Betraktelser · Bibelcitat · Bibeln · Bilder · Illustrationer · Jesus · Kristendom · Kristna

Att vara ett får – bra eller dåligt?

Innan jag blev kristen älskade jag att läsa olika konspirationsteorier (läser ibland fortfarande även om intresset svalnat rejält). Jag antar att intresset för det hade med min hunger efter sanningen att göra. Fast jag fann den inte där, trots att konspirations-idkarna internt gärna kallar sig för “the truth-movement”, hehe.

Hur som helst så var det väldigt mycket snack om får bland konspirationsteoretikerna. Att människor i allmänhet är som dumma får som går dit ledarna för dem och som godtroget går på allting som sägs och visas i media.

får konspirationsteorier
Här ser vi en person med en sk Anonymous-mask. Anonymous och deras svans har alltid creeped me out. 

Att vara ett får är sämst enligt konspirationsteoretiker. Fåren lever i lögn och det finns inget menlösare och hjärndödare än att vara ett får. De som läser/skriver konspirationsteorierna däremot är “upplysta” om vad de kallar för “sanningen” (“upplysningen” går ut på att de anar att nåt inte stämmer, typ nästan som att det finns nån gömd makt som älskar att stjäla, mörda och förstöra eller nåt), så enligt dem själva är de minsann inga får.

Vad de är istället för får framkommer dock aldrig ordentligt. Är de bönder? Är de getter? Är de får som har flyttat från farmen för att börja på komvux i stan? Ingen vet.

Men jag har i alla fall lagt märke till nu sen jag började läsa Bibeln (weee!) att Gud också väldigt ofta talar om människor som får. Men skillnaden mellan honom och konspirationsteoretiker är att han inte talar om fåren på ett nedlåtande och föraktfullt sätt. Nej Gud talar kärleksfullt om oss och han beskriver oss som sina förlorade får. Han talar om oss som skingrade och vilsna och som oförmögna att hitta rätt själva.

Och det är just på grund av detta som han har sänt oss den goda herden. Och den goda herden – det är alltså Jesus (om nu någon inte förstod det).

förlorade får

(Mer lästips: Joh 10)

Maktinnehavare av denna värld har Gud inte mycket till övers för när det kommer till att leda fåren. Han kallar dem för till exempel slumrande och stumma hundar och han är inte nöjd. Rent ut sagt gör de honom skitarg med sin slappa vårdslöshet och egoism. (Lästips 1. Jer 23:1-4) (Lästips 2. Jes 56:11).

Så istället för att förakta fåren som luras, skingras och skadas – så HATAR Gud krafterna som ligger bakom det. Han har en plan för att förgöra dessa krafter för alltid (han berättar rätt mycket om detta genom hela Bibeln) men fram tills de är borta helt så är vi skyddade bara så länge vi håller oss till den goda herden och går där han går och följer hans röst. Ni vet, så länge vi gör typiska får-med-sin-goda-herde-grejer.

Och jag måste säga att jag älskar denna analogi. Jag älskar hur får, som står för något svagt och lågt stående i världen, är något fint, efterlängtat och högt älskat hos Gud.

jesus herde

Förr ville jag helst inte vara ett får. Nu älskar jag att vara ett. Men det är enbart Jesus förtjänst. Utan honom så är det utan tvivel helt värdelöst att vara ett får. Man är ju så fruktansvärt utsatt. Så jag förstår verkligen att man utan honom kan känna ett trängande behov av att vilja distansera sig och vara “större och bättre än ett får”. 

Jag menar: hur kul är det att vara ett får som inte vet vart det hör hemma? Hur kul är det att vara ett får och slungas hit och dit mellan diverse värdelösa “herdar” som är lika förvirrade som en själv (Matt 15:14)? Hur värdelöst är det inte att försöka bli nåt “mer” än ett får, när man helt uppenbart är ett får? Nä precis, det är inget skoj. Det är en röra. Men att vara ett får hos den goda herden däremot… det är stabilt.

svenskapsalm23

Bön att be under tacksägelse:

Tack Gud för att du inte är en konspirationsteoretiker.

Annan bön som man kan be: 

Tack Jesus för att du är min herde.

(och är han inte din herde men du vill att han ska vara det så kan du ju alltid be om det)

LÄSTIPS FRÅN LÄSARE: Den här enkla serien av en serietecknare som kallar sig själv Adam4D.

8 thoughts on “Att vara ett får – bra eller dåligt?

 1. Tack för fin text Sonja.

  Jag finner att när man sätter sitt hopp till allt annat än Herren Jesus, så är man som ett får som vill vara en björn eller något. Man kan inte se hur fattig man egentligen är och man vägrar att acceptera hjälp för man behöver minsann ingen. Och i sin arrogans och dårskap så går man efter vargar i fårakläder. Det är det som är så sorgligt. De förlorade fåren vet inte ens vad de är för något. Inte heller den katastrof de går till…

  Guds ord är djupt och han använder alltid liknelser som är mycket exakta. Att vara en bra fåraherde även i vår värld så att säga, kan jag tänka mig kräver ett hjärta som verkligen bryr sig om djuren.

  Jag tror vi lever i en tid då det reser sig många falska herdar och det är en tid då många söker efter något de inte riktigt vet vad det är. Frid, lycka, glädje, kärlek, sanning, men allt detta utgår från den sanna källan som är Gud. Många sätter tyvärr sitt hopp till de som bara tjänar egen mage. Det slutar i katastrof. För båda parter.

  Jag följde själv den så kallade “truth-movement” och nu finner jag att alla som inte än hittat sanningen i Jesus dras mer och mer mot det som dem själva från början var emot.

  Ta ,till exempel, Alex Jones som nu stenhårt driver sina “följare” till Trump. Vad hände med två sidor av samma mynt helt plötsligt? Frukterna börjar visa sig.

  Det står ju i Ordet att människor i sista tiden ska bli rådlösa. Och så är man ju som förlorat får, helt hjälplös. Men den som tror ska inte vara rådlös!

  “Tecken skall visa sig i solen, i månen och i stjärnorna, och på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån. Människor skall ge upp andan av skräck, i väntan på det som skall komma över världen. Ty himlens krafter skall skakas. Då skall man se Människosonen komma i ett moln med stor makt och härlighet. Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning.” – Lukas 21:25-28

 2. Hm.. Jag spekulerar nu bara, men min tolkning av “får”/”sheep” i konspirations-sammanhang är väl att fel “Herde” leder folket, dvs inte Gud utan mer ondskefulla krafter än så.
  Jag är inte kristen själv, men de som är kristna “på riktigt” verkar inte vara lika lättledda av andra krafter har jag märkt.

  Men du skriver bra, och även fall jag är ovan vid läsa kristna texter så verkar du komma fram till sak som jag skrivit här tror jag.
  Peace!

 3. Hej Sonja! Jag har hängt med på din blogg ett par månader och faktiskt själv nyligen blivit kristen. Hur gött, liksom?! 🙂 Hur som helst, vad jag ville säga var det att den här bloggposten var verkligen toppenbra. Härligt! Keep it up 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *