förstår jag varför 😉

  Man kan ju också, som du skriver, hamna i ett annat dike och bli paranoid när det kommer till orden, och det är inte hälsosamt. Men jag nöjer mig inte med något mindre än det bästa när det gäller Guds Ord, och jag ser inte varför någon annan skulle göra det heller. Det är ju det som är grunden och Andens svärd som det står i Efesierbrevet 6:17.

  Vad gäller bibel 2000 har jag aldrig känt mig dragen till den.

  God kväll.

 2. Jag reagerade på en sak när jag läste den där kommentaren, men sen lät jag bli att kommentera av någon anledning. Nu när du tar upp frågan kan jag inte låta bli att skriva.

  “Tycker den är så obehaglig med sina små faktarutor och försök till vetenskapliga förklaringar”

  Jag är inte så säker på att faktarutorna är en del av Bibel2000, men rätta mig gärna om jag har fel.

  En översättning – som Bibel 2000, 1917 års översättning, Svenska folkbibeln eller Kings James version – det är ju bibeltexterna översatta till olika språk där människor valt olika ord så gott de kan. Sen finns det ju massor av upplagor på biblar där man har med faktarutor, kartor, beskrivningar och hjälp att förstå. Men det är inte en del av Bibeln (!) oavsett vilken översättning man läser.

 3. Hej Sonja ?
  Jag har inte följt din blogg så länge, men har läst igenom en hel del gammalt + nytt.
  Hittade din blogg för några månader sedan för första gången när jag hade frågor om… Jesus och bibeln. Nyfrälst, men det är bra att ha upplevt livet före också. Uppleva kontrasten och förvandlingen, men aldrig tillbaka till gammalt elände igen!

  Känner igen så mycket du skriver. Dina deprimerade ord är snarlika mina (antar att alla deprimerade känner så, men du är speciell) och den där känslan när tviveln löses upp och guds kärlek kommer ikapp – när man slutar tvivla och inser allt.
  Helt galet! Helt galet att man gått i alla år och lagt makten och livet i händerna på vården istället. De vill nog inte ens väl!
  Jesus vill alltid väl, han är perfekt och jag älskar honom.

  Tycker du är grym och älskar att läsa din blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *