Allmänt · Betraktelser · Musik · Vardag

Jag är inte så förtjust i kristen musik

Jag vet inte vad jag tycker om kristen musik rent lyssna-på-hemma-från-Spotify-mässigt. Hittills har jag inte hittat nåt som jag orkar lyssna på en längre stund. Föredrar tystnad ungefär 9 gånger av 10. Särskilt stilar som Hillsong och andra “moderna sound” är inräknat i detta.

När jag väl lyssnar så är det för att det är texterna som jag vill åt. Kristna sångtexter talar till mig på ett sätt som andra texter inte har kunnat göra. Me loves it. Men lyssna för att det rent musikaliskt låter intressant och bra?… alltså, många av mina kristna favoritlåtar finns bara som typ “tre vänner och femton församlingsmedlemmar jammar loss med spontana utrop”-versioner och det kan funka ibland som nåt slags nödsnöre men inte som något som jag vill lyssna på för att jag faktiskt tycker att det låter bra.

Jag förstår nu varför nästan alla kristna är musikaliska och spelar egna instrument och sjunger ljuvligt på egen hand. Det är en överlevnadsstrategi.

Å andra sidan behöver inte det här vara något negativt. Gud vet att om jag njöt av kristen musik från datorn så skulle jag aldrig söka mig till lovsång utanför hemmet. Då skulle jag stänga in mig i hemmet och stanna där så länge som toaletten fungerar (jag tycker att det är jätteviktigt med närhet till en fungerande toalett).

I och för sig så gäller mitt relativa ointresse för att lyssna på musik inte bara kristen musik. Jag är inte särskilt intresserad av att lyssna på nån musik över huvud taget. Visst kan jag lyssna någon stund då och då men skönast är nog tystnaden. Im a big fan of tystnad.

Musik stör ofta rätt mycket. Skulle jag välja mellan att se nåt på tv där nån superpoppis och rivig artist skulle sjunga och dansa sina mest medryckande superhits, låt säga.. Beyonce, eller ett program där hon står bunden helt tyst och stilla som Hannibal Lecter i När lammen tystnar så skulle jag helt klart välja det senare. Fast ändå inte, eftersom det vore obehagligt.

hannibalbeybey

Beyoncé det här var ingen bra idé

Samtidigt tänker jag att jag nog har missat mycket lyssningsbar kristen musik eftersom jag såpass nyligen blev kristen. Ta tex kristen acid-rock från 70-talet. Var är den? Den måste ju finnas. Inte för att jag är så förtjust i acid-rock från 70-talet men ändå. Den måste finnas och jag har missat den! Min poäng är att jag bara har skrapat på ytan på en hel genre och att det egentligen kan vara lite förhastat att säga att jag inte är så förtjust i kristen musik lyssna-på-sotify-mässigt, när det är så mycket som jag inte ens vet om existerar.

Så nån dag kanske jag ångrar mig. Då säger jag kanske: wow, jag älskar kristen musik på spotify. Den är verkligen bra, det bästa jag nånsin hört.

Men idag är inte den dagen.

Tur att mitt intresse för att lyssna på spotify inte är viktig för min relation till Gud.

Kanske dags att lära sig spela gitarr och sjunga härligt.

För när man sjunger *LIVE* till Gud så är typ nästan all kristen musik plötsligt bra eller åtminstone okej. Kanske gör sig musik till en levande Gud bäst när den är levande? Dunno. Känns logiskt i och för sig.

0 thoughts on “Jag är inte så förtjust i kristen musik

 1. Några musiktips som inte är hillsongtypen och som jag antar skulle klassas som “kristen” (vad det ens är egentligen..) kommer här!
  Erik Tilling
  Michael Johnsson (finns flera, men han sjunger på svenska)
  Stighult

  1. Tack! Erik Tillings “Sjung till Jesus” är faktiskt en av mina absoluta favoriter på spotify!

   Jag tänker att kristen musik är sån musik som på ett eller annat sätt utgår från eller insinuerar att Jesus är bäst. 🙂

 2. Det finns en grupp jag gillade, wwjd tror jag de kallade sig. Pop/rock med kristna texter.

 3. Det finns mycket kristen körmusik som är vacker tycker jag! Det är så mäktigt med en hel kör och orkester.

  1. Till exempel Matteuspassionen av Bach och Stabat mater av Pergolesi. Det finns många vackra hymner skrivna av nunnan Hildegard av Bingen. Jag hamnar nästan i ett meditativt tillstånd när jag lyssnar på dem.

 4. När jag lyssnar på musik så gör jag det i stort sätt enbart på youtube.

  Exempel:
  https://www.youtube.com/watch?v=9ygJV4KTUEg&list=RD9ygJV4KTUEg (och de sånger som följer)
  https://www.youtube.com/watch?v=CMFM-lpzCC0&list=RDCMFM-lpzCC0#t=4 (samma här)

  Eller lovsång m.m tagna direkt ur Gudstjänster, t.ex: https://www.youtube.com/watch?v=-mOxu7sfui8

  Nu tror du kanske att jag måste vara minst 70 år gammal, men nej, jag är under 30.

  Förresten känns musik inspirerad av den Helige Ande aldrig gammal.

  Världens musik, t.ex rock m.m är ett avslutat kapitel.

 5. GIllar också tystnad. Kan i stort sett inte lyssna på musik som bakgrundsmusik utan behöver liksom LYSSNA på musik. Annars blir det bara rörigt i mitt huvud. Men, det finns ju hur mycket bra “kristen” musik som helst. Men vad du skulle kunna uppskatta beror ju lite på vad för typ av musik du gillar annars… Själv gillar jag till exempel Rend Collective och All sons and doughters: https://www.youtube.com/watch?v=plzxF29AuOQ

  1. Precis så är det för mig med. Och det är sällan jag får lust att lyssna. Det är oftast när jag typ städar toaletten som jag sätter igång nåt.
   Och det finns säkert jättemycket bra kristen musik. Jag tror mest att jag har ett begränsat intresse av att lyssna på musik över huvud taget. Men när jag gillar något och vill lyssna på det så är det mycket melodi, vackra sångröster och att sången berättar en historia, lite som ett kapitel ur en saga/i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *