Betraktelser · Bilder · Kyrkoliv

Det excentriska modet i Svenska Kyrkan

Nånstans i bakhuvudet visste jag väl om det här redan men häromdan när jag läste den här artikeln så slog det mig att det finns människor inom Svenska Kyrkan som bär spektakulära hattar och spiror av guld och silver (och kanske tenn?).

Men inte för att det är deras fritidshobby som lajvare utan för att det är en del av deras  ämbetskläder (spirorna kallas för kräklor och de ska symbolisera herdestavar).

Ibland tycker jag att det kan bli så himla tydligt att Svenska Kyrkan är ett samfund som har funnits i flera hundra år och att de har haft en del tid till att bygga upp interna uttryck och symbolspråk som säkert kan se självklara ut för de indoktrinerade men som är mer eller mindre obegripliga för till exempel jag själv.

Jag vet inte vad de som varit med i svängen ett tag ser när de ser biskoparna, men för mig som är ny i sammanhanget ser det lite ut som ett gäng excentriker som är på väg till en ovanligt påkostad svensexa på nån avsides herrgård.

En del av de där kräklorna till exempel som ska symbolisera herdestavar, och på sätt och vis påminna oss om Jesus och hur enkel han var, verkar ha spårat ur lite?

Som tröst så verkar det i alla fall som att biskoparna oftast bär en lite mer dämpad klädsel för kanske allas bekvämlighets skull.  Vanligast verkar vara (jag googlade) en lila skjorta och en vanlig prästkrage på det.

Elton John in 1977

Och här har vi en bild på Sir Elton John.

Vill bara tillägga att jag själv går till en Svenska Kyrkan-kyrka (Kastala, kom gärna dit) och även om en del grejer är lite tillkrånglade så fattar jag det mesta trots allt. Men ändå.

0 thoughts on “Det excentriska modet i Svenska Kyrkan

  1. Fnissar glatt o håller helt med dig!
    Jag kan säga att jag, särskilt med åren, får svårare o svårare för allt “guld o glitter” i en del kyrkor. Visst, jag veeeet att det är för att ära Gud med det finaste/dyrbaraste vi har men det känns ändå lite konstigt…. Här ska vi värna om de fattiga o medellösa, hjälpa “änkor o faderlösa barn” o.s.v. o så mer el mindre stoltserar kyrkan med dessa rikedomar…. Det är en del ambivalens i det, milt sagt.
    (Har du sett 3e, tror jag det är, Indiana Jones-filmen? Den där Sean Connery är med. De söker efter den heliga Graalen. Finner den också o slutscenerna är väldigt talande 😉 Har du inte sett ska jag gärna förklara varför senare!)

    1. Nej jag har inte sett den men ja, det känns väldigt konstigt. Det är som att dessa personer har krönts till nån slags kungligheter, ja, jag fattar inte. Och det finns ju liksom ingenting i Bibeln som säger att man ska kröna vissa till särskilda präster, ge dom guldspiror och spektakulära hattar? Okej i gamla testamentet kanske men så uppfattar jag inte alls kyrkan efter Kristus. Detta är mycket förvirrande faktiskt. Samtidigt gillar jag ju min lilla kyrka men ibland när det kommer till såna här konstigheter så kan jag undra vad jag hamnat i lite grann.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *