depression · Jesus · Kristendom · Ockultism · Psykisk ohälsa

Varning: Hypnos och andliga “guider”

Jag såg att den populära youtubaren Therese Lindgren har gått till en hypnotisör.

I klippet berättar Therese Lindgren att hon har hypnos på en “bucket list” över grejer som hon vill göra under 2017. Det är ganska tydligt att hon ser hypnos en rolig och spännande grej, typ som att gå på maskerad utklädd till Cher eller liknande.

Jag blir illa till mods av att se klippet för det känns som att bevittna en form av övergrepp. Ja jag vet att det är starkt uttryckt och jag ska försöka förklara varför jag känner så.

Hypnotisören öppnar upp henne för en “guide” – men vem är guiden?

I klippet får vi först se Lindgren försättas i det tillstånd som kännetecknar hypnos.

Kort efter det introducerar hypnotisören henne för vad hon kallar för “guide” och hon berättar för Lindgren att guiden är “någon som är där för att hjälpa dig vidare”.

Therese Lindgren ställer, åtminstone såvitt man kan se i videon, inga följdfrågor på vem den här guiden kan tänkas vara. Kanske är det tänkt att man ska ta för givet att det är hennes fantasier för hennes undermedvetna är det i alla fall inte (då “guiden” senare ombeds justera saker i just det undermedvetna).

Jag vet inte hur hypnotisören själv tänker kring vad hon gör – förmodligen fick hon nån skinntorr förklaring under sin utbildning om vad “guider” är och varför de är effektiva. Men det jag ser är att hypnotisören utför en andlig praktik där hon vägleder Therese Lindgren till att öppna sitt sinne för något som adresseras som nåt separat från både hennes medvetande och undermedvetna.

Men inte nog med det. När sessionen är slut så säger hypnotisören att “guiden” har “en samling medarbetare” som ska “justera det som behöver justeras” i Therese Lindgrens undermedvetna. Så nu har hon alltså inte bara bjudit in en “guide”, utan hon accepterar inträde för “en samling medarbetare” också.

Spontan tanke: hur är det tänkt att man ska få ro i sinnet med så många inbjudna?

minions11Observera: jag *AVSKYR* minionerna

För det är precis som hypnotisören själv säger i slutet av klippet – att det handlar om frivillighet. Genom att acceptera det hypnotisören instruerar henne så tillåter Lindgren det. “Guiden” tillåts en plats i hennes innersta.

Jag undrar bara om Lindgren har fått så särdeles schyssta förutsättningar för att avbryta, då hypnos kraftigt minskar en människas förmåga till att kritsikt bearbeta information. För att inte tala om att situationen är väldigt utsatt och sårbar på fler än ett sätt.

Tillåtelse är i alla fall en väldigt viktig andlig princip.

Men vad som är kännetecknande för de onda makterna är dock att de gärna tar bakvägen och ljuger sig in i en människa genom olika typer av manipulation, illusioner, täckmantlar, slöjridåer och vilseledande information (exempelvis idéer som att andar inte finns och att andliga praktiker är oandliga).

Kännetecknande för Jesus däremot är att han inte kommer in förrän vi frivilligt och medvetet verkligen vill ha just honom hos oss och frivilligt kallar på just hans namn för att vi vill höra just hans röst.

joh1013Ni kan läsa mer om att vara Guds får här

 

Jag har egen erfarenhet av att luras av sånt här

Jag har egen erfarenhet av det här, och det var vad som höll på att knuffa mig över kanten och faktiskt ta död på mig. I mitt fall var det inte hypnos som det handlade om utan i mitt fall var det var en synsk person som berättade för mig om någon som var med mig som kallade sig för min “bror”. På den tiden (2015) ansåg jag att saker av det här slaget var roligt, nyttigt, spännande och liksom naturligt och helt på sin plats, så jag accepterade glatt att denna “bror” skulle få fortsätta följa mig.

Men snart började saker och ting bli otrevliga. Det var ingen “bror” som jag släppt in, det var något helt annat. Jag tänker inte dra hela historien nu men jag kan berätta mer om det här i något annat inlägg om det finns intresse.

Det här är i alla fall inga oskyldiga saker utan det kan få allvarliga konsekvenser på ens liv och mående, så ska man praktisera sånt här så tycker jag att man ska överväga det väldigt noga (och bäst vore att inte göra det alls).

Är all hypnos dålig?

Inte vet jag. Jag vet inte allt som ingår under begreppet “hypnos”. Men hypnosen som jag såg i detta videoklipp var fett obehaglig. Ser hypnos generellt ut som i klippet så är det maskerad andekommunikation, utformad på ett sådant sätt att även människor som gärna kallar sin världsbild för “rationell” kan godta det.

Och vad exakt är det som de här “medarbetarna” har fått tillåtelse att justera? Det “som behövs” säger hypnotisören, men vad betyder det ens? Vem bestämmer vad det är som behövs? Therese Lindgren själv? Men varför gjorde hon inte det förut då? Varför krävs det en hypnotisör med släpig och trött röst innan “guiden” tar sig i kragen och work some magic?

Sen instruerar hypnotisören Lindgren att tillåta sig att känna glädjen och tryggheten inom sig själv. Vadå tillåta sig? Hypnotisören får det att låta som att Lindgren har en massa glädje och trygghet drällande inom sig, och att det bara är att tillåta sig att känna den. Och det påminner mig om det skoningslösa “välj glädje”-tänket som finns lite överallt idag. Varningsklockorna ringer.

Och huruvida hypnos “hjälper” eller inte tycker inte jag är något vidare att gå på, för saker är inte per automatik bra för helheten bara för att det märkbart visar resultat i en specifik del.

“Guider” är ett vida känt begrepp inom andliga kretsar

Som jag ser det så förmedlar hypnotisören en andlig praktik fast på ett “oandligt” sätt. För det här med “guider” som verkar i det inre är sannerligen ingenting nytt för människor som har koll på andliga praktiker. Det här är något som har funnits i tusentals år och som praktiseras friskt än idag och säkert på fler än ett ställe i den stad där du bor.

Och eftersom den andliga världen är verklig, finns på riktigt och på riktigt påverkar hur vi fungerar i tillvaron så är jag inte ett dugg förvånad över att nån läkare, nån gång i historien, har sett hur kommunikation med andar på riktigt påverkar hur människor tänker, lever och mår.

Men för att få andliga praktiker gångbara i en oandlig kultur så måste man förstås först ge dem oandliga förklaringsmodeller med oandliga ord så att även oandliga människor kan köpa och praktisera det.

psykiatriskande

Samma har skett med exempelvis yoga

Skriver för att förhindra att folk tar förhastade beslut

Jag skriver det här för att jag tycker att det vore bra om färre tog sig vatten över huvudet när det kommer till sånt här. Jag vill inte att nån ska behöva gå igenom det jag var tvungen att gå igenom på grund av min okunskap, naivitet och dumdristiga nyfikenhet.

Okunskap kan sätta en i all möjlig typ av skit. Särskilt andligt lagda människor har lätt att hamna hos medium, spådamer och allmänna ockultister eftersom man så lätt tror att de är de enda som bekräftar att det finns mer än vad ögonen kan se, och att man inte är helt knäpp.

Den andra stora riskgruppen är just såna som inte tar andlighet på allvar utan ser det som “en kul grej”.

Gör egna efterforskningar innan ni låter någon hypnotisera eller spå er eller liknande. Se gärna över kristna källor, särskilt du som är intresserad av den andliga aspekten av saker. Självklart kan ni komma till en helt annan slutsats. Många gör det. Tyvärr.

Jag tycker i alla fall att ju större allvar man tar detta på, desto bättre. Vi är ganska många som måste leva med vad vi har inombords så att säga.

Finns inga goda “andliga guider” och de “döda närstående” är inte döda närstående

Jag vet att en del som faktiskt tror på andar tror att det finns goda andliga guider och att de har personligheter som människor fast bättre och “mer utvecklade”. Men det lögn.

Jag vet också att många luras att tro att de har avlidna närstående med sig som vaktar dem och “tittar till dem” och sånt. Det är också lögn. De är inte vad de utger sig för att vara. Gå inte på det. Det finns till och med så kallade “guider” som är så lömska att de kallar sig för Jesus. Ett exempel av många är andligheten som säger sig stå bakom den hemska boken “En kurs i mirakler” (har du den, ta ett enkelt tips: bränn den).

Fingerregel: Andlighet som inte utgår från direkt kommunikation med Gud och står i linje med vad Jesus lär och säger i Bibeln är inte andlighet från Gud.
Exempel på andliga läror som inte kommer från Gud: “allt är illusion”, “alla vägar leder till Gud”, “Jesus är en av många”, “sanningen/svaren finns inom dig”, “följ dina drömmar”, “allt är relativt/samma”, “människan är på väg in i nästa steg av evolutionen”, med mera.

enkel sanning

Jesus är vägen genom och ut ur allt skräpet

Det finns mycket andligt i världen, och som oskyddad så är det inte ovanligt att man ovetandes drar på sig massor med skräp och orenheter genom till exempel olika former av synd. Att bli spådd är till exempel ett klassiskt exempel på synd, och jag fick lära mig den hårda vägen varför det är en synd (fattade verkligen inte förut).

Men så har vi en som har auktoritet över alla andar och som förlåter oss för all synd om vi uppriktigt söker honom och ber om det.

Jag talar så klart om Jesus Messias. Han från Nasaret ni vet. Bara hans namn är väldigt kraftfullt. Jesus *nöter så att ni lär er hans namn ordentligt*. Jesus Jesus Jesus *nöter lite till pga varför inte, detta är min blogg*.

Här har jag gjort en sida som beskriver lite hur man kan be. Om du har varit nånstans där du har fått ta emot en “guide” eller om du på ett eller annat sätt fått reda på att du har nån avliden anhörig eller liknande med dig, och om du känner att det är nåt som inte stämmer, och du nånstans djupt inom dig tror och/eller hoppas på att Jesus är den han – bekänn dig då till honom och be bort allt det andra som du har med dig i kraft av Jesus namn. Bli kvar i honom (han är ingen quick fix). Amen.

Lästips: För ett år sen köpte jag en massa böcker om ockultism

14 thoughts on “Varning: Hypnos och andliga “guider”

 1. Tack för detta. Jag är, som du, nyfrälst, och har genom åren hållt på med mycket ockulta och andliga grejer (vart hos medium, blivit spådd, fått min aura renad, mediterat, renar mina chakran, öppnat det tredje ögat osv osv). Och jag föll bara längre och längre ner i ångest och depression, kände mig på riktigt besatt, tills jag kände att jag ville dö. Läkarna skrev ut starka ångestdämpande (som jag tack o lov aldrig tog). Men det var först när jag började läsa Bibeln och be Jesus att rädda mig som vändningen kom. Jag blir livrädd när jag tänker på vad jag kan ha släppt in men jag hoppas och tror att Jesus hjälper mig bekämpa det onda.

  En fråga. Har du döpt dig? Jag känner väldigt starkt att jag vill döpa mig.

  Tack för en fin blogg som hjälp mig mycket! 🙂

  1. Hej Natalie,
   Vet inte om du fått svar på din viktiga fråga, så här kommer iaf ett svar, om än långt efter att frågan ställdes ? Blir underbart glad över att läsa att Jesus räddade dig ur det andligt mörka nät du tycks ha hamnat i tidigare. Du frågade om dopet, och jag vill bekräfta att det är viktigt att låta döpa sig. Bibeln pratar om vikten av omvändelse, dop i vatten och den helige Ande plus förnyelse av våra tankar genom Guds ord. Om ovanstående Guds gåvor tagits emot och du känner att något ändå känns helt fel, att du upplever en bundenhet, någon slags kluvenhet inombords, att “något håller dig tillbaka”på ett negativt vis så kan det vara så att du behöver hjälp till befrielse från de andemakter som släpptes in tidigare. Alla pånyttfödda, andefyllda kristna har auktoritet att kasta ut mörkret, så sök i så fall reda på en sådan medkristen för förbön för befrielse. Blessings! <3

 2. Intressant inlägg! Jag är inte kristen själv, men är väl medveten om att andar finns. Och de är inte goda. Fy sjutton säger jag bara för folk som “leker lite” med sånt de inte förstår. En gång vaknande jag mitt i natten av att något sög luften ur mina lungor. Fruktansvärt. Jag såg för mitt inre en mörk gestalt som stod i dörren och betraktade mig ondskefullt. Och jag hade då verkligen inte bjudit in någon! Som tur var tog jag tillbaka kontrollen och gestalten försvann. Men tänk då om jag frivilligt hade bjudit in nåt sånt! Då hade det inte varit lika lätt att bli av med det tror jag. Usch. Det skulle vara väldigt intressant att läsa ett inlägg om din “bror”!

 3. Bra att du varnar! Må dem höra.

  Jag tycker Hezekiel 3 vers 16-21 är intressant i sammanhang där det kommer till varningar och sådant.

  “16 Men efter sju dagar kom Herrens ord till mig. Han sade: 17 “Du människobarn, jag har satt dig till väktare för Israels hus, för att du på mina vägnar skall varna dem, när du hör ett ord från min mun. 18 När jag säger till den ogudaktige: Du skall dö, och du inte varnar honom och inte säger något för att varna den ogudaktige för hans ogudaktiga väg och så rädda hans liv, då skall den ogudaktige dö i sin missgärning, men hans blod skall jag utkräva av din hand. 19 Men om du varnar den ogudaktige och han ändå inte vänder om från sin ogudaktighet eller sin ogudaktiga väg, då skall han dö i sin missgärning, men du har räddat din själ. 20 Och när en rättfärdig man vänder om från sin rättfärdighet och gör det som är orätt, då skall jag lägga en stötesten i hans väg och han skall dö. Om du då inte har varnat honom skall han dö i sin synd. Man skall inte komma ihåg de rättfärdiga gärningar han tidigare har gjort, men jag skall utkräva hans blod av din hand. 21 Men om du varnar den rättfärdige för att synda och han avhåller sig från synd, då skall han få leva därför att han lät varna sig, och själv har du räddat ditt liv.”

  En not är att “räddat din själ” står det i King James i sista versen.

  Förresten har du hört om Reformationsbibeln?

  http://www.bibel.se/

 4. Hej! Hittade precis hit, underbar blogg! Jag undrar om du skrivit något om den obehagliga “nyöversättningen” bibel2000? Tycker den är så obehaglig med sina små faktarutor och försök till vetenskapliga förklaringar… Samt dess urholkande av det sanna budskapet (börjar redan från första versen).
  Skulle du kunna länka isf? Eller skriva din synpunkt på bibel2000?
  Kram

 5. Tror att du skulle uppskatta bloggen betrakt.blogspot.com. I allmänhet liksom. Handlar om kristen tro på ett mycket tydligt, bibliskt sätt. Svarar på de svåra frågorna.

 6. Hej! Hittade just till din blogg och blev lite fundersam. Det är ju jättebra att du har hittat livsglädje och en vändpunkt genom religionen. Heja dig! Men – du kanske inte ska sparka så hårt på andra andliga traditioner och sätta allt i samma box? Håller verkligen med dig om att det är viktigt att vara försiktig och inte “leka” med andliga övningar, anden i glaset, gå till tveksamma medium o få reda på hela sin framtid osv. Har egna erfarenheter av sådant också, kan gå väldigt fel. Mörka andliga energier är ingenting man vill bjuda in på ngt sätt. Samtidigt vet jag många som precis som du “återfötts” och fått ett nytt liv (ett andligt uppvaknande), tack vare tex meditation, yoga och en rad andra andliga traditioner. Dessutom – Jesus var en healer. Han helade människor bara genom att ge dem kärlek, genom att ge av sin kraft till dem. Vet inte hur Kristna ser på “healing” idag men har en känsla av att de inte gillar det? Bara lite intresserad av dina tankar kring detta. Allt gott!

  1. Hej!

   Jag har inte hittat livsglädje och en vändpunkt genom religion, jag har fått det genom en levande relation med Gud genom att jag bekänner Jesus som min herre och frälsare och har fått den helige Ande. Jag förstår att det här kanske låter helflummigt men jag vill berätta det så rakt och tydligt som jag kan. Jag har genom den här relationen fått veta att det inte finns någon annan Gud och jag har också fått se, mycket genom tidigare egna erfarenheter, hur annan andlighet manipulerar, luras och är falsk.

   Det finns falsk upplysning och den brukar i regel kosta mycket för den som söker den. Jag vet ingen som har blivit frälst genom yoga och meditation, och de yogis jag läst om som har nått nån form av “upplysning” har fått offra familjeliv och vänner och har i regel behövt vara helt fysiskt friska etc för att kunna nå sin “upplysning”. Om nu de “upplysta” inom hinduismen eller buddhismen är kvar , det sägs ju att en del uppgår i nån slags “regnbågskropp” och förenas med världsalltet? Andra högt uppsatta munkar sitter och blir välbevarade mumier?

   Det är sant att Jesus helade, men han var ingen healer, och jag råder alla jag kan att strängt hålla sig borta från allt vad healing heter, för de som kallar sig för healers tar sin kraft från en mycket mörk källa. De tror så klart att källan är ljus och består av nån “kärlekskraft” som de kanaliserar, och de allra flesta som är fast inom nyandlighet/new age har alla goda intentioner som man kan ha, men dessvärre så har de blivit bedragna, och det de gör hjälper inte människor även om det tillfälligt kan se ut som det.

   De flesta har hört hur Gud säger i Bibeln att man inte ska ha några andra gudar jämte honom. Det är också välkänt att det står gång på gång att man inte ska söka sig till andebesvärjare, spådamer etc. Det finns goda skäl till att han är så bestämd med detta, och det jag skriver här är egentligen bara en repetition på det. Så tycker du att jag låter väldigt snäv och hård, så vill jag påminna om att det här är ganska basic bibliska uppmaningar.

   Och min bestämdhet att undvika annan andlighet beror inte på att jag saknar respekt för andra andliga praktiker. Jag har stor respekt för dem, och anser därför att man ska ta dem på största allvar genom att inte praktisera dem.

   Tack så mycket för din kommentar. Jag hoppas att du får någon slags rätsida på hur jag tänker, och har du fler frågor så kör bara så ska jag försöka svara 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *