Bilder · Kyrkoliv · Musik · Vardag

Dagens predikan: lovsång

pingst kungälv

Idag valde jag att gå till Pingstkyrkan i Kungälv. Det var ett tag sen jag var där nu och jag kände att idag passade bra.

Den som predikade var Simon Skogsström, ämnet var lovsång och han valde att fokusera på varför vi lovsjunger.

Och det tycker jag att han gjorde bra.  Ni kan höra predikan här om ni vill (micken tycktes krångla lite men förhoppningsvis påverkar det inte lyssningen allt för mycket).

Min take på hela lovsångsgrejen är att så länge lovsången inte svävar ut att tillbe något annat eller försätter tillbejdarna i nån form av trans (med till exempel överdrivet blinkande lampor, stark bas med rytmisk dans som gör att man tappar omvärldsuppfattningen, ja ni fattar kanske), så är det bra.

För kristendomen tänker jag är nykter och är man inte nykter, alltså vid sitt sinnes fulla bruk, så har man svävat ut till nåt som är dåligt. 

Så tänker jag.

Ha en fin söndag!

15 thoughts on “Dagens predikan: lovsång

 1. Hej Sonja!
  Du har en fin blogg. Jag tycker att du skriver klokt och fint för att vara så ung i tron. Jag ser att du ser dig runt bland olika församlingar. Du har förstås inte hört talas om mitt samfund: Lutherska Bekännelsekyrkan. Vi har en hemsida här: http://www.bekannelse.se/
  Vi är ett litet samfund och har dubbelarbetande präster och inte ens präster i alla våra församlingar. Den 24:e April kommer jag att predika i Göteborg. http://www.bekannelse.se/forsamlingar/goteborg/ Vågar du komma dit?
  Här är en predikan:
  https://vimeo.com/117736197
  Här finns fler:
  https://vimeo.com/lbk/videos

  Ha ett underbart liv. Fortsätt vandra med Jesus!

 2. Väldigt sant det där, så länge man är vid sina sinnen 🙂 kristendomen handlar inte om något trans, som hinduismen eller new age, varit där gjort det 😛 stor skillnad men var lite svårt för mig lära i början och var rädd för att göra fel men Jesus kan stänga alla dörrar till det som inte är av honom om man bara ber honom och ber om förlåtelse.

  1. Tror inte man ska fokusera på hur länge någon varit kristen eller ej, jag tror all vishet vi har är given oss av Gud. Jag tror det som är av stort värde är trofasthet.

   Jag tror också det är vanligt idag att man blandar ihop lovprisning (praise) och tillbedjan (worship). Men jag är ingen expert på ämnet.

 3. Bra tänkt, det där med nykterheten, men jag tänker att lärjungarna blev ju påverkade när helig Ande föll på pingstdagen, såpass att folket trodde att de var på snean. Apostlagärningarna 2:13. Tänkvärt, även detta.

  1. Det finns dock orena andar i Guds hus idag, hur mycket jag än inte vill säga det. Man kan bli påverkad av dessa. Det är upp till var och en av oss att väga det mot Guds ord. Rörelser så som Hillsong har konserter som påminner om techno/trans konserter som inte är kompatibla med Bibeln. Sedan har du allt med kundalini och “drunk in the spirit” och allt vad det heter. Många söker efter upplevelser idag snarare än Gud, och jag tror Gud tillåter detta i Guds hus på grund av detta. Det är en form av dom, och domen måste börja i Guds hus (1 Peter 4:17).

 4. Här har du en som verkligen inte velat tappa kontrollen på något vis, och det är väl inte att eftersträva heller. Menar bara att Gud vill röra oss på många olika sätt, inte kanske att vi ska krypa runt och skälla som hundar, inte heller att man ska eftersträva lyckorus, utan bara låta Jesus fylla oss med översvallande glädje som finns i Honom, och att det kanske yttrar sig på ett lite osvenskt sätt. Jag vet dock att man måste vara väldigt försiktig och lyhörd för Hans röst. Finns mycket annat som pockar på som är väldigt subtilt och t o m likt Honom. Vi får be Honom om sinnets förnyelse som det står om i Romarbrevet 12:2, så att vi kan förstå skillnaden mellan Hans vilja och inte.

  1. På pingsten uppfylldes lärjungarna av Anden och så började de tala i tungor. En del människor trodde då att lärjungarna hade snedfylla, men så var det ju inte.
   Såvitt jag tolkar det så var lärjungarna fullt nyktra för de hade vare sig förlorat förståndet eller kontakten med sina sinnen, och Petrus som genast uppfattade vad folk runt omkring sa kunde utan problem resa sig upp och förklara vad som hände på ett väldigt pedagogiskt och bra sätt.

   Jag tänker att skillnaden är att anden uppfyller medan typ transtillstånd och fylla snarare tar över.

 5. Du har helt rätt Sonja! Den Helige Ande står alltid ihop med nykterhet och vaksamhet, klarsyn och sådant i Bibeln. Andlig berusning står alltid ihop med det som är andligt orent och ockult.
  Att lärjungarna skulle ha bettet sig som berusade på Pingsten är helt fel. Det är en del kristna som felaktigt påstår något som inte står. Lärjungarna började tala språk som de inte hade lärt sig och “förkunnade Guds väldiga gärningar”, står det. Det var orsaken till att en del skämtade och sa att de hade druckit.
  (Jättefint att läsa om din frälsning! Fick det nyss på mail från en kompis)

 6. Ursäkta om min fråga är dum, men jag undrar om ni då anser att “vanlig” musik inte är okej att lyssna på som kristen? För alla kristna jag känner lyssnar på vanlig musik och en lyssnar mycket på trance.

  1. Jag säger dels som Paulus “Allt är tillåtet — men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet — men allt bygger inte upp” (1 Kor 1:23)
   och som Jesus Christ himself: “‘Förstår ni inte att inget av det som kommer in i en människa utifrån kan göra henne oren? Ty det går inte in i hjärtat utan i magen och kommer sedan ut på avträdet’ Därmed förklarade han all föda ren. Men han sade: ‘Det som kommer ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, ur människornas hjärtan, kommer de onda tankarna, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, själviskhet, ondska, bedrägeri, liderlighet, avund, förtal, högmod, förblindelse'”. ( Mark 7:18-23)

   Så alltså: ja. Det är okej för kristna att lyssna på ickekristen (profan har jag fått lära mig att det heter) musik. Det är förmodligen inte nyttigt och bygger högst sannolikt inte upp, men det är inte nån fara om det inte förändrar våra hjärtan så att vi börjar ta åt oss av osunda värderingar och bete oss som arslen.

 7. Känner att jag måste avsluta mitt kommenterande om detta ämne med en förklaring av vad jag menat; jag förespråkar inte på något vis “fylla i Jesus”. Tvärtom. Allt som är sant, riktigt och sunt finns i Honom.
  Jag tror inte heller att de första lärjungarna på något vis föll i trans eller tappade all vett och sans. Det kanske uppfattades så utifrån eftersom de sade:”De har druckit sig fulla på sött vin.”Eller så ville de bara vara dumma. I don’t know. Hursomhelst så vill jag inte på något vis förespråka sanslöshet eller dumhet. Med detta sagt vill jag önska er alla en trevlig måndag och lycka till, Sonja, i din fortsatta gärning.

 8. Sonja du skrev ju någon annan gång att du inte tror att Jesus förväntar sig något av oss som inte känns bra för oss – att han vill möta oss efter våra förutsättningar. Och jag tror nog att våra möten med Jesus pga det kan se väldigt olika ut, för vi är olika. Det som händer i oss är ju bara mänskliga REAKTIONER på att Gud rör vid oss, och det måste kunna se olika ut. Tänk hur folk beter sig på en fotbollsmatch endast pga entusiasm över sitt lag. Vi måste väl också få gå lite bananas för att vi är förälskade i vår Gud!? Jag håller absolut med om att saker kan bli fel och orena och konstiga, men samtidigt tycker jag inte att vi kan bestämma för mycket vad som är okej eller inte – det är ju människor som möter Gud på ett djupt själsligt, känslomässigt och andligt plan, ibland blir det “onyktert”, och till viss del kan det bero på sådant som vilken personlighet vi har.

  1. De är klart att det ser olika ut. Jag har en känsla av att du har missförstått vad jag menar med onykter.
   Onykter menar jag är att förlora kontakten med förståndet och omdömet.

   Man kan dansa, hoppa, krama främlingar och göra massor av saker utan att för den sakens skull vara minsta onykter. Som Mia skrev så betedde sig ju apostlarna minst sagt lite märkligt för utomstående där på pingsten men det som hände var ändå väldigt långt ifrån fylla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *