Bibeln · Bilder · Böcker · Illustrationer · Jesus · Kristendom · Kyrkoliv · Stor Konst

Den skenheliga Romersk-katolska kyrkan

Håller just nu på att läsa denna bok

Den gavs ut första gången 1886 och är skriven av Charles Chiniquy, en person som rörde sig väldigt länge som präst i Romersk-katolska kyrkan. Det är hemsk läsning. Ibland undrar jag varför jag läser den.

Boken är som sagt utgiven 1886, och vem vet hur mycket som har förändrats sen dess, men många av deras fel har de onekligen tagit med sig till nutid.

Köpte katolsk bönbok för barn

För inte länge sen köpte jag två jättefina bönböcker för barn på en katolsk bokshop inne i Göteborg. Den innehåller vackra bilder och små böner. Väldigt fina. Men så finns också undervisning och böner som man får kryssa över med röd spritpenna, alternativt riva ut, om man inte slänger ut böckerna ut i blåsten genom köksfönstret.

Dels har vi deras osunda fixering vid Maria, som de kallar för “jungfru Maria”, “Guds mor” eller “himmelens drottning”.
Barnen undervisas att de ska be till “Maria full av nåd”, och överlåta sig själva till henne – sina ögon, öron, tunga, hjärta, hela paketet. Vem vet hur många som leds vilse genom att ledas bort från Jesus och till henne, hon som inte kan beskydda eller försvara någon.

från den katolska bönboken för barn

Men så har vi alla “helgon” också. Jag skriver “helgon” eftersom ingen, utom Gud, i sanning vet vilka som är helgon eller inte. Vi människor kan ana, gissa, anta, utgå från och hoppas, men vi kan inte med hundra procents säkerhet veta vilka det är som släpps in på bröllopsfesten vid brudgummens ankomst. En människa kan lura människor men ingen lurar Gud.

Men så uppmuntras ändå katoliker, i absurd intensitet, att be sina böner “via” dessa hädangångna människor, i en falsk försäkring om att dessa människor 100% säkert lever vid Guds sida i detta nu, precis som Mose och Elia var levande på det där uppenbarelseberget.

Det är övertydligt i Bibeln att Gud mycket strängt förbjuder oss att vända oss till de döda om vägledning och råd osv. Han är allvarlig och sträng bortom all önskvärd tydlighet. GÅ INTE TILL DÖDA OM HJÄLP OCH RÅD, GÅ TILL DEN LEVANDE GUD. Katolsk lära tycker sig dock ha hittat ett kryphål förbi detta Mycket Stränga Förbud, genom att utnämna katolska action-hjälte-figurer, även kallat Helgon. De brukar även säga att man inte ber TILL helgonen utan ber VIA dem, som när man ber en vän om förbön.

Men vad är det här? Hur bortförklarar de detta för förfärade icke-katoliker?

detta är också från den katolska bönboken för barn

Gud har gjort vägen enkel och rak för oss. Jesus säger “jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig”. Vi har fått helig ande given som sigill och säkerhet för våra själar. Vi har en direktlinje till Fadern och vår förbedjare är Jesus själv, det står så. Vi har fått det serverat för oss, verkligen serverat för oss på ett så rakt, direkt och tydligt sätt, att man på allvar får ta sig en funderare på hur man kan lyckas gå vilse mellan punkt A och B här.

Men man ska inte underskatta oss människors förmåga att förvrida och krångla till allt, allt som vi får i vårt knä, exakt allt.

“Gud gjorde människan enkel och rak, men hon hittar på alla möjliga konster.” Predikaren 7:30

Självklart kommer några tycka att en odelad rak och direkt väg fram till Gud är för tråkig. Då vill man ha en hel uppsättning av andliga personligheter med spejsiga egenheter, som ett slags “himlens Spice girls” eller “Guds Backstreet boys”, där alla kan välja sin egna favorit och som korrelerar med ens egna intressen, yrke eller situation.

Så finns den andra sidan av katolicismen också, för sida vid sida vid det oheliga upphöjs även det sant heliga. Omringat med massa osanna idéer och inlirkat mellan helgonfixering och skramligt krimskrams visserligen, men ändå sanningar, eviga och storslagna. I katolicismen finner vi även katoliker som älskar Jesus. Det är den sanna delen som gör Katolska kyrkan så förförisk, och så mycket svårare att genomskåda tänker jag.

Katoliker

Det är katolicismen som är frånstötande, inte katoliker. Många katoliker tror på Jesus som enda vägen till Gud, många katoliker har genom tiderna fått ta emot Helig Ande och så är det. Men det har inte skett genom katolicismen utan det har skett trots katolicismen.

Om man var tvungen att ha perfekt teologi, och det var kört för att man anammat irrläror eller uppriktigt missförstått större och mindre delar av Bibeln, då skulle alla vara körda. Som väl är finns det utrymme för fel och misstag i den ständigt pågående helgelsen.

Jesus är den som är avgörande, så det är oändligt sorgligt hur katolicismen systematiskt sätter krimskrams och Backstreet boys-helgon mellan människorna och den enda som kan frälsa dem.

Här har jag försökt illustrera hur jag tänker att det ser ut när man ber “via” helgon.

Men om vi skulle göra hypotesen att helgonet verkligen är levande i himmelen, så tänker jag mig att det skulle se ut ca så här:

Och så tänker jag mig något i den här stilen:

0 thoughts on “Den skenheliga Romersk-katolska kyrkan

 1. Jag förstår inte det här eviga tjafset om vilken religion som är rätt och fel? Alla vägar leder till Gud oavsett om du är protestant, katolik, ortodox eller muslim? Min bästa vän är muslim jag är kristen vi vet båda att vi kommer ses i samma himmelrike vi har bara olika vägar att följa för att komma dit vilket är helt ok.

  1. Det finns bara en väg till Gud, och den går genom Jesus. Om du menar allvar så är det bra om du tar och rannsakar om du verkligen är kristen. Tror du på Jesus, på vad han gjort, på vad han sagt, och vad han kommer göra? Vad tycker du om Bibeln och vad som står där? Om Jesus säger att vi ska peka människor mot honom, eftersom han har dött för att frälsa världen, men du går och säger till folk att det inte spelar nån roll, tror du Jesus räknar dig till en av de som känner honom?
   Sanningen är inte relativ och det finns inte många vägar till Gud. Det finns bara en väg. Känner du den?

   Så här säger Jesus:
   ‘Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. ‘

   Matteusevangeliet 7:13-14
   https://my.bible.com/bible/154/MAT.7.13-14

   Fortsätt gärna läsa hela Matteusevangeliet, och se vad mer han säger. Det är värdefull vägledning. Hör av dig om det är något du undrar.

 2. Bra skrivet! Och stort tack för dina pedagogiska bilder, skrattade gott åt st Rune-bilden. Behövdes ikväll!

 3. Det är härligt att du är så klarsynt i din tro, mer än många andra som varit kristna i många fler år än du. Även en pensionär kan få aha-upplevelser av att läsa dina inlägg. Förvalta din gåva väl att ge kristendomen en röst!

 4. Hej polarisering! Välj din tro för all del men förstår inte syftet med att ha en blogg för att döma ut andra människors tro och religion som, vad skriver du, frånstötande. Det är frånstötande att starta en blogg för att skriva sådana här anklagelser om andras trosuppfattning, så onödigt.

  Berätta vad DU tror på istället!

  1. Det är ju det jag gör 🙂 Jag tror att tilltro till något annat än Jesus är fel väg att gå, särskilt när det är Gud man söker. Visst är det provocerande! Men det måste det få vara. Jag vet i alla fall hur det känns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *