Abort · Bibelcitat · Bilder · Illustrationer · Jesus · Kristendom

Abort: Lagligt eller olagligt?

Jag har skrivit lite i det här inlägget om hur min syn på abort förändrats sen jag blev frälst.

Jag skrev att jag “inom kort” skulle skriva kring förbud och nu tycker jag ramen inom vilket “inom kort” räknas har nått sitt slut så nu tänker jag posta några ord om hur jag ser på förbud och lagstiftning.

Ja först och främst skulle jag vilja säga att det redan är “förbjudet” med abort. Eller, snarare så här: det finns viktigare värden som man kan rätta sig efter än det som svensk lagstiftning tillåter. Svensk lag tillåter abort och väldigt många människor anser helt klart att foster saknar människovärde. Men det betyder inte att det är sunt, sant, gott eller rätt.

Gud lär oss att foster är små personer även om vi inte kan se den personen just för tillfället. Och eftersom de är små personer så gör det handlingen att ta bort dem mycket grövre, så klart. För det är ju ganska enorm skillnad på att ta bort en “cellklump” och en liten person.

Och det är här vi stöts, jag och många av de som tycker att abort är bra. De ser inte foster som personer, vilket ju inte är så konstigt om man inte tror på Gud och på att han kan se oss på sätt som ingen annan kan (har själv varit där).

Det är lätt att tänka att eftersom man inte tror på Gud så kan man själv bestämma vad som är sant utifrån sin egna åsikt och utifrån tidsandans ständigt rörliga skiften och nycker. Men det där är en ganska gammal lögn.

Det finns värden som inte är rörliga och som gäller och angår oss alla oavsett om man tror eller inte tror på det, på samma sätt som att Gud finns och angår oss alla oavsett om man tror på honom eller inte.

Vi har alltså en Gud som inte försvinner bara för att alla inte tror på honom.

neverendingstory

Men att tro på honom är, som ni kanske redan har märkt själva, inget tvång. Vem som helst kan när som helst vända sig bort från honom, och det har också människor gjort i alla tider och det finns otaliga exempel på det även i Bibeln.  Så det är en frihet som vi har, och det är en frihet som vi ska ha eftersom den är given av Gud.

En annan sak att alltid keep in mind är att Bibeln inte heller bör läsas utan kärleken som man får genom tron på Jesus, för utan den kärleken är det lätt hänt att det som rör tron och som står i Bibeln bara blir tekniskt, hårt och livlöst.
För även om det som Gud har bestämt står fast och är väldigt väldigt viktigt, så är aldrig en levande relation till honom teknisk, stel och livlös. Gud är personlig och han både vill och kan möta oss i var och ens unika situation, och Bibelns ord är inte bara hårda bokstäver.

Men om vi ska lämna det för en stund och fokusera på mänsklig lagstiftning, så tänker jag så här: 

Det bästa vore så klart inte ett förbud mot abort, det bästa vore om alla fick lära känna Jesus.

bibelbok

Både oönskat gravida och människor som redan har utfört abort behöver höra om hur Jesus kan vända mörker till ljus och flytta till synes oövervinneliga hinder ur vägen (även kallad berg, se Mark 11:23).

Det finns massvis av människor som har gjort abort som idag mår dåligt över det och där aborten ligger som en flis (eller en kniv) i hjärtat som inte vill lossna. 

Och det värsta är kanske att väldigt många inte ens förstår varför aborten gnager på dem då samhället runt omkring ständigt trivialiserar och rättfärdigar abort genom att reducera den ofödda människan till “en cellklump” och aborterandet av det lilla livet till  “det var bäst så” och att  “det är en rättighet” som är “väldigt bra för kvinnor”.

 

Ledsen

Visst, det finns även de som inte känner så mycket, som gjort abort utan att sörja eller tveka eller känna ånger och som kanske till och med känner sig lättade och glada. Det finns säkert de där beslutet och orsaken till beslutet aldrig gör sig påmint, men det gör ju inte direkt saken mildare för själen. Hur mår de?

Dessa kvinnor behöver oavsett känsla efteråt få veta att de kan be om förlåtelse för vad de gjort (många gånger mer eller mindre helt omedvetna om att det som skett är ont – jag menar – hur ska man kunna veta om alla runt omkring säger att det är bra?) och att de kan få tröst och läkedom från allt som ledde fram till aborten. De behöver veta att Gud har gett ett löfte om att förlåta, hela, upprätta, trösta och förvandla alla oss som med ett uppriktigt hjärta väljer att söka honom genom Jesus.

2kor710* Frälsning är alltså typ samma sak som räddning

Och de som är gravida och inte vet hur de ska göra behöver höra hur Gud ser på och värdesätter liv – inte bara det liv som de bär utan också deras egna liv och sits.

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det abortmotstånd som syns och hörs mest i media och kanske ligger starkast i mångas minnen (den mer nyanserade tycks hamna lite i skymundan?) är den som fokuserar mer på döda och skändade foster än på mamman som bär på barnet i sin kropp.

Vet MAMMAN vem hon är i Guds ögon? Förstår HON hoppet och förvandlingen som nyheten om Jesus innebär för den som vågar sätta sitt hopp till honom?

perfektbarn

Jag tror inte alls på bilder med stympade foster (“Gud är inte en Gud för de döda, utan för de levande” -Luk 20:38) utan jag tror att folk i första hand behöver höra om hoppet och livet som Jesus är. För det är det han är. Han är livet och han är vägen genom mörker, sorg, ånger, brist och elände. Han är den som villl skina upp vägan för oss, rena oss och föra oss samman med Gud så att vi kan leva i och genom honom, precis som det var tänkt från början.

(Om nån som läser det här känner en tomhet inombords så beror det på att du känner den plats där din gemenskap med Gud egentligen borde finnas – vi är nämligen skapta av honom för att leva i gemenskap med honom).

Detta är mycket viktigare att tala om och visa än hur ett aborterat och skändat foster ser ut, tycker jag.

2kor517

Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna vara gott att tvinga, hota och skrämma kvinnor till att fullborda graviditeter när de av en eller annan anledning inte är övertygade om 1. fostrets värde, 2. sitt egna värde,  eller att det 3. finns hopp om deras framtid.

Men jag kan verkligen inte heller se hur det skulle kunna vara gott att låtsas som att abort är okej och att foster är som vilken skit som helst som sipprar ut från en människas kropp.

Det mest logiska vore kanske att propsa för förbud då abort faktiskt är utsläckande av ett litet människoliv vilket är en tragedi på så många nivåer.

Men jag känner ett enormt motstånd till förbud som “lösning” för jag tror att det bara vore att lägga duk över ett symtom på en sjukdom som går betydligt djupare in i mänskligheten.

Man kan inte lagstifta tro och man kan inte hota någon till att inse värdet i någonting som den inte kan se.

hebr 111

Jag tänker att foster är ett så himla tydligt och konkret exempel för det här att ha visshet om det man inte ser. Jag till exempel har visshet om att foster är älskade och värdefulla trots att deras outvecklade stadium kan lura en. Denna visshet har jag inte fått för att jag själv har mött och sagt goddag till en massa foster och fått se deras unika skönhet innan de blivit födda, utan det vet jag för att Gud har stigit in i mitt hjärta och fått mig att se saker och ting annorlunda mot hur jag såg det förr, eftersom jag nu fått erfara mer hur han är.

Men kan jag på något sätt lägga min erfarenhet och visshet om det osynliga på nån annan med hjälp av lagar och tvång?  Kan tvång få kvinnor att känna hopp?

Nä, alltså, jag tror inte att det går att vålda ner Guds ändlösa kärlek i halsen på folk. Gud är inte en tvingande Gud. Gud varnar oss gärna, han pekar gärna med hela handen och drar i och hintar oss på olika sätt, men han tvingar oss inte att tro på honom. Och vill inte Gud själv som är universums skapare tvinga någon till tro på det ögat inte kan se, då tror jag att det är bäst att låta bli med sånt.

hes327Jag har inget svar på vad exakt som är bäst när det kommer till svensk lagstiftning. Men det är inte det viktigaste som tur är. Att jag har svar alltså.

efesierbrevet 1:18-19

Det viktigaste är att Gud finns och att Jesus inte bara har, utan även är svaret. Ja jag vet att jag tjatar om Jesus. Jesus hit och Jesus dit. Men jag gör det av väldigt goda skäl.

Jag har ju personligen fått (och får kontinuerligt) uppleva hans förlåtelse, tröst och helande. För även om jag inte har gjort just abort, så har jag ju gjort en hel del andra onda grejer (som är fullt OK enligt svensk lagstiftning) och varit med om en hel del annat ont och trasigt.

Så människor måste få veta att Gud finns. Att han är verklig. Att han har satt upp gränser och riktlinjer. Att gränserna och riktlinjerna finns för vår skull (inte hans). Att han bryr sig om varje unik person, foster lika mycket som gamla vrak. Att han vet varför det blivit som det blivit i våra liv. Att han längtar efter en personlig ömsesidig relation med alla människor. Att han hjälper oss att komma på fötter om vi tagit dåliga beslut, blivit svikna och övergivna genom livet, eller på ett eller annat sätt lyckats hamna på en plats där vi känner att nånting är fel.

Jag önskar jag med ord kunde beskriva hur bra Jesus är men tyvärr så kan jag inte beskriva det mer än mycket halvdant.

psaltaren 107:28-30

Sammanfattat:
När det kommer till abortlagstiftning så tycker jag inte att svensk lagstiftning är det mest relevanta, även om den kan vara mer eller mindre human och i linje med vad Gud visat så klart.

Det mest relevanta, tycker jag, är att abort redan är mot den enda vilja som räknas i slutändan och det kan vara bra att veta om man inte redan vet det (många har inte ens haft en chans att förhålla sig till det).

Och det är alltså en vilja som ju bara vill oss vårt bästa. Jag menar det är inte direkt en dålig grej att han älskar och bryr sig om våra barn redan i magen, såpass att han blir bedrövad om nån gör dem illa.

Så jag personligen sprider hellre kunskap om Jesus, vem han är och vad han har gjort och gör och hur man kan ta emot honom, än försöker ändra på svensk lagstiftning. Jag är nämligen helt värdelös på sånt där… politiskt (bara ordet politik ger mig lite obehag faktiskt) (förlåt alla som ser politiskt engagemang som ett obligatoriskt intresse). Nej jag talar mycket hellre om Gud och jag berättar gladeligen om varför jag är mot abort, men sen huruvida folk lyssnar eller inte är inte upp till mig.

matt1014

 

0 thoughts on “Abort: Lagligt eller olagligt?

 1. Wow, ingenstans såg jag var gud specifikt sagt att abort är förbjudet? Och du har utsett dig till den objektiva tolkaren av guds ord, känns ödmjukt och bra. Om det finns en gud som vill alla väl så vill denne nog inte att det föds fler oönskade barn till världen. Det viktigaste vi kan göra för att skapa en bättre värld är, enligt mig, att se till att varenda barn som föds är önskat, älskat och tryggt så att de i sin tur kan bli trygga, toleranta och kärleksfulla vuxna. Att sätta barn som riskerar att fara illa, till världen gagnar ingen. Totalt historielöst inlägg som inte har någon insikt i vad abortförbud har gett för konsekvenser historiskt och ger ännu idag i länder där det är förbjudet.

 2. Sonja, det här var bland det bästa du har skrivit(av det jag läst).
  Inte förbud uppifrån, utan förändring innifrån
  genom Guds kärlek. Den kristendom jag identifierar mig med. Och genomtänkt och bra skrivet.
  Själv försöker jag att inte uttala mig om abort eftersom jag är man och vad jag än säger riskerar att komma ‘uppifrån'(patriarkat och så). Och för att jag aldrig behöver göra de svåra valen.
  Men jag vill ägna mitt liv åt att sprida kärleksbudskapet, att få människor att förstå, att veta, att Gud älskar dem. Och den väg till Gud jag vet är Jesus.
  Fortsätt skriva.

 3. Håller med denna:
  “I’m of the view that bodily autonomy trumps the right to life.
  We see this every single day. If someone gets in an accident, and donating blood could save them, do we go and force other people to have to donate blood against their will? Of course not.
  Nor do we do this with organ transplants, everyone’s right to their own body comes before other people’s right to life, even when it is CERTAIN that it would save someone else, we can’t go on forcing people to donate organs and blood.
  Even if you’re responsible for the accident, even if you did it on purpose, as a society we agree that we can’t force you to donate your own blood to save the person, even if it were a match.
  Pregnancy is an even less extreme case of this. Any woman’s right to their own body comes before anyone else’s right to life. The parameters are much more in favor of women. A full pregnancy carries an order of magnitude of more risk, complexity, inconvenience, and dedication than a simple blood donation. Comparing the two is downright silly. And there’s no certainty that it will in fact save the life.
  Therefore, a woman’s right to their own body comes before anyone else’s right to life, regardless of specifics. At least, in a world where women are entitled to the same rights as anyone else in the scenarios I presented above.”

  1. Jag tycker också att alla har rätt att bestämma om de vill göra abort eller inte. Men jag tycker att det är tråkigt om man gör det efter att bara ha hört att foster är slemklumpar av mänskligt dna och så vidare.
   Ska man göra abort så tycker jag att man ska få göra det efter att ha hört att det finns någon som känner deras foster som person redan, och som bryr sig oerhört om båda två och vill att båda ska ha liv. Har man hört det och ändå gör abort, så har man i alla fall fått avväga båda möjligheterna, och då kan man göra ett mer välunderbyggt val. Man har då också hört om vem som kan trösta och förlåta ifall man skulle må dåligt och känna skuld efteråt. Det tycker jag är viktigt.

   1. Äh fy fan Sonja, skämtar du? Följde dig för flera år sen på twitter, gillade dig som fan och så nu detta? Kvinnor ska få göra abort efter att ha hört att någon “känner deras foster som person och bryr sig”, varpå man _sedan_ ska stå fri att genomföra aborten men “kunskapen” att “någon älskar den ‘person’ jag bär på, den ska jag nu ta bort”. Hur skulle detta gå till tänker du? Ska du i egenskap av “fosterkännare” lalla omkring bland kvinnor på valfri abortklinik och ba: “btw, känner ditt foster -fantastisk människa, lycka till”?? FYI det finns personer som tröstar och stöttar de kvinnor som genomgått aborter, de kallas kuratorer och psykologer och de jobbar inom mödravården.

    1. Jag förstår inte vad du pratar om? Jag känner så klart inte nåns foster. Inte heller behöver jag hänga på nån abortklinik. Jag vill bara berätta hur och varför min syn ändrats och att jag verkligen tror på det här nu. Samhället har fel om foster, de är inte ‘personer’ de är små _personer_ på riktigt. Och det är jättebra att kuratorer finns (har själv träffat en en gång i tiden ) men de har inte makten att förlåta synder och inte heller kan de hela en på djupet. Jag vet att många ryggar inför begreppet “synd” och jag kan berätta att jag med gjorde det för ett tag sen. Men nu när jag fått mina synder förlåtna så kan jag inte annat än tro. Om du skulle vara intresserad skulle jag kunna berätta mer om ingående om det nån gång.

     1. Alltså jag parafraserade och delvis citerade det du själv svarat till kommentaren ovan. Att spela ovetande är en djävligt trist argumentationsstil.
      “Ska man göra abort så tycker jag att man ska få göra det efter att ha hört att det finns någon som känner deras foster som person redan, och som bryr sig oerhört/…/” sedan fortsätter du med

      “Har man hört det och ändå gör abort, så har man i alla fall fått avväga båda möjligheterna, och då kan man göra ett mer välunderbyggt val.”

      Och exakt hur skulle detta genomföras rent konkret, tänker du? Ska kvinnor som överväger abort skickas till någon kristen själavårdare _först_ och sedan “ta ställning”? Kom gärna med förslag, du som nu vet pga “blivit frälst” etc.
      ps. är det inte oerhört förmätet att utgå från att du förstår och kan förmedla guds ord/vilja ang något så djupt personligt som abort. Osäker på vad bibeln säger om det

     2. Jag spelade inte ovetande, jag förstod inte vad du menade. Har inte skrivit att det är jag som känner foster, utan att det är Gud som känner oss från det vi är foster. Och hur det genomförs konkret? Ja jag skriver om det på min blogg till exempel. Alltid är det ju nån som läser. Och klart att jag kan förmedla Guds ord. Vi kristna är ju tom kallade att göra just det. Det betyder inte att alla tolkar Guds ord och vilja korrekt, det är bland annat därför som det är så viktigt att folk upprättar en egen relation till Gud genom att ta till sig Jesus.

     3. Åh herre. Vet knappt vad jag ska börja men en ljusglimt i allt detta är väl att du nt tänker tvinga på ngn ditt fanatiska synsätt. Började läsa för att jag inte förstår hur abortmotsåndare och religiösa resonerar (ingen logik i min värld) för tänkte att då är det väl lika bra att försöka lära sig förstå just det. Kan ju nt säga att det blev bättre direkt tyvärr. *fortsätter leva ett “syndigt” liv och vara lycklig i det pga palla leva efter vad ngn skrev i en bok när ingen ändå kan garantera att det är sant.* Ifall det finns en gud får väl hen ha lite förståelse för att hen nt är bevisad och ta mig som jag är. Om allt det där med ovillkorslös kärlek nu stämde.

     4. Den enklaste förklaringen när det kommer till abort är väl att kristna ser foster som människor. Och människor dödar man inte.

      Jag tycker iaf att det är kul att du är intresserad av hur kristna tänker, även om min blogg nu inte hjälpte dig. Jag tycker att det är skitsvårt att försöka förmedla i text vad jag lärt mig… Om du är nyfiken på YHVH (alltså Bibelns Gud), vem han är, hur han tänker, osv, så sök honom, genom Jesus namn. Fråga honom det du undrar, och be honom uppenbara sig för dig om han är verklig (vilket han är, men då har du ju iaf vänt dig till honom).

      Jag trodde inte heller förrän jag fick se själv. Jag tror att det är rätt vanligt.

 4. Wow, du har satt ord på mina tankar! Och det du skriver i slutet, att Guds vilja ju är det bästa för oss, det upptäcker jag hela tiden när jag brottas med någonting – gör jag det jag innerst inne vet är rätt (eftersom Den Helige Ande guidar mig) så visar det sig alltid: “åh, var det detta som skulle hända?! Tack för att Du leder mig!!” Det är en SÅN stor glädje! Mycket större än att göra det som ofta är lättast. Det är underbart, väldigt inspirerande detta – tack!!

 5. Då du skriver om hur du tänker och tycker ang abort frågan OCH kan då INTE svara på mitt inlägg och dessutom tar bort det….. Hmmmm….. Vågar du INTE stå för vad du tror och tycker….??? Svara bara på om du tycker att det är Barna Mord om en kvinna väljer att göra abort efter att hon blivit Våldtagen..?? Eller är då det barnet en Gåva från Gud?

  Är själv uppvuxen i Pingskyrkan. Men ju mer åren gick och jag börja fråga sätta bibeln… (Det vart det inte så populärt.) Alla de frågor jag ställde och alla de svar jag fick hade jag alltid en mot fråga.

  Mvh Camilla D

 6. Av nyfikenhet: vad anser du om abort då det t ex finns uppenbar risk för mammans liv vid genomförd graviditet, eller då en kvinna blivit gravid genom våldtäkt, är ett barn själv etc?

  1. Abort är att ta ett människoliv oavsett omständighet. Men självklart finns det många svåra frågor på området som jag inte kan ge svar på. Jag är ju inte Gud. Därför är det så viktigt att bryr man sig om vad Gud tycker och vill, så frågar man honom.

 7. Om du läser Bibeln lite noggrannare skulle du upptäcka att Gud faktiskt är FÖR abort, om en kvinnans otrogenhet ska upptäckas det vill säga.

  Kan du inte göra i ordning en fin bild med den här texten för att lägga upp i ett inlägg: “But if you have gone astray while married to your husband and you have made yourself impure by having sexual relations with a man other than your husband’– here the priest is to put the woman under this curse – ‘may the Lord cause you to become a curse[d] among your people when he makes your womb miscarry and your abdomen swell. May this water that brings a curse enter your body so that your abdomen swells or your womb miscarries.’”

  Han älskar NÄSTAN alla foster.

  1. Vad har du nu grävt fram från google. I Svenska folkbibeln -98 är det att livmodern skrumpnar och magen som sväller. Har kollat KJV, ESV, (engelska versioner), NB och till och med Bibel 2000 men ingen av dem har den där märkliga texttolkningen. Ingenstans står det något om någon graviditet som avbryts. Vilken översattning valde du, och varför just den?

    1. Jag kollade min Bibel. Och när jag inte hittade där så tittade jag i andra översättningar. Och nej det betyder inte missfall. Att livmodern skrumpnar betyder troligen att hon blir infertil, för läser man slutet på stycket så står det att om hon är oskyldig, så kommer ingenting hända och hon kommer att kunna bli gravid. Det står ingenting om missfall i stycket.

     Självklart spelar översättningen roll. Och om du nu orkade kolla ditt valda stycke mot grundtexten, vad tror du att du skulle hitta?

     1. Din tolkning blir ändå irrelevant. Infertil är knappast en god Guds gärning, och om man tolkar Bibeln och Guds ord som du gör – att det är fakta att Gud skapade människan i hans avbild och att hans ord är lag – kommer de kvinnor som blir gravida genom otrohet fortfarande förlora barnet om livmodern skrumpnar. Din tolkning förklarar inte heller varför buken först sväller, vilket för mig tyder på att en graviditet föranleder missfallet.

      Infertilitet eller missfall, det här stycket tyder inte på att din Gud har mycket till övers för sin skapelse om han så hämndlystet och grymt tar ifrån en kvinna hennes livmoder eller foster. Att hon förblir infertil efter otrohetstestet negerar inte möjligheten att hon först var gravid. Varken enligt texten eller om man ska följa någon form av logik. (Jag vet att det är svårt när det kommer till religiösa texter.)

      Vidare är det intressant att det här är endast en lag som går applicera på en fru som har varit otrogen mot sin make – som hon är underordnad – men inte om rollerna var ombytta. Och att mannen kvinnan är otrogen med går utan skuld. Men inte kvinnan, hon är för evigt infertil och en skam i Guds ögon.

      Vad är egentligen grundtexten när det kommer till Bibeln? Jag skulle verkligen uppmana dig att studera Bibeln med lite mer kritiska ögon, för den uppstod aldrig som en helhet. Det finns ingen ursprunglig text. Det finns en samling texter som har satts ihop till en skrift utifrån olika agendor under olika epoker, och det finns olika översättningar av samma anledningar. Så min poäng är att din valda översättning är lika giltig eller ogiltig som min.

      Bibeln kommer alltid att vara en kvinnofientlig text för den skrevs och redigerades av kvinnohatande män – har du lagt märke till än att den senare skapelseberättelsen där Eva skapas av Adams revben har lagts till efter skapelseberättelsen där kvinnan och mannen skapas jämbördigt i Guds avbild? – och ska inte komma någonstans i närheten av dagens kvinnas kropp och liv.

     2. Buken sväller när kvinnan dricker bittert vatten och hon är skyldig till otrohet. Det står tydligt och klart i texten.

      Vill du så gärna att texten ska handla om missfall att du utöver att spekulera väldigt löst kring det som faktiskt står, även går så långt att du säger att det inte finns någon grundtext – alltså text som översättningarna utgått från? Självklart finns det det, alldeles oavsett vad man tycker om ihopsättandet av de olika bibelböckerna. Det stycke som du har presenterat innehåller en översättning som inte stämmer med orden som använts i grundtexten, alltså den text översättningen utgått från. Du kan kolla upp det själv.

      Om du syftar på myten om Lilith, vilket är en historia som jag har rätt god koll på, så är det just en myt.

      Jag är ledsen, men jag tänker inte lägga mer tid på den här tråden. Det är tydligt för mig att du anser att Gud är ond och att han är för missfall och kvinnoförtryck, och att det är därför han gav instruktionerna som texten anger. När jag läser texten ser jag det dock snarare som ett sätt för Gud att låta kvinnan slippa en svartsjuk karl som vare sig har bevis eller vittnen.

      Jag tackar för diskussionen och för ev. framtida kommentarer skulle jag vilja tala om för dig att du har ett ganska nedlåtande sätt att lägga fram dina tankar, och jag vill helst ha en schysst nivå på min blogg. Jag sätter punkt här.

 8. Du har läst “grundtexten” på svenska, eller hur? Därav min poäng. Om du aldrig har hållit på med översättningar tidigare så kanske du inte vet det här men ett ords ursprungliga betydelse kan försvinna för att tidens översättare har haft för avsikt att vinkla budskapet, så om du inte tillbringar några år med att förstå grundtexten utifrån det språk den ursprungligen var skriven på har du inte mycket belägg för att hävda att din valda översättning är mer valid än min. Men som jag skrev är det irrelevant. DU hänvisade till Guds vilja när det kommer till att diskutera abort. Och Guds vilja är allt annat än ren enligt stycket ovan. Han är villig att ta ifrån en kvinna hennes livmoder som straff för att hon har brutit mot könskontraktet, i.e. att hon är mannens ägodel.

  Läs den här en gång till, jag ber dig! (No pun intended.) “När jag läser texten ser jag det dock snarare som ett sätt för Gud att låta kvinnan slippa en svartsjuk karl som vare sig har bevis eller vittnen.” Så de kvinnor som har varit otrogna förtjänar det?

  Och nej, jag menar inte Lilith. Jag menar Skapelseberättelsen, som tydligt visar på två olika versioner, en äldre där mannen och kvinnan är jämbördiga avbilder och en, mycket senare, där kvinnan är skapade genom mannen.

  Jag har för övrig inte ett nedlåtande sätt att föra mig, men jag är hård. Du har valt att pusha en kristen agenda på Sveriges kvinnor och deras aborträtt – du får ta kritiken som kommer, som en vuxen människa. Att du inte kan bemöta min kritik bekräftar endast mina fördomar om nyfrälsta personer som du: du har inget genuint intresse att säga dig in i vad du så helhjärtat anammar och på grund av den bristen av kritik tar du dig rätten att hävda dig över andra.

  Jag är inte en sådan som backar bara för att jag får mothugg – jag väljer att bemöta istället för att sätta punkt – så om du vill fortsätta debattera detta är jag game.

  1. När jag skriver grundtexten så menar jag så klart grundtexten, och den är på hebreiska.

   Att synda ger konsekvenser i Bibeln. Gud är väldigt konsekvent med detta och det gäller både kvinnor och män. Lagen var mycket svår, ja faktiskt omöjlig att följa till punkt och pricka. Det är en ganska stor poäng som Jesus gör i Bibeln.

   Gud är god och hans vilja är ren. Men sen kan man välja att tro det, eller inte tro på det. Att vända sig till honom, eller vända sig från honom. Hur man gör är upp till var och en.

   Det finns bara en skapelseberättelse i Bibeln/Toran. Men berätta gärna vad det är som du syftar på.

   Hur hävdar jag mig över andra?

 9. Jag tar det konstaterandet som ett nej, du har inte läst grundtexten på originalspråket.

  Vare sig lagen är genomförbar eller inte är ointressant – klart som fan att en dryck som gör att en gravid kvinnas mage sväller och att hennes livmoder skrumpnar inte fungerar i praktiken. Men du hävdade att Gud är god och att han känner och älskar alla människor, även foster. Stycket ovan visar att han inte bryr så himla mycket om barn som blivit till genom otrohet, så att använda Guds kärlek inför alla hans barn som argument emot abort håller inte.

  Angående Skapelseberättelsen: 1 kap. 27. “Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade henne, till man och kvinna skapade han dem.” Men i 2 kap. 22-23 låter det helt plötsligt lite annorlunda: “Och HERREN Gud byggde en kvinna av revbenet som han hade tagit av mannen, och förde henne fram till mannen. Då sade mannen: ‘Ja, denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta maninna, ty av man är hon tagen.'” Intressant, va, hur kvinnan helt plötsligt blev underställd mannen?

  Du hävdar dig över andra genom att förkasta Sveriges lagstiftning, som bygger på en verklighet som är accepterad av de allra flesta, för att den går emot din religiösa tro, som du eller någon annan fortfarande inte har bevisat är sann. Du skriver: “Men det betyder inte att det är sunt, sant, gott eller rätt. Gud lär oss att foster är små personer även om vi inte kan se den personen just för tillfället.” Och här vill ju jag flika in, återigen, att foster som blivit till genom otrohet INTE är “små personer”. De bryr sig inte Gud om. Vidare: “Det är lätt att tänka att eftersom man inte tror på Gud så kan man själv bestämma vad som är sant utifrån sin egna åsikt och utifrån tidsandans ständigt rörliga skiften och nycker. Men det där är en ganska gammal lögn.” Du ställer din TRO över majoritetens VERKLIGHET.

  Du får vara hur mycket emot abort du vill – precis som jag får vara extremt mycket emot organiserad religion – men när du börjar påstå att du har funnit den enda, sanna vägen att gå, som går rakt emot majoriteten av kvinnors välbefinnande och vår lagstiftning, då lägger jag mig i. Då handlar det inte längre om dig.

  1. Men va? Först kollade jag min Bibel, och sedan svenska och engelska översättningar. När de inte stämde överens med din version kollade jag upp vilka ord det var i grundtexten och den översättningen du kom med översätter inte orden rätt. Sådant är ganska lätt att kontrollera, utan att man för den sakens skull ska kunna hebreiska.

   Det där är inte två skapelseberättelser, det där är samma skapelseberättelse berättad två gånger, varav den andra är mer detaljerad. Mannen är skapad till Guds avbild, och kvinnan är skapad av samma kött som mannen. Vi är alltså båda skapade till Guds avbild, och vi är båda av samma kött. Och detta återkommer ofta i Bibeln, hur hustru och make är ett kött. Att kvinnan skulle vara mannens “ägodel” är helt fel.

   Jag “förkastar” inte svensk lagstiftning, jag skriver att foster är små människoliv och att abort är något fruktansvärt. Jag vädjar till en annan syn på ofödda foster och jag uppmuntrar till att folk själva ska söka Gud, men inte nånstans skriver jag att jag tänker hindra kvinnor från att göra abort.

   Och ja, jag säger att Jesus är den enda sanna och rätta vägen att gå. Där rubbar jag mig inte en millimeter. Jag förstår att det är provocerande, men du får ju faktiskt göra precis hur du vill. Välj att tro, välj att inte tro. Välj Gud, välj inte Gud. Välj abort, välj inte abort. Jag hindrar dig inte.

   1. Du väljer att inte förstå mig märker jag. När man översätter texter krävs det en förståelse för kontexten och kontexten kan ibland förstås lite annorlunda, översättning till översättning, så helt plötsligt ändras ord och mening. Att du tar din översättning för givet är löjeväckande för mig. Jag påstår inte att översättningen jag valde är den sanna – enkelspårighet är din grej – jag försöker bara få dig att förstå hur viktigt det är att läsa en text kritiskt.

    Som jag redan skrev bryr jag mig inte vad du tycker personligen. Du är fri att dyrka Gud och forma ditt eget liv efter hans ord. Men när du dyker upp i olika kommentarsfält, som både rör dig och inte, för att pusha din religiösa agenda har det blivit opinionsbildning och är av allmänt intresse.

    Jag medger att förkasta inte var det bästa ordvalet – kanske underminera eller ifrågasätta är bättre? Ärligt talat har jag svårt att förstå ditt resonemang. Du inser att förbud mot abort är verkslöst, men din lösning (eller vad man ska kalla det) är att kvinnor ska ta till sig Gud och känna hans kärlek för fostret (om det inte blivit till genom otrohet) och henne själv. Det går liksom inte ihop. Majoriteten i det här landet kommer inte ta till sig Gud och Jesus, för när människor är fria att utveckla sin egen individualitet väljer de inte en kollektiv identitet. Så hur är Gud relevant i praktiken?

    Om när Eva blir till av Adams revben bara är en mer detaljerad beskrivning av vad som föregick, när kvinnan och mannen blir jämbördiga avbilder, är det ju synd att kvinnan drog det kortare strået, eftersom det har hängt med oss i tusentals år. Jag tror att på grund av din nyfrälsta blindhet kan du inte riktigt ta in vad som står i den andra versionen som, om jag inte missminner mig, lades till ungefär tvåhundra år efter första. ”Då sade mannen: ’Ja, denna är nu ben av mina ben och kött av mitt kött. Hon skall heta maninna, ty av man är hon tagen.’” Här etableras en enkel hierarki, som till och med du borde kunna förstå: 1) Gud, 2) Mannen, 3) Kvinnan. Kvinnan är inte längre som i den första versionen skapad av Gud på samma sätt som mannen är. Hon är skapad genom mannen. Det står så uttryckligen i det avsnittet.

    Och att hitta exempel på misogyni är enkelt! Mycket härleder faktiskt från ovan nämnda hierarki. ”11. Kvinnan bör i stillhet låta sig undervisas och därvid helt underordna sig. 12. Däremot kan jag icke tillstädja en kvinna att själv uppträda såsom lärare, ej heller att råda över sin man; fastmer må hon leva i stillhet. 13. Adam blev ju först skapad och sedan Eva.”

    Tidig kristen tradition visade faktiskt en viss öppenhet gentemot kvinnor. Inom vissa riktningar var kvinnor till och med profeter, apostlar och lärare. Dock var detta något ortodoxa kristna motsatte sig rätt aggressivt. Kyrkans ledare vägrade tillåta att ett kvinnligt intresse i kristendomen ta sådan form som de vid den är tiden tog, så runt år 200 stödde majoriteten av de kristna samfunden att Timotheosbrevet som citatet ovan kommer ifrån skulle bli kanon, vilket var ett politiskt drag för att tysta den kristna feminismen. Än idag förbjuder Påven kvinnor att bli präster på grund av ett påstått förbud från ”Gud”. Du förstår att jag sätter Gud inom citationstecken eftersom det inte var Guds utan mäns ord?

    Gud skapades av primitiva, kvinnohatande män för att de ville sätta sig själva i den maktsits som deras skapelse besatt, och ett effektivt sätt att eliminera halva jordens befolkning som utmanare för den här maktpositionen var att förtrycka ett helt kön. Du vill ersätta (återigen: inte helt på det klara med vad du vill göra i praktiken eftersom din logik är väldigt luddig) aborträtten – som tillsammans med preventivmedel har varit viktiga komponenter i kvinnans frigörelse – med en lära som grundar sig i den värsta misogynin världen någonsin skådat: att kvinnan tillhör mannen och mannen är Guds avbild. Ja, det provocerar mig.

    Om du verkligen vill minska antalet abort som görs i Sverige varje år – ett antal som inte ens är hög – påverka killar och män att ta lika stort ansvar för preventivmedel som tjejer och kvinnor gör, istället för att försöka nå ut till kvinnor med Guds ord. Att försöka påverka opinionen i abortfrågan till att kvinnan ska ta till sig en kvinnohatande Gud är en återvändsgränd.

    1. Japp, jag är så öppen som jag bara kan med vad jag tror. Jag vill berätta om Jesus, hur man tar emot honom, och så berättar jag gärna hur han har ändrat min syn på världen, livet och andra människor. Jag är väldigt glad över att ha fått förstå att foster är värdefulla liv, och att ingen människas situation är hopplös, oavsett vad de gjort eller varit i sina liv. Alla, vuxna som barn, är älskade, efterlängtade och välkomna.

     Visst, alla kommer inte att ta emot honom, men det är ett budskap värt att dela oavsett.

     Du förkastar och tycker att det jag säger är löja. Du vill inte ha Gud, Bibeln tycker du är idiotisk och du tycker att mitt omdöme är oerhört dåligt. Bra så.

     1. Du kan verkligen inte svara på min kritik utan att ENBART hänvisa till kärleken du känner för Gud, det vill säga utan att hänvisa till en verklighet vi inte är överens om. Det är retoriskt och intellektuellt svagt.

      Jag har liksom bemött din bristande logik – eller mer passande: fullständiga avsaknad av logik – genom att använda Kristendomen och Bibeln som utgångspunkt, din hemmaplan, och trots detta kan du varken sakligt eller kunnigt slå emot de argument jag lägger fram för att Bibeln är kvinnofientlig propaganda skriven av män. Vilket är min kritik mot sådana som du: ni vet inte vad ni snackar om samtidigt som ni försöker tvinga på er vaneföreställning på andra människor.

      Men kul att höra att din kära Bibel tycker att jag är idiotisk – jag tycker detsamma om den.

     2. Jag beskriver det jag varit med om på mitt sätt och på de sätt jag kan, och jag har svarat dig efter bästa ork och förmåga.

      Jag har personlig erfarenhet av att ta emot Jesus och möta Gud. Jag lever med honom varje dag. Han är HÄR. Men det här kan jag inte “bevisa” för någon. Jag kan bara visa det genom mitt liv och så kan jag berätta om det, vilket jag gör efter bästa förmåga.

      När jag läser Bibeln ser jag hans godhet skina igenom. Jag tolkar inte Bibeln alls som du gör, och drar inte alls samma slutsatser som du gör av det som står.

      Du kommer med massor av påståenden och jag förstår att du vill ha svar, men jag känner att jag har sagt mitt. Du får tro det du tror. Tror du att dina påståenden är sanna, så får du väl tro det. Det är inte mitt ansvar att du blir frälst.

      Och jag måste säga att du missförstod, jag menade just att du tycker att Bibeln är idiotisk. Jag skulle aldrig kalla dig för idiotisk. Inte om jag har mig själv kär iaf. Särskilt inte med Bibeln som vapen. Det vore fett fel.

 10. Det är lustigt att du känner att du måste få sista ordet och låser vår tråd när du inte är intresserad att ge mig svar som rör det jag tar upp som relaterar direkt till det du hävdar. Istället kommer du dragandes med dina personliga erfarenheter om Gud och hans påstådda kärlek som du inte håller separat från andra kvinnors kroppar – det här tåls att sägas flera gånger om: du bedriver opinionsbildning, vare sig du erkänner det eller inte.

  Och det är inte hur jag tolkar Bibeln – det är hur teologer och professorer har läst och förstått Bibeln utifrån det sociopolitiska klimatet under givna tidpunkter som jag har tagit del av i mina egna studier. Visst, mina egna åsikter spelar in – det är omöjligt att komma undan – men de är, till skillnad från dina känslor, baserade i dokumenterad fakta.

  Jag antar att ditt syftningsfel bara var en freudiansk felskrivning då (lägg märke till att du skriver “Bibeln tycker” och “du tycker” efter varandra, och därmed låter Bibeln var ett subjekt precis som du låter mig vara det, det vill säga: du gör ingen skillnad på satserna).

  Du har bestämt dig för att nå ut till människor med ditt budskap – om du känner dig frustrerad för att du inte kan bemöta min kritik beror det antagligen på att din övertygelse är ytlig. Det kommer du aldrig kunna komma undan.

  1. Japp, mina erfarenheter av Gud är precis vad jag kommer dragandes med. Det är honom jag stöttar mig på, inte hur teologer och professorer har läst och förstått Bibeln utifrån sociopolitiska klimat.

   Jag stöttar mig på något som inte går att se och som inte går att bevisa. Och jag hävdar dessutom att det är enda sanningen. Jag förstår att det är provocerande.

   Du får gärna avsluta diskussionen, men jag drar mig ur nu. Jag känner att jag är klar för denna gång.

   1. “Jag stöttar mig på något som inte går att se och som inte går att bevisa och detta något bör stå istället för abortlagen. Men när jag möter kritik mot min övertygelse kan jag inte försvara den. Men det spelar ingen roll för Gud älskar mig i alla fall.” – Sonja Abrahamsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *